UX-design och konsten att påverka kundupplevelsen positivt

0

Vad är UX?

Din webbplats är en återspegling av ditt företag och affärsmodell. Lämnar den ett bestående intryck? UX står för begreppet User Experience och är en av de viktigaste delarna för att en webbplats ska ge ett professionellt intryck. UX är konsten och vetenskapen bakom att förbättre kundnöjdheten och lojaliteten med en webbsajt.

Hur bygger du en kvalitativ webbplats?

Att bygga en kvalitetssajt handlar om att lyssna på användarna och ge dem något sorts värde och upplevelse av webbplatsen. Peter Morville har skapat en modell kring detta:

 • Värdefull (Valuable)
 • Användbar (Usable)
 • Sökbar (Findable)
 • Tillgänglig (Accessible)
 • Trovärdig (Credible)
 • Önskvärd (Desirable)
 • Användbar (Useful)

Alla desssa delar ingår i EAT-formeln.

Vad gör UX-designers?

Det finns olika skolor kring UX-design. UX design omfattar olika grafiska objekt, stylesheets, typografin på sajten och ska ofta leda till konverteringar.

När vi bygger en webbplats behöver vi skapa en attraktiv design som omfattar:

 • Logotype och typografin såsom teckenstorlek
 • Finjustera navigationsssystem och struktur på webbplatsen
 • Skapa en enhetlig look och färgschema
 • Se till att den är tillgänglig för alla
 • Lägga till olika objekt som Youtube, vanliga fråror

En webbplats måste se bra ut, men den måste också vara praktiskt och lätt att använda. För ett varumärke är designen och användarupplevelsen en helhet som kommunicerar en viss stil och branding. En funktionell design som flyger innebär ofta att företaget får en fördel framför sina konkurrenter.

Vilka verktyg använder UX-designers

Många som jobbar som designers använder grafiska verktyg som WordPress, Adobe XD, Adobe Animate, Figma, Balsamiq, InVision, UXTools.co och Sketch. De använder HTML och CSS (Cascading Style sheets) för att få till ensyggare design och skapar layouter med tabeller och listor.

Men en skicklig UX-designer förstår också mätningar och förändrar sin design baserat på analyser som görs med verktyg som Google Analytics, Crazy Egg och Hotjar.

Den strategiska inriktningen hur UX-designmetoder tillämpas är kritiska för att påverka kundens produktupplevelse positivt. Som UX-designer är det nödvändigt att arbeta nära produktledning, tekniker, andra designers och ledning för att ge nya och förbättrade kundupplevelser från idé till lansering.

Agila projekt

Grafisk design och UX handlar till stor del om designmetoder, taktik och datadrivet arbetssätt i syfte att vinna, serva och behålla kunder. Många webbprojekt är komplexa men de går att göra betydligt snabbare med ett agilt arbetssätt och projekthanteringsverktyg som Trello.

Kundresan är A och O

Användarvänlighet innebär att kampanjer blir mer effektiva. Det första steget i kundresan handlar om att driva trafik till webben genom SEO:n och andra digitala kanaler.

UX-designen är nästa steg i kundresan och handlar om att förstå användaren när hen har kommit in på sajten. Hastighet och avvisningsfrekvens är viktiga mått att följa upp. Google har varit tydliga att de ser ofta på hur positiv användarupplevelsen är. Att säkerställa belastningstiden för webbplatsen som att den är snabb och avvisningsfrekvens är låg är viktiga delar i alla designprojekt som vi jobbar med.

Det tredje steget är CRO (Conversion Rate Optimization) och handlar om att konvertera användare. Om förbättra konverteringsgraden kan det påverka omsättningen mycket positivt om det görs rätt.

användare

Hur din webbplats är utformad kan påverka din sökmotoroptimering (SEO) och din närvaro på nätet. Sökmotorns robotar måste kunna navigera och indexera din webbplats på ett optimalt sätt. Under designen ser vi till att din webbplats är lätt att navigera, förstå och indexera. Detta gör det möjligt för sökmotorer att indexera webbplatsen på ett lämpligt sätt.

Expandtalks filosofi fokuserar på användaren

Grundfilosofin med Expandtalk är att bygga kvalitativa webbplatser ofta inom nischer. Vi provar gärna de nördigaste idéerna  och sådant som anses som “geeky” under resans gång. För att kunna bygga en kvalitativ webbplats är kundfokus nödvändigt och att se hur användarna söker fram information. Vårt mål är att bygga professionella webbplatser som engagerar människor och ofta handlar det om att konvertera potentiella kunder till betalande kunder.

Hur mycket kostar en webbsajt?

Priset för att designa en webbplats är lite som att fråga hur långt är ett snöre. Att bygga en webbsajt kostar från 40 000 kronor i standardutförande och med grundläggande SEO. I många fall jobbar man tillsammans med en designer.

Varför ska jag ha en designad webbplats?

Utseendet och känslan på din webbplats är din första chans till ett bestående intryck. De flesta företag behöver en professionell högpresterande webbplats som är så tilltalande för dina kunder att de blir intresserade av din produkt.

Share.

Redaktör

Gunilla har bakgrund som dataanalytiker och SEO specialist och jobbar som GHL i sin roll som growth hacker på Expandtalk.

Comments are closed.