UX-design och konsten att påverka kundupplevelsen positivt

0

Vad är UX?

UX står för begreppet User Experience och är en av de viktigaste delarna för att en webbplats ska ge ett professionellt intryck. UX är konsten och vetenskapen bakom att förbättre kundnöjdheten och lojaliteten med en webbsajt.

Vad gör UX-designers?

Det finns olika skolor kring UX-design. UX design omfattar olika grafiska objekt, stylesheets, typografin på sajten och ska ofta leda till konverteringar.

När du bygger en webbplats behöver du skapa en attraktiv design som omfattar:

 • Logotype och typografin
 • Finjustera navigationsssystem och struktur på webbplatsen
 • Skapa en enhetlig look
 • Se till att den är tillgänglig för alla
 • Lägga till olika objekt som Youtube, vanliga fråror

För ett varumärke är designen och användarupplevelsen en helhet som kommunicerar en viss stil och branding. En funktionell design som flyger innebär ofta att företaget får en fördel framför sina konkurrenter.

Vilka verktyg använder UX-designers

Många som jobbar som designers använder grafiska verktyg som WordPress, Adobe XD, Adobe Animate, Figma, Balsamiq, InVision, UXTools.co och Sketch. De använder HTML och CSS (Cascading Style sheets) för att få till ensyggare design och skapar layouter med tabeller och listor.

Men en skicklig UX-designer förstår också mätningar och förändrar sin design baserat på analyser som görs med verktyg som Google Analytics, Crazy Egg och Hotjar.

Den strategiska inriktningen hur UX-designmetoder tillämpas är kritiska för att påverka kundens produktupplevelse positivt. Som UX-designer är det nödvändigt att arbeta nära produktledning, tekniker, andra designers och ledning för att ge nya och förbättrade kundupplevelser från idé till lansering.

Agila projekt

Grafisk design och UX handlar till stor del om designmetoder, taktik och datadrivet arbetssätt i syfte att vinna, serva och behålla kunder. Många webbprojekt är komplexa men de går att göra betydligt snabbare med ett agilt arbetssätt och projekthanteringsverktyg som Trello.

Kundresan är A och O

Användarvänlighet innebär att kampanjer blir mer effektiva. Det första steget i kundresan handlar om att driva trafik till webben genom SEO:n och andra digitala kanaler.

UX-designen är nästa steg i kundresan och handlar om att förstå användaren när hen har kommit in på sajten.

Det tredje steget är CRO (Conversion Rate Optimization) och handlar om att konvertera användarnen. töver att användarna ska känna sig hemma kan ett utseende på en webbplats stjälpa en digital kampanj. Om man får låga konverteringssiffror och höga konverteringssiffror kan konverteringen påverka omsättningen mycket positivt om det görs rätt.

användare

Google säger inte om det finns en korrelation mellan UX och SEO men många tror att det finns ett sådant samband. Läs artikel på Semrush blogg.

Expandtalks filosofi fokuserar sig på användaren

Grundfilosofin med Expandtalk är att bygga kvalitativa webbplatser. Vår drivkraft är att bygga bra innehåll på nätet inom intressanta nischer. Vi provar gärna de nördigaste idéerna  och sådant som anses som ”geeky” under resans gång. För att kunna bygga en kvalitativ webbplats är kundfokus nödvändigt och att se hur användarna söker fra information.

De segment vi arbetar med är

Vi har framförallt valt 5 olika områden som vi arbetar med och bygger kvalitativa bloggar kring.

 • Fintech och kryptovalutor: Onlinepengar.se
 • Wellness och skönhet: hårtransplantationsguiden.se
 • Cybersecurity: itsäkerhet.com
 • Healthtech: kollahjärtat.se
 • Biotech och DNA: dnaanalys.se
 • Båtar: Båtguide.nu
Share.

Redaktör

Har du en fråga som du vill ha svar av en SEO expert? Daniel Larsson bloggar inom digital marknadsföring och specialist på sökmotoroptimering. Ämnen han bloggar om handlar om digitala strategier som SEO, KPI:er, webbanalys, kryptovalutor och cybersecurity. Expandtalk är en nischad webbyrå i Stockholm som är specialiserad på sökmotoroptimering och content marketing. Vi jobbar med digital marknadsföring och är specialister på att öka trafiken och konverteringar på webbplatser.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap