Expandtalk är en kreativ SEO-byrå med över 20 års erfarenhet, baserad i Göteborg och Stockholm. Vi har hjälpt nordiska företag att nå nya höjder i sin digitala närvaro och sökmotorranking.
Vill du veta mer om hur länkar, nyckelord och innehåll påverkar din hemsidas ranking? Vi har sammanställt en komplett guide för att du ska förstå grunderna i sökmotoroptimering och dess potential att stärka din affärsverksamhet. Dessutom hjälper vi dig att undvika de vanligaste misstagen – nu kör vi!
Först och främst är det viktigt att förstå vad SEO är och varför det är viktigt. SEO är en förkortning av det engelska begreppet Search Engine Optimization.
På svenska kallas SEO för sökmotoroptimering, men även i svenska sammanhang används den engelska förkortningen. Det är ett paraplybegrepp som består av olika metoder, både kommunikativa och tekniska, för att få webbplatsen att visas högt upp (ranka) på Google och andra sökmotorer.
För att en webbplats ska ranka bra måste den vara snabb, men du måste också utgå från din målgrupps behov samt hur de använder Google och söker på internet. Ju högre en webbplats rankas på sökmotorns resultatsida (SERP), desto mer sannolikt är det att den ses och besöks av användare som söker efter relevanta nyckelord.
Varje månad görs mer än 100 miljarder sökningar enbart på Google. Med andra ord – en bra positionering i sökmotorer kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande för dina digitala strategier.
SEO är inte ett område som du kan arbeta med en gång och sedan lämna orört. Google uppdaterar hela tiden sina algoritmer och konkurrenterna försöker att optimera sina hemsidor därefter. Därför måste man hela tiden följa med i utvecklingen och arbeta med att implementera uppdateringar som följer riktlinjerna från Google.
När en fråga dyker upp och vi blir osäkra på svaret är det vanligt att det första vi gör är att googla. Detsamma gäller för miljontals människor runt om i världen som använder sökmotorn för att till och med hitta produkter och tjänster. Detta gör Google till en guldgruva för företag som vet hur man kan dra nytta av denna möjlighet.
Ett vanligt missförstånd är att SEO handlar om att manipulera sökmotorerna genom att exempelvis upprepa ett ord så många gånger som möjligt. Så är inte fallet. För att förstå vad syftet är med sökmotorer är det bäst att tänka sig in i företagen som står bakom dem. Google vill hela tiden presentera det bästa tänkbara sökresultatet för varje sökintention – annars riskerar de att googlaren byter sökmotor.
Därför handlar kvalitativ SEO om att skapa den bästa möjliga upplevelsen för såväl den mänskliga besökaren som för sökmotorernas robotar.
SEO:n bidrar till att förbättra den digitala marknadsföringen och därigenom stärka företagets varumärke. Syftet med att optimera en hemsida för sökmotorer är att skapa förutsättningar för att ranka så högt upp som möjligt på Google och i andra sökmotorer. Se därför till att:
Sökmotorerna skannar webben för att besvara frågor och sökningar från användarna. Svaren levereras ofta i form av en text, men också genom så kallade snippets (bilder, videor, lokalsök, vanliga frågor med mera).
Därför är det ett bra knep att arbeta med ett innehållsrikt content och använda sig av bilder för att ge rankingen i sökresultaten en extra boost. Faktum är att man kan optimera bilderna på webbsidan i syfte att ranka i bildsöket. Det är en av många metoder som används inom sökmotoroptimering.
Det finns inte en enskild orsak till att en hemsida rankar högt i sökresultaten. Man måste arbeta parallellt med flera digitala områden så att helheten blir optimal för att driva mer trafik – det heter ju trots allt sökmotoroptimera.
Det finns flertalet beståndsdelar att ta hänsyn till inom SEO, bland dessa märks:
Google är en avancerad sökmotor som matchar sökningarna med det bästa resultatet, och tjänsten har under sina 25 år i det närmaste haft en monopolsituation. Dess moderbolag Alphabet är också ägare av YouTube, som fungerar som en annan typ av sökmotor.
Under 2023 har Google fått konkurrens av andra AI-förbättrade motorer, inte minst Bing. Microsoft har agerat snabbt och redan hunnit ändra sin webbläsare Edge samt sökmotor Bing till att inkludera AI-verktyget ChatGPT:s teknik (mer om detta längre ner). Det har också kommit flera nya webbsajter som använder sig av tekniken, bland annat Perplexity.io och You.com. Andra sökmotorer är ryska Yandex, kinesiska Baidu och amerikanska DuckDuckGo samt sociala medier.
I korthet handlar den tekniska delen av SEO om det som sker bakom det synliga på din sajt. En förutsättning för att bygga en funktionell webbplats är att du har valt en snabb plattform med bra prestanda. Här ser man till att webbplatsen indexeras – en term för att bli listad i sökmotorers dataindex och synas i sökresultatet.
Precis som namnet avslöjar innebär Off-page SEO att du arbetar för att förbättra allt utanför din webbplats, och på så sätt ökar dina chanser att synas i sökresultatet. Här är digital PR i fokus för att bygga upp en robust länkprofil – det vill säga få länkar från andra webbplatser.
Det som syns för besökaren på din webbplats kallas för On-page SEO, och innebär att sökmotoroptimera dess visuella innehåll.
Andra digitala kampanjer som medför att webbplatsen får fler besökare.
Sökordsanalys eller sökbeteendeanalyser är processen att identifiera de nyckelord och fraser som användare mest sannolikt kommer att söka efter när de letar efter information relaterad till ett visst ämne eller bransch. Detta kan göras genom en mängd olika metoder, inklusive analys av sökmotordata genom olika verktyg som exempelvis Googles sökordsplanerare.
Det är nödvändigt att använda rätt sökord när du bygger en webbplats. En viktig del av SEO är att förstå vad användarna har för intentioner när de gör sökningar. Det är avgörande för att resultaten som visas är relevanta för varje sökning.
Genom att först genomföra en sökordsanalys., även kallat keyword research, kan man skapa insikter i vad personerna som utför sökningarna är ute efter. Det bidrar till att slå fast vilka keywords, nyckelord, som är viktigast för din affärsverksamhet.
Ett vanligt tillvägagångssätt är att utforska vilka keywords som en affärsverksamhets konkurrenter rankar högt för. Utifrån dem kan man sedan hitta längre sökfraser, så kallade long-tail sökord samt relaterade frågor som kan besvaras på hemsidan. Dessa keywords är i regel affärskritiska. Skälet till det är att de hjälper din verksamhet att synas i sökresulteten för de sökbegrepp som potentiella kunder letar efter.
När de relevanta sökorden har identifierats är nästa steg att optimera webbplatsens innehåll för att inkludera dessa nyckelord på ett naturligt och bra sätt. Detta är känt som optimering på sidan, och det handlar om att integrera nyckelord i webbplatsens titlar, rubriker och brödtext, samt optimera dess metataggar och alt-taggar.
Layout och UI-design är en viktig aspekt hur webbsajter upplevs. Att använda multimedia, video och väldesignade och unika bilder visar på kvalitet. Just videos är ett av de mest SEO-vänliga innehållet. Undvik pop-uper och bilder som inte är optimerade. Det är nödvändigt att bygga webbplatser efter målgruppens sökbeteenden och avsikter med sina sökningar (search intent). Läs mer hur du kartlägger dina sökord genom en sökbeteendeanalys.
Google vill aldrig visa ett sökresultat där resultatet två, tre, fyra och fem är exakt samma artikel. Dubbletter av innehåll (eng. duplicate content) har negativa konsekvenser för SEO. Duplicerat innehåll kan också finnas på olika delar av en webbsajtSökmotorer gillar att filtrera bort vad de ser som duplicerat innehåll och innehåll som är exakt samma. Du kan använda verktyg som siteliner.comför att hitta duplicerat innehåll.
En bra SEO strategi innebär att företaget rankar naturligt på de viktigaste sökorden inom nischen och har målgrupper och deras sökbehov kartlagda. Innehåll som inte matchar intent kommer inte att synas i Googles sökresultat. Att få mycket trafik kan innebära merkostnader om du inte når den målgruppen som du vill sälja till.
Varje sökord har en eller flera intentioner bakom sig. Google vill att deras sökresultat löser användarnas problemformuleringar. Om din sida inte är relevant för sökfrågan eller inte svarar på användarens avsikter kommer du inte få maximal synlighet. Många som väljer sökord har en tendens att gå efter prestige ord med de höga sökvolymer och hög konkurrens m. Viktigare än sökordssökning än volymen är användarens avsikter bakom frågan om det är kommersiella intentioner eller om de bara vill söker information. Det finns flera faktorer som tros hjälpa Google att avgöra användarens avsikter
Do, Know och Go är ett koncept som segmenterar sökfrågor i tre olika kategorier. Dessa klassificeringar avgör sedan i viss utsträckning vilken typ av resultat som Google levererar till sina användare. Läs mer om kundresor och intent.
Till skillnad från betald trafik så är den organiska trafiken kostnadsfri. Det vill säga, du betalar inte Google för att synas i sökresultaten utan det ligger i deras intresse att visa det bästa resultatet för besökarna.
Därför är det väldigt viktigt att investera i SEO för att driva organisk trafik till hemsidan och därigenom stärka kundernas medvetenhet om varumärket och öka försäljningen. Det är en väldigt stor del av den digitala marknadsföringen eftersom den mesta trafiken idag kommer genom sökmotorerna.
Några vanliga tekniker som används inom sökmotoroptimering för att förbättra synligheten online är:
Effektiv SEO kan ge en rad fördelar för ett företag. Det kan öka synligheten och tillgängligheten för en webbplats, vilket leder till mer trafik och potentiellt fler leads och ökad försäljning. Genom att aktivt arbeta med sökmotoroptimering möjlig gör ni att fler potentiella kunder hittar er i den digitala världen. Inte minst om er synlighet är stark för affärskritiska sökord stärker ni företagets varumärke som kommer tidigt in i kundernas köpresa.
Det kan också förbättra användarupplevelsen på en webbplats, vilket gör det mer troligt att besökare kommer att stanna kvar på webbplatsen och engagera sig i dess innehåll.
Vi lever i en värld som hela tiden förändras och digitaliseringen är en av de drivande faktorerna. 94 procent av Sveriges befolkning använder internet varje år, och nio av tio förlitar sig till webben på daglig basis. För att en verksamhet ska växa och skala upp sin verksamhet krävs en stark digital närvaro och SEO är en vital del i en sådan satsning. Exempelvis använder 81 procent av Sveriges vuxna befolkning internet för att köpa varor och tjänster. Men det är inte enbart inom B2C-handel som allt mer köps online.
Enligt PostNord gör 7 av tio företag sina inköp online. Det understryker vikten av att arbeta med SEO även för företag som är verksamma inom B2B.
Statistiken understryker vikten av att synas i Googles sökresultat. Därför kan bra och hållbar sökmotoroptimering bli en betydande konkurrensfördel för er affärsverksamhet.
Sökbeteende och synlighet spelar en viktig roll i kundernas beslutsprocess. Eftersom miljontals potentiella kunder förlitar sig till sökmotorerna på daglig basis för att hitta information har företag helt enkelt inte råd att inte synas på det digitala torget som Google representerar.
Enligt en studie av Hubspot går inte 75% av sökmotorn Googles användare inte längre bort än förstasidan bland sökresultaten. Därför är det viktigt att investera i SEO som en del av strategin för att öka bolagets synlighet på nätet för att komma med tidigt i kundernas köpresa och stärka varumärket.
I studier är det många som tror att webbplatsens ålder har stor betydelse. John Mueller som är Google officiella talesman har sagt att åldern på domänen spelar ingen roll. Men om sidan har mycket länkar till sig är det positivt. Samtidigt har Google ett patent kring när domänen registrerades och när domännamnet förnyas. Domännamnet kan ha hamnat i filter och fått en bestraffning vilket är negativ likaså om den ligger som en privat i Whois databasen.
Att en webbplats har funnits länge tros vara en rankingfaktor inom sökmotoroptimering.
Exempel på laddningstider av en webbsajt.
Ladda sidor snabbt och responsivt är viktigt för rankingen. Hur snabbt servern svarar, renderingstid och var den är placerad är rankingfaktorer och webbplatser påminner om racingbilar – den som har den effektivaste motorn får ett kraftigt övertag. Genomsnittstiden för att svara bör ligga kring 100 ms.
Hastigheten är viktigt för framförallt mobilanvändarna kan du mäta exempelvis genom Google Page Speed. Det går att använda en CDN (Content Delivery Network) för att öka upp hastigheter men ofta handlar det om att skapa ren och bra kod. Vill du veta mer hur du kan få en snabbare sajt och öka hastigheten på webbservern.
Hur fungerar mobilsöket?
Mobilsöket har blivit allt viktigare och något som man ser på specifikt och då speciellt hur snabbt sajten laddas och viken sorts upplevelse användarna har när de söker med mobilen.
Att en sajt är mobilanpassad är nödvändigt för att ranka bra och du behöver bygga sajten för ”multidevice” – sajten ska fungera för mobil, iPad och desktop. Google har officieltt gått ut med att de prioriterar mobile first. Under de senaste åren har användningen kring mobiler ökat och gått om desktop och mobilsöket skiljer sig från desktop. Många sajter som inte är mobilanpassade har sjunkit i Googles sökresultat.
– Visuell stabilitet
– Laddningshastighet och att sidan är snabb
– Hur lättillgängligt innehållet är
Sökmotorerna utvecklas hela tiden och de strävar efter att tillhandahålla bättre resultat för användarna. Ett lysande exempel är Googles introduktion av funktionen Infinie Scroll. Den ger mobilanvändarna möjligheten att fortsätta scrolla utan att aktivt byta sida. För affärsverksamheter innebär det att chanserna att driva trafik trots sämre placering i sökresultaten.
CTR är en förkortning som står för Click Through Rate. En hög CTR innebär att besökarna klickar på det som visas på Googles söksida eller annons. Ofta har sajter med hög varumärkeskännedom hög CTR likaså om du lyckas använda känslor i texterna utan att för den skull överdriva och bli för mycket klickbete i texterna. Du kan se vilken CTR du har på det organiska söket genom Google Search Console.
Läs mer om CTR.
Googles algoritm hade från början mer än 200 faktorer men har under åren utvecklats mer och mer mot maskininlärning. Maskininlärning skapar också nya möjligheter för bildsök och kartsök men gör det också svårare att avgöra hur pass viktig en viss faktor är. Det går alltså inte att säga att om man fyller ett antal faktorer så kommer du att ranka högt utan man måste ha ett holistiskt perspektiv. Sökmotorernas krav på kvalitet ökar hela tiden och det finns många aspekter av en besökares upplevelser på webbplatsen som du måste ta hänsyn till.
Under ett decennium har SEO-specialister undersökt och sökt korrelationer med olika rankingfaktorer Men Google har skruvat på algoritmerna vilket medfört att metoderna och spelreglerna kontinuerligt förändrats. Ingen vet exakt hur deras algoritm ser ut och studier kring rankingfaktorer har ofta fått kritik att vara missvisande.
En av de viktigaste åtgärderna är att ha kontroll över vilka sökord som man vill ranka på. Om du har en stor webbshop bryter man ner den i olika kategorier vilket i sin tur bryts ner i sökord som har sökvolym på Google. Samma metod använder man vid B2B där man vill dominera olika affärssegment genom att dominera sökorden. Därför blir monitorering av sökord en primär aktivitet och att styra sajten så man fångar upp de viktigaste och mest affärskritiska sökorden
Att få en webbplats att fungera handlar framförallt om att bygga den för användarna men även att få den indexerad i sökmotorena.
Externa länkar till sidor med hög kvalitet verkar premieras av Google. Det är bra för rankingen med internlänkning och interna ankartexter till andra sidor på domänen..
Sidor med mycket innehåll tenderar att visas högt i sökresultatet. Interna länkar och struktur – tänk på din egna länkstruktur och bygg hörnsidor mot dina mest viktiga sidor och kategorier. Undersök din sajt och se så du inte har någon intern sida som tagits bort som du länkar till
Att du skriver exakt för det sökordet som du vill ranka för.
Att användarna inte går tillbaka direkt till sökresultatet efter att ha besökt sajten.
Webbplatsens hierarki, navigering, sidtitlar och kvaliteten på texten spelar roll för hur bra du rankar. En annan faktor är relationen mellan text och html vilket kan skada sidor som har mycket kod.
John Meuller på Google har bekräftat att använda sökorden i URL:en är en rankingfaktor. Att göra webbadresser korta, läsbara och innehålla sökord är ett enkelt sätt att göra det bästa av dem. Försök att skriva URL:erna så korta som möjligt och låt den innehålla det sökord du vill rangordna för.
Google analyserar dina inkommande länkar kring auktoritet, relevans och sammanhang. Det verkar rimligt att även utgående länkar från din webbplats till andra sajter är en rankingfaktor.
Att använda optimerade bilder och undvika dåligt komprimerade bilder är en effektiv och enkel metod att öka upp hastigheten på sajten. Ökad hastighet påverkar din sökmotoroptimering positivt. Läs mer hur du optimerar bilder.
Nyhetsvärde Freshnes publication har betydelse för rankingen. Google har en freshness-algoritm. Prestanda för hela domänen förbättras genom att behålla färskt innehåll och rensa och peka om det gamla innehållet med ompekningar (301:or).
Det är en kontrovers bland SEO-fundamentalisterna ifall social media är en rankingfaktor – eller om social media samvarierar ed en seriös sajt. I vilket fall kan det inte vara negativt att få informationen delad eftersom det leder till trafik.
>Länkar till ditt innehåll på Facebook, Twitter, LinkedIn, Google +, YouTube och andra sociala nätverk hjälper sökmotorer att förstå vilka webbplatser som är trovärdiga och rankar olika sökordsfraser
Kvalitet och kvantitet av länkar är viktigt för det organiska söket. Länkbyggande med kvalitativa länkar med hög trovärdighet, som pekar mot sajten och de landningssidor man vill ranka på, är en mycket viktig faktor och driver dessutom trafik till sajten. Trovärdiga länkar med hög trust är värd sin vikt i guld. Kvalitetslänkar och en effektiv länkstrategi och ofta nödvändigt för att lyckas online.
För att skapa länkar på ett sätt som följer Googles riktlinjer måste man skapa bra och spännande material som andra sajter vill länka till och associeras med. I takt med att antalet länkar ökar från relevanta och högauktoritära hemsidor så förbättras din hemsidas länkprofil.
Det är en avgörande byggsten för att möjliggöra en plats på Googles förstasida för affärskritiska sökord. Om konkurrensen är låg minskar vikten av av länkar, men som tumregel är de avgörande för att materialet ska ranka topp 10.
Det är inte bara länkarna som faller in under kategorin off-page optimering. I den digitala miljön är närvaron på sociala medier betydelseful. Visserligen är social media inte en rankingfaktor. Men det är en trafikkälla som kan bidra till försäljning. Skulle besökarna som kommer från social media stanna på hemsidan länge signalerar det till sökmotorerna att innehållet är värdefullt.
– länkar har en tendens att försvinna vilket innebär att du förlorar din länkinvestering. Bygg upp din länkprofil och se till att alla länkar pekar mot en sida som finns. Du kan också identifiera sidor där ditt företag nämns men där du inte har en länk och be dem att länka till företaget.
Alla länkar är inte bra utan det finns giftiga länkar som kan skada dig och ditt varumärke. Om en webbplats ger bort irrelevanta länkar inom högriskbranscher som spel, casino, poker eller om sajten är drabbad av virus ökar risknivåerna. Google har dessutom filter som Pingvinen som straffar onaturliga länkbyggen. Genom att använda dig av Disawow verktyget kan du bli av med skadliga länkar och minska risken med länkar som kan skada din webbplats och ranking. Det finns flera metoder att bygga länkar som fungerar – där du inte riskerar att straffas.
Andra områden som bidrar till off-page-sökmotoroptimering är
Off-page optimering är all optimering som sker utanför din egna webbplats. Oftast menar man länkar och konkurrenternas länk profil men till off-page räknas även
Läs mer om digital PR
Inom teknisk SEO arbetar man aktivt med att optimera hemsidans struktur. Det bidrar till att öka laddningshastigheten vilket är en viktig signal till Google samtidigt som förbättrar användarupplevelsen framförallt på mobilen.
Andra saker som inkluderas inom teknisk sökmotoroptimering är att säkerställa att länkar på hemsidan fungerar och att inga fel finns och att man använder strukturerad data. Dessutom är säkerhet en viktig teknisk aspekt, något som en SEO-byrå arbetar mycket med. Exempelvis genom att säkerställa att dataöverföring är krypterad och använder Hypertext Transfer Protocol Secure, HTTPS.
Långtifrån alla webbplatser fungerar på ett optimalt sätt. Det finns många tekniska delar som måste ses över för att en sajt ska fungera optimalt. En SEO-byrå undersöker vanligtvis arkitekturen från hastighet till tekniska problem som kan hindra sajten att indexeras på ett bra sätt. För en person som inte är specialiserad på SEO kan det vara svårt att se vad som är fel och behöver göras.
Det är nödvändigt att minimera antalet tekniska problem så att sökmotorerna lättare indexerar sajten. I början av SEO-processen är det inte ovanligt att en webbplats har väldigt många tekniska problem. Det är nödvändigt att göra en kvalitetssäkring. Vi analyserar sajten och hur den indexeras i sökmotorer. Det finns olika metoder för kvalitetssäkring som att jobba med sidor som har hög exit-rate. Se till att innehållet är indexerat (spindlat) av sökmotorerna och optimera sajtens struktur. Många gör misstaget att bara länka till hemsidan. Det finns underliggande sidor som har potential att ge mer trafik om de riktar sig mot ett visst sökord.
Https innebär att sajten använder SSL kryptering och att den är skyddad från enklare avlyssning. Från augusti 2018 var det kraftiga dropp i synlighet på sajter som inte använde https:// på Svenska Google.se. Det går tydligt att se att https:// föredras i konkurrensutsatta nischer och hos e-handlare.
Om du använder open-source plattformar som WordPresss är det nödvändigt att ha en process för att uppdatera plugins och teman så sajten inte blir hackad. Det är inte ovanligt att en sajt blir hackad och resultatet kan bli länkar till mindre seriösa webbplatser.
Canonical taggen går att använda om man har många liknande sidor för att visa vilken sida som är viktigast.
Ahref taggen används för att visa vilket språk som sajten eller sektionen på sajten använder. Taggen kan kompletteras med inställningar i Google Search Console.
Robot.txt filen är den första filen Google läser när deras robot besöker en sajt. Därifrån indexerar de sajten.
Se till att robot.txt filen innehåller referens till sajtkarta och att den är relevant så du inte tar bort onödiga sidor. En felaktig robot.txt fil kan innebära att Google inte ens indexerar sajten. Läs mer om robots.txt filer.
Sajtkartor görs ofta i XML. Expandtalks webkarta som är byggd i WordPress hittar du här: https://expandtalk.se/sitemap_index.xml
Ofta skiljer man mellan sidor, poster och kategori-sidor. Utöver att ha XML-sidor hjälper det till för indexeringen att skapa traditionella html-sidor som innehåller alla sidor.
Att testa sajten med A/B-testning är en metod att säkerställa att sajten fungerar som den ska. Många utvecklare tycker om att göra saker överkomplicerade med javascript vilket kan innebära att sajten inte renderas rätt av sökmotorn.
Läs mer om teknisk analys av en webbplats
För en affärsverksamhet är det viktigt att hemsidan ger ett seriöst intryck och innehåller den relevanta informationen som hjälper kunderna. Men när man utformar inlägg måste man tänka på mer än bara informationen.
Det kallas för On page SEO. Därför arbetar on-page SEO-specialister med:
On-Page SEO är ett stort fält och alla aspekter har inte en direkt påverkan på rankingen. Men det finns indirekta effekter som bidrar till att ranka bättre. Inte minst metabeskrivningen som i sig inte är en rankingfaktor. Men en välformulerad beskrivning kan öka andelen personer som klickar in på sidan vilket i det långa loppet förbättrar rankingen.
Inte heller de optimerade alt-texterna på bilderna bidrar i någon högre utsträckning till att ranka sidan högre. Med det sagt så är det viktigt eftersom bilderna kan ranka i bildsökningar vilket i sig kan driva trafik till hemsidan.
Oavsett hur bra material som finns på hemsidan och hur välfungerande den är från ett tekniskt perspektiv så finns det ett tredje ben av SEO som måste vara på plats. Annars är det svårt att ranka på första sidan på Google för affärskritiska sökord.
Onpage optimering handlar om hur bra du bygger en specifik sida och få sidan handla om det som läsaren är intresserad av.
Onsite optimeringen omfattar arbete som görs på hemsidan och är unikt för varje webbplats. Det är viktigt att se på webbplatsen som en helhet och stärka upp webbplatsen med internlänkar, förbättra prestandan, se över storleken på landningssidor vilket i sin tur påverkar hastigheten. Se till att sajten har bra onsite SEO optimering av sidorna speciellt på de mest konkurrensutsatta orden. Följ upp sökord som inte rankar och förbättra innehåll som har stora sökvolymer på Google. Läs mer om onsiteoptimering
Det finns en uppsjö av verktyg och vad som är bäst beror till hög grad vilken budet som du har och vilken sorts organisation som du jobbar i. Det finns också olika lösningar för olika funktioner. Som kommunikationsavdelning vill du kanske veta mer om olika sökvolymer och där finns det verktyg som Keywordtool.io som är enkelt att använda och hjälper dig skapa bra innehåll.
Om du går in mot de mer tekniska delarna så är Google Search Console och Bing Webmaster Tools obligatoriska program som dessutom är gratis och hjälper sökmotorer ranka din webbplats.
Bland de vanligaste SEO verktygen som ofta används finns:
En del företag har satsat på dyrare corporate lösningar som BridgeEdge, Cognitive SEO eller SearchMetrics. För den som använder WordPress finns det en mängd olika plugins som Yost SEO.
Läs mer om verktyg för online marknadsföring.
Sökmotoroptimering utvecklas hela tiden och omfattar flera metoder och processer som underlättar att hitta innehållet och konvertera. Ett strategiskt synsätt kring SEO innebär att sajten optimeras och man har ett långsiktigt perspektiv för att säkerställa att du kan konkurrera effektivt i din nisch. Under senare år har vi börjat få in kundupplevelsen och kundresor kring mot vad man optimerar mot.
Chatbotar som ChatGPT har slog ner som en bomb i Internet världen i december 2022 och visade att sökresultatet kunde se helt annorlunda ut än sökresultatet på Google. En del tycker att det blivit en av Googles största riktiga konkurrenter. En fördel med ChatGPT är att språkmodellen är väldigt bra och sökresultatet är enkelt. Själva använder vi ChatGPT dagligen och vi ser den som ett komplement som även har en del brister som att man inte ser källor och den ibland hittar på lite som den själv vill.
Även Siri och andra assistenter har fått ökad betydelse eftersom allt fler använder mobilen och röstsöket. Digitala assistenter har länge används för Android men går även på iPhone men kommer användas i andra verktyg genom Google AI. De digitala assistenterna innebär att användarna använder meningar istället för enstaka ord och förenklar kundresan och support. Men de kan användas för bildsökningar och tal.
Läs mer om ChatGPT.
Glöm inte bort lokal söket – 40% av alla sökningar är lokala och här sker mycket affärer. Tänk på att det geografiska söket är mer än de storstäderna och att det inte alltid korrelerar med storleken på orten. Läs mer om lokalsöket
De skickligaste marknadsförarna inom performance marketing använder olika growth-hacking och kreativa lösningar. En del SEO-bolag använder en kortsiktig taktik och tar till olika knep för att försöka komma högst upp i sökmotorerna. Det kan innebära att du som kund tar en högre risk. Det går att pusha massiva länkar eller använda Google-botar för att få fler besökare vilket kan fungera på kort sikt. Men det kan innebära stor risk att du fastnar och straffas i ett filter från Google.
Vi tror att framtidens sökmotoroptimering till stor del handlar om att optimera innehållet efter olika nyckeltal (KPI:er). Att ständigt utveckla sin webbplats innebär att man kan jobba mer effektivt. Exempelvis att få användarna att stanna kvar på webbplatsen utan att gå tillbaka till sökresultatet.
En faktor som är viktig i termer av arbetet med sökmotoroptimering som sker utanför hemsidan är kvalitetsgrankning. Google arbetar med något som förkortas EEAT:
EEAT: Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness är förkortningen kring Googles kvalitetsriktlinjer hur man skriver innehåll. I huvudsak avgör E-E-A-T en webbplats värde.
Som en del i att stärka EEAT-faktorerna är det viktigt att få varumärkesomnämnanden och synas i relevanta sammanhang på andra hemsidor. Det bidrar till att bygga upp de fyra faktorerna som listas ovan och därmed kan rankingen förbättras på hemsidan.
Kvalitetsgranskare gör manuella kontroller av webbplatser och betygsätter dem. Läs mer om EEAT. Om en kvalitetsgranskare anser att en användare skulle känna sig bekväm att läsa, dela och rekommendera innehållet, som tjänar platsen en hög nivå av E-E-A-T. Ladda ner Googles kvalitetsriktlinjer.
Vanligtvis tar det lång tid innan du ser resultatet i sökmotorerna speciellt om du har ett okänt varumärke och om du inte jobbar strukturerat och målmedvetet. Det kan finnas flera olika anledningar till att en hemsida inte visas i sökresultaten hos Google eller andra sökmotorer. Tyvärr kan det medföra en stor negativ inverkan på din affärsverksamhet.
Två vanliga skäl till att Google inte visar en webbsite i sökresultaten är:
För att se om din hemsida finns på Google kan du använda följande kommando i sökrutan.
Site:expandtalk.se
Om du får fram sökresultat med hjälp av den sökningen så vet du att din hemsida är indexerad. Du kan också se hur många av dina sidor som finns på Google.
Om du inte hittar din hemsida med den här sökningen måste du påbörja en felsökning för att identifiera skälet, eller skälen, till att så är fallet. Några vanliga orsaker listas nedan:
Först efter det att felet är identifierat kan du gå vidare i arbetet med SEO för att få hemsidan att ranka högt i sökresultaten.
En annan förutsättning är att du har en organisation som är införstådd kring arbetet. I våra projekt brukar en stor andel av arbetet handla om utbildning får kommunikation och marknadsavdelningar och få dem att bli datadrivna och få med sökanalyser tidigt i processen.
Google har flera verktyg för att mäta hur din webbplats går organiskt exempelvis Google Analytics och Google Search Console. Mätning och ranking av synligheten på nätet omfattar att SEO-specialister följer upp Googles uppdateringar, positionerna på de viktigaste sökorden och länkkraft. Genom att följa sökorden på daglig basis går det att finjustera och ständigt förbättra webbplatsen.
Det är svårt att säga hur lång tid SEO tar och det är ungefär som den klassiska frågan hur långt är ett snöre. Om du redan har en webbplats som har mycket auktoritet handlar det ofta att ordna teknisk optimering och onsite optimering. Om det är en helt nystartat webbplats så tar det självklart längre tid att bygga upp trovärdighet till webbplatsen. Enligt en undersökning från Ahref där man intervjuade 4300 personer så tar det 3-6 månader innan man börjar se resultat.
Allt fler företag letar efter online specialister och det finns de som är specialiserade på att få en högre sökmotor ranking.
Det finns många webb-leverantörer som erbjuder prisvärda SEO tjänster och Internetlösningar marknadsföring till människor och företag som syftar till att förbättra deras on line närvaro genom sökmotorns ranking. Men långtifrån alla SEO specialister har samma kompetens och det finns ingen utbildning för att kalla sig SEO specialist.
Antingen har du kompetensen hur sökmotorer fungerar inhouse eller också anlitar du en SEO-byrå. Eftersom det är vanligt att trafiken från sökmotorer står för 60%-70% av alla besökare tror vi att man behöver ha kompetens inhouse – men alla kan inte vara bäst på SEO. Om man ska anställa någon inhouse så är ofta ett kriterierna i anställningsprocessen en test följt av att arbeta i projekt tillsammans. Att sätta upp ett test upprör många och innebär att anställningsprocessen också tar längre tid. Ofta räcker det med att ställa specifika frågor för att ta reda på om en person förstår vad SEO handlar om.
Prisvärda SEO tjänster erbjuds till målmarknader och försäljning av SEO-företag. Arbetet behöver anpassas till många specifika fall beroende på kundens digitala mognad, organisation och de plattformar som används. De flesta SEO tjänster och Internet marknadsföringslösningar är flexibla och kan svara på olika lösningar och varierar från enkel onpage optimering till mer tekniska SEO audits och länkbyggen.
Priset men även metoderna och resultatet skiljer sig ofta mellan olika SEO byråer. Se till att välj ett företag som arbetar nära kunderna och utvecklar skräddarsydda lösningar för att främja din verksamheten på nätet och att du har förtroende för de tjänster de levererar. Vanligtvis är SEO arbetsintensivt och kräver kompetensförmedling mellan konsult och företag.Se även till att SEO-byrån inte använder dåliga länknätverk eftersom det innebär att du kan straffas av Google.
Ja, ditt företag bör självklart investera i SEO. Sökmotoroptimering ger dig möjlighet att öka trafiken till din webbplats utan att betala för varje klick. När du kör annonser som Google Ads debiteras du för varje enskilt klick som kommer till din webbplats via den kanalen. Men om din webbplats rankas organiskt på sökmotorerna, är denna trafik gratis. Det tar tid och kräver kompetens och resurser för att rangordna en webbplats på det organiska söket.En SEO-byrå kan hjälpa dig med din webbplats och se att den fungerar som , det ska med flera olika delar som en vanlig webbyrå sällan har koll på. Olika SEO-byråer har olika metoder men de seriösa jobbar med indexering i Google, med teknisk SEO, optimering, med Outreach (bygga länkar) och kan följa upp ditt resultat i realtid och visa på sitt resultat.
Den stora fördelen med SEO och organisk synlighet jämfört med Google Ads är att det är en investering där du inte betalar per klick.
Se till att välja en SEO-byrå som förstår affärsnyttan, varumärket och kan fokusera på mätning exempelvis leadskonvertering och kan skaffa dig kunder. Att välja SEO-byrå är ett strategiskt beslut och i slutändan handlar det om att se till att välja de bästa och som ger dig den bästa avkastningen på din marknadsinvestering.
Om du vill ha resultat och experter så ta gärna kontakt med oss. Vi har en transparent modell där vi rapporter resultatet fortlöpande. Vi är framförallt specialiserade på större företag, varumärken, finansiella bolag och företag som vill skala upp sin verksamhet.
På Google Search Central hittar du Googles officiella syn på SEO och det finns flera videos där de uttalar sig och ger tips hur man ska få sajten att ranka bättre på Google för både nybörjare och mer avancerade användare.
Följ Googles riktlinjer kring kvalitetsgranskning av webbplatser (pdf)
Ladda ner Googles Grundhandbok om sökoptimering
Expandtalk är en digital affärspartner som är experter på sökmotoroptimering. Om du vill veta mer om digitala strategier och hur du kan utveckla digitala lösningar och affärer med sökmotoroptimering – kontakta oss gärna förutsättningslöst. Vi jobbar inom hela det digitala fältet med att förbättra din lönsamhet på nätet. Vi börjar vanligtvis med en nulägesanalys och digital strategi där vi ser hur en webbplats fungerar i dagsläget. Kontakta oss
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.