Hem » SEO » Vad är SEO? Våra vanligaste frågor om sökmotoroptimering
Två personer som sitter och jobbar

Vad är SEO? Våra vanligaste frågor om sökmotoroptimering

För dig som vill veta mer om SEO. Läs vår guide med de vanligaste frågorna kring sökmotoroptimering (SEO).

Vad är SEO?

SEO är en förkortning som står för Search Engine Optimization. Syftet är att få Google att visa det bästa sökresultatet för användarna och att öka tillväxten kring företagens digitala satsningar. Framgångsrik SEO utvecklas hela tiden och handlar inte om att lura och manipulera Google utan att presentera det bästa innehållet för användarna.

Den bästa SEO:n svarar upp på besökarnas sökintentioner och gör det enkelt för Google att indexera sajten. En viktig del är att optimera en webbplats för sökmotorer så att synligheten ökar när användare söker efter relevanta sökord och frågor. Det handlar inte bara om att optimera för Google utan många frågeställningar handlar om hur man bygger en bra sajt för de som ska använda sajten dvs människor men också att se till att sajten följer de algoritmer som Google och andra sökmotorer bygger på.

Läs mer hur du får bättre ranking genom att
– Få sökmotorerna förstå vad sajten handlar om, vem du är, vad du erbjuder och bygga innehåll som är baserat på search intent
– Se till att ditt innehåll är sökbart genom att göra det enkelt för Google att indexera sajten.
Onpage optimering
Optimera bilder
– Optimera webbplatsen för snabbare hastighet
– Använd internlänkning
– Sätt upp mätning som Google Search Console och Google Analytics
– Använd WordPress

Vad är definitionen av SEO?

SEO (Search Engine Optimization) är metoderna för att få en sida eller sajt att ranka högre i framförallt Google men även andra sökmotorer. Enligt en studie av Hubspot går inte 75% av de som söker på Google längre bort än första söksidan på Google.

Vad innebär sökordsanalys?

Sökordsanalys innebär att du identifierar olika typer av sökord baserad på vilka sökintentioner den som söker informationen har. dina money keywords dvs de viktigaste sökord som är affärskritiska. Ofta ser man på vilka begrepp som konkurrenter rankar på och identifierar vanliga frågor och long-tail sökord. Läs mer om sökordsanalys.

Varför används SEO?

SEO är tekniker som används för att:
– Designa och utveckla en webbplats att ranka högt i sökmotorresultatet.
– Förbättra sökvolymen och trafiken till en webbplats från sökmotorer.
– Att förstå hur sökalgoritmer arbetar och vad besökare söker på.

Det är en väldigt stor del av den digitala marknadsföringen eftersom den mesta trafiken idag kommer genom sökmotorerna.

SEO

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO omfattar en mängd olika aktiviteter som att se till att sajten indexeras, att den går fort att läsa, använder structured data och att den inte innehåller tekniska fel och att webbsajten använder https.

Vad är on-page optimering?

On page optimering omfattar aktiviteter som sker på din egna webbplats som att fixa titlar, metabeskrivningar, alt-beskrivningar, korrigera sidor som inte har tillräckligt många internlänkar (orphaned pages) och att kodningen är rätt.

Vad är off-page SEO?

Vid off-page optimering är all optimering som sker utanför din egna webbplats. Oftast menar man länkar och konkurrenternas länk profiler men till off-page räknas även content marketing, social media, podcasts och rykteshantering.

Varför syns min webbplats inte på Google?

En del webbsajter syns inte på Google och det kan bero på flera orsaker som att de inte blivit indexerade eller att det finns något tekniskt problem med sajten.

Börja med att göra en sökning i Googles sökruta:
site: expandtalk.se

Genom detta kommandot ser du hur många sidor som blivit indexerade från din webbplats. Om din webbplats syns när du gör den här sökningen så vet du att sajten blivit indexerad. Om den inte syns så behöver man felsöka. Det kan handla om tekniska problem, att sajten inte är byggd rätt, att Google inte känner till sajten eller att du inte har många länkar till webbplatsen. Det finns tom de som av misstag blockerar webbsajten från att visas i robots.txt filen.

Vad är smart goal


Varför är SEO affärskritiskt?

För att skaffa fler kunder behöver du skala upp sajten och få flera tusen besökare till webbplatsen. I vår värld förlitar sig alltfler i kraften i Internet där mycket hanteras och styrs av datorer. Alla aspekter av livet ställer man frågor till sökmotorer då det gäller saker stora livsavgörande frågor såväl som små enklare frågor. Väl utförd sökmotoroptimering ser till att du syns när människor letar efter något vilket stärker ditt varumärke.
snippet

Varför är SEO viktigt?

En viktig del i beslutsprocesser är Google och att synas i Googles sökresultat blir en konkurrensfördel för många företag. Sökbeteenden och synligheten i sökmotorer är en viktig del i kundernas beslutsprocess och synligheten kan påverkas med olika taktiska metoder. Eftersom miljontals människor använder Internet och sökmotorer varje dag för att hitta produkter och tjänster och information, har företag inte råd att inte hittas av dessa användare.

digital assistant

Hur gör man SEO?

SEO eller sökmotoroptimering bygger på att att designa webbplats så att sökmotorer lätt hittar sidorna och indexera dem. Målet med SEO är att göra en sida vara i topp tio resultatet vid relevanta sökningar.

Vilka moment omfattas inom SEO?

Optimering inkluderar valet av ord som används i text stycken och placeringen av dessa ord på sidan, både synliga och dolda. SEO är främst berörda i förbättringen av synligheten av en webbplats organiska sökresultat.
Innehåll, copywriting och contentmarketing
Webbplatsanalys
Länkar framförallt från andra  webbplatser och deras popularitet och utveckling
Att det man får fram med sökfrågorna leder till relevanta sidor
Sökordsanalys – att man väljer rätt sökord att ranka på
Webbplats ranking och analys, rapportering och hur sökord rankar
Kvalitén på domänen
Användarupplevelse (user experience)
Teknisk SEO och crawling av innehåll dvs att sökmotorerna kan indexera innehållet på ett bra sätt
Personalisering

Vad gör en SEO specialist?

Alltfler företag letar efter online specialister och det finns de som är specialiserade på prisvärd webbdesign och att få en högre sökmotor ranking. 

Det finns många webb-leverantörer som erbjuder prisvärda SEO tjänster och Internetlösningar marknadsföring till människor och företag som syftar till att förbättra deras on line närvaro genom sökmotorns ranking. Långtifrån alla SEO specialister har samma kompetens och det finns ingen utbildning för att kalla sig SEO specialist.Media planering

Vilka faktorer påverkas av SEO

Ditt sökresultat påverkas av SEO:n. Det omfattar positionen på sökorden som du vill ranka på men det kan också omfatta snippets. Google är en avancerad sökmotor som matchar sökningarna med det bästa resultatet. Man pratar framförallt om SEO:n på Google men det går även att optimera mot andra sökmotorer som Bing, YouTube, Yandex, DuckDuckGo och social media.

Vad är målet med SEO?

Målet med SEO är att rikta trafiken som kommer in från sökmotorer till webbplatser för att därmed öka online marknadsandel. Många företag är specialiserade på att erbjuda prisvärda SEO-tjänster och Internet Marketing lösningar som ger dig som företag resultat.E-handel

Hur ska jag köpa SEO och hur mycket kostar SEO?

Prisvärd SEO tjänster erbjuds till målmarknader och försäljning av SEO-företag. Arbetet behöver anpassas till många specifika fall beroende på kundens digitala mognad, organisation och de plattformar som används. De flesta SEO tjänster och Internet marknadsföringslösningar är flexibla och kan svara på olika lösningar och varierar från enkel onpage optimering till mer tekniska SEO audits och länkbyggen.

Priset men även metoderna och resultatet skiljer sig ofta mellan olika SEO byråer.  Se till att välj ett företag som arbetar nära kunderna och utvecklar skräddarsydda lösningar för att främja din verksamheten på nätet och att du har förtroende för de tjänster de levererar. Vanligtvis är SEO arbetsintensivt och kräver kompetensförmedling mellan konsult och företag.

Se även till att SEO-byrån inte använder dåliga länknätverk eftersom det innebär att du kan straffas av Google.

Hur kan jag mäta effekten av SEO?

Google har flera verktyg för att mäta hur din webbplats går organiskt exempelvis Google Analytics och Google Search Console. Mätning och ranking av synligheten på nätet omfattar att SEO-specialister följer upp Googles uppdateringar, positionerna på de viktigaste sökorden och länkkraft. Genom att följa sökorden på daglig basis går det att finjustera och ständigt förbättra webbplatsen.

Crawlbudget - bild av cloud computerVarför behöver jag en SEO-byrå?

Ja, ditt företag bör självklart investera i SEO. Sökmotoroptimering ger dig möjlighet att öka trafiken till din webbplats utan att betala för varje klick. När du kör annonser som Google Ads debiteras du för varje enskilt klick som kommer till din webbplats via den kanalen. Men om din webbplats rankas organiskt på sökmotorerna, är denna trafik gratis. Det tar tid och kräver kompetens och resurser för att rangordna en webbplats på det organiska söket.

Vem ska sköta min SEO?

Antingen har du kompetensen hur sökmotorer fungerar inhouse eller också anlitar du en SEO-byrå. Eftersom det är vanligt att trafiken från sökmotorer står för 60%-70% av alla besökare tror vi att man behöver ha kompetens inhouse – men alla kan inte vara bäst på SEO.

En SEO-byrå kan hjälpa dig med din webbplats och se att den fungerar som , det ska med flera olika delar som en vanlig webbyrå sällan har koll på. Olika SEO-byråer har olika metoder men de seriösa jobbar med indexering i Google, med teknisk seo, optimering, med outreach (bygga länkar) och kan följa upp ditt resultat i realtid och visa på sitt resultat. Den stora fördelen med SEO och organisk synlighet jämfört med Google Ads är att det är en investering där du inte betalar per klick.

Se till att välja en seo-byrå som förstår affärsnyttan, varumärket och kan fokusera på mätning exempelvis leadskonvertering och kan skaffa dig kunder. Att välja SEO-byrå är ett strategiskt beslut och i slutändan handlar det om att se till att välja de bästa och som ger dig den bästa avkastningen på din marknadsinvestering.

Om du vill ha resultat och experter så ta gärna kontakt med oss. Vi har en transparent modell där vi rapporter resultatet fortlöpande. Vi är framförallt specialiserade på större företag, varumärken, finansiella bolag och företag som vill skala upp sin verksamhet..

Scroll to Top