Growth Hacker – vad gör en growth hacker?

0

Vad är Growth hacking?

Begreppet growth hacker börjar få stor genomslagskraft som en del av teknisk marknadsföring. Marknadsförare har alltid varit intresserade av att skapa kostnadseffektiva lösningar och få nya kunder på ett effektivt sätt – så egentligen är det inget nytt under solen trots att det finns böcker som hävdar att det är framtiden inom PR, marknadsföring och annonsering. Metoderna används mer för scaleups, som vågar ta större risker och Facebook, Blocket och Spotify är alla exempel på företag som startats med hjälp av growth hacking tekniker.

En del growth hack är mer aggresiva och inget som större företag sysslar med eftersom de redan har en kundbas och dessutom inte vill få dåligt rykte. Det finns till exempel program som innebär att du kan hitta konkurrenters annonsering på Facebook och att du hämtar hem alla användare i en fil och kör targeting annonser direkt mot konkurrenternas kundgrupp. Det är svårt att tänka sig ett större företag använda liknande metoder eftersom det kan vara förödande för varumärket.

Vad som har hänt är att marknadsförare blir tvingade att bli bättre på teknik och programmering medan teknikerna börjar bli bättre på marknadsföring. För startup-företag innebär growth hacking att de kan konkurrera med större företag genom att vara mer effektiva, agila och snabbare i sin marknadsföring.

Vad gör en growth hacker?

Det finns en stor mängd människor som som jobbar i mellanskiktet mellan marknadsföring och teknik och begreppen och buzzet som florerar är: guerilla marknadsföring, UX-design, sociala nätverk, reputation management, email marknadsföring, seo och inte minst webbanalys men man jobbar även med att använda bots och automatisera marknadsföringen. Det har skapats konferenser, podcasts inom det här marknadsförings området som kommer växa.

Exempel på growth hacking metoder

 • Hitta alla dina konkurrenters Facebook kontakter
 • Annonsera mot din konkurrents facebook segment
 • Skalbarhet vid events och hur du får leads från eventsen

Verktyg för att automatisera din marknadsföring

Det finns mängder av automatiseringsverktyg:

 • Zappier: samlar ihop appar som du använder varje dag och har enkla integrationer så du kan bli mer produktiv.
 • Fetch RSS: Gör det möjligt att skapa RSS feeds från nästan vilken sida som helst
 • TrackRedit: Real time social för hela Reddit.
 • Mozenda.com – webbscraping
 • PaighamBot – leadsgenering och kontaktformulär
 • MyTweetsalerts – skapar Tweets alerts en personlig twitter assistent
 • Parsers.me skrapa ut och extrahera innehåll utan kod
 • Ontrackhq.com – automatisera saker på nätet
 • Pdftables.com konvertera pdf-tabeller till Excel
 • Oplim.com
 • Phantombuster.com – mängder av API:er mot socialmedia som Linkedin, Instagram, Facebook mfl.
Utbildning inom Sökmotoroptimering

Att hitta social influencers

Det finns flera olika metoder och verktyg att hitta social influencers i en viss niche och att nå målgruppen på nätet som emailhunter.io, linkedin grupper och Sidekick.

Hitta alla sociala profiler från din konkurrents Facebook sida Det är möjligt att skrapa ner alla användare i en Facebook grupp med verktyg som Facebook Extractor Chrome Extension. Andra verktyg är PhantomBuster som du kan använda inom Facebook, Linkedin, Twitter och Instagram för att få din användarbas att växa.

Om du vill veta mer om growth hacker marketing

Share.

About Author

Daniel Larsson bloggar inom digital marknadsföring och specialist på sökmotoroptimering. Ämnen han bloggar om handlar om digitala strategier som SEO, KPI:er, webbanalys, kryptovalutor och cybersecurity.Expandtalk är en nischad webbyrå i Stockholm som är specialiserad på sökmotoroptimering och content marketing. Vi jobbar med digital marknadsföring och är specialister på att öka trafiken och konverteringar på webbplatser.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap