Vad är ChatGPT och hur kan du använda tekniken?
ChatGPT är på allas läppar men vad är det? Det är en chatt som använder en språkmodell designad för att kopiera mänskliga konversationer och de har lyckats att skapa ett mänskligt språk som lyckats generera detaljerad människoliknande text. Språkmodellen som den använder har ett holistiskt innehåll. På mindre än en vecka fick ChatGPT fler än en miljon användare och slog därmed andra nätsuccéer som Facebook och Spotify. Många tror att chattboten kan hota Googles affärsmodell och även fundamentalt förändra hur SEO fungerar.
Det finns mängder av användningsområden och du kan använda AI-verktyget som en assistent för att:
- renskriva dokument
- generera idéer och skapa informationsstruktur för webbplatser
- skriva bättre texter än konkurrenter
- översättning – fungerar bättre än Google translate (även på de nordiska språken)
- få förslag på inlägg till sociala medier
- sammanfatta teser
- göra enklare sökordsanalyser
- skriva en contentkalender.
OpenAI är företaget som lanserade språkmodellen ChatGPT 3.5 och nästa version (GPT 4) ska vara en betydande uppdatering som sägs förvandla vatten till vin. Om du inte prövat den än bör du testa. Helt plötsligt har en ny spelplan öppnat sig på internet, där Google verkar få en tuff motståndare.
Du kan ställa frågor och ha följdfrågor till ChatGPT. Den klarar av klassiska informationsfrågor som ”vad är” och ”hur”, och precis som med Google måste vi anta att svaren är korrekta. En stor fördel är att du slipper annonser och får svaret direkt. Google kännetecknas av söksvar och annonser medan ChatGPT är dialogbaserad och endast visar det som du söker på.
Vad är AI-chattboten ChatGPT och kan den ersätta människor?
Det nya verktyget har imponerat på experter med sin skrivförmåga, användarvänlighet och skicklighet vid komplexa uppgifter. Det har spekulerats i att yrken som är beroende av innehållsproduktion kan bli föråldrade, inklusive allt från dramatiker och professorer till programmerare och journalister.
Sedan lanseringen av ChatGPT har akademiker genererat svar på examensfrågor för att se ifall verktyget klarar av en tentamen, medan programmerare har testat verktyget för att lösa kod med programmeringsspråk på några sekunder. I sitt nuvarande skede saknar chattboten nyanser, kritiskt tänkande och etisk beslutsförmåga som är nödvändiga för att skapa framgångsrik journalistik. Dess nuvarande data slutar vid 2021, vilket gör att vissa frågor på ny information och sökningar blir värdelösa, men det är möjligt att det kommer på sikt.
Mer artiklar
Guardian: What is AI chatbot phenomenon ChatGPT and could it replace humans?
Kan ChatGPT användas för SEO?
Genom att använda innehåll från en URL som inspiration tillsammans med den inbyggda AI-kapaciteten i ChatGPT kan du skapa unika och användbara artiklar, som både du och dina läsare kommer att uppskatta. Däremot finns det risk för att sökmotorer upptäcker AI-plagiering, vilket i sin tur leder till att sajten kan bestraffas.
Med andra ord måste du alltid skriva om, faktagranska och kontrollera innehållet. Detta för att inte fastna i olika typer av filter som kommer för att motverka AI-skapat content. Det finns prompter och metoder för att plocka fram sökordsstrategier som fungerar som inspiration, men som inte utgår från verklig sökordsdata. Det finns också plugins som AIPRM som använder promptar för att ta fram olika typer av innehåll som att skapa en content strategi, eller en SEO artikel.
Kritik och risker med ChatGPT
Det främsta problemet är att texten som ChatGPT producerar kan se korrekt ut vid en första anblick, men vid en närmare titt är faktabaserade svar ofta felaktiga. OpenAI som är företaget som ligger bakom ChatGPT betonar att det är ett researchprojekt. ChatGPT är inget crawlingverktyg och inom just SEO är trovärdighet något som har stort fokus.
Texterna skapade med ett AI-verktyg är ofta ”hitta på-texter” och kan vara svåra att kvalitetssäkra. Därför behöver någon kontrollera det som skrivs av boten. Tyvärr smyger det ofta in rena felaktigheter i svaren. Webbplatser som StackOverflow har enligt nättidningen The Verge tillfälligt förbjudit användare att publicera innehåll som är producerade av boten. MIT journal har också skrivit en artikel om varför du inte ska tro sökmotorer som drivs av AI.
- Det finns inga källor var boten hittat informationen, vilket är svårare att göra för flerstegsfrågor. Att avgöra om information faktiskt är korrekt eller inte är svårt, som användare förlitar du dig på AI-modellen för att korrekt bearbeta informationen.
- Kontextuell integritet – en princip som ofta diskuteras i rättsliga debatter om integritet. Denna princip innebär att individers information inte bör göras tillgänglig utanför miljön där den ursprungligen delades.
- Det finns inte några mekanismer som gör det möjligt för människor att kontrollera om de finns lagrade i OpenAI:s databas eller att begära sin borttagning.
- Risk för AI-plagiering när många börjar använda verktyget för att skapa innehåll.
- En belgisk tidning upptäckte att ChatGPT innehöll content som låg bakom en paywall.
Våra egna tester
Vi har använt ChatGPT sedan lanseringen och ser stora möjligheter i hur chattboten kan effektivisera olika delar inom marknadsföring. När vi testade verktyget och bad den att skriva en artikel om vårt företag hade den upp emot nio faktafel (se bilden nedanför). Så ifall du tänkt använda ChatGPT måste du definitivt kontrollera att informationen är korrekt.
Vad betyder GPT?
GPT står för ”Generative Pretrained Transformer”. Det är en typ av maskininlärningsalgoritm som använder sig av tekniken ”transformer” i syfte att generera naturligt ljudande text. GPT-modellen är tränad på stora mängder textdata för att lära sig logiska mönster i språk, och kunna föreslå rätt ord och naturligt klingande meningar därefter. GPT är vanligt i chattbotar för att generera svar på användarnas frågor eller kommentarer.
Andra AI-tjänster från OpenAI
DALL-E är en annan artificiell intelligens-tjänst utformad för att generera bilder baserat på en beskrivning från användaren. Detta verktyg från OpenAI har visat sig vara mycket kreativt i sin förmåga att skapa unika och konstnärliga bilder. DALL-E använder sig av ett neuralt nätverk som tränats med hjälp av stora mängder bilddata i syfte att generera dessa bilder.
- Dokumentredigeraren Coda.io lanserade en integration med OpenAI där du kan använda både GPT-3 och DALL-E för att automatisera repetitiva uppgifter.
Om författaren
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.