Hem » SEO » Vad är metaverse och hur kan du marknadsföra företaget på metaverse?

Vad är metaverse och hur kan du marknadsföra företaget på metaverse?

Metaverse digital Avatar, Metaverse Presence, digital technology, cyber world, virtual reality

Metaverse kan innebära stora tillväxtmöjligheter för de företag som satsar på tekniken under de närmaste åren. Den består av ett nätverk av virtuella 3D-världar med fokus på social interaktion och är en naturlig utveckling av traditionell social media. Metaverse kan definieras som en simulerad digital miljö som kan omfatta 3D världar, augmented reality (AR glasögon), virtual reality (VR-headset), smartphone appar, blockchain och olika koncept från Internet och social media. Den skapar en användarupplevelse som påminner om den verkliga världen. Begreppet metaverse myntades första gången av Neal Stephenson science-fiction romanen ”Snow Crash” som släpptes år 1992.

Tekniken gör det möjligt med digitala representationer av människor, avatarer, som kan interagera med varandra på en mängd olika sätt och på olika platser. Oavsett om det är på jobbet, på ett kontor, en konsert eller ett sportevenemang, eller prova kläder, ger metaversum utrymme för sammankopplade virtuella samhällen.

Vad som kännetecknar metaverse är:

  • Användarna är hela tiden online
  • Interaktion sker i realtid
  • Det är en mix av olika plattformar
  • Användar genererat innehåll

Det är framförallt millenniums och Gen Z som är målmarknad och vurmar för tekniken. Dessa generationer är användare av vissa former av metaverser, som dataspel som Roblox och tekniker som VR.

Betalsystem och nya valutor används som bygger på kryptovalutor

Metaverse-deltagare kan engagera sig i decentraliserade virtuella ekonomier som drivs av kryptovaluta (som Sensorium Galaxys alldeles egna SENSO. Detta inkluderar marknadsplatser där användare kan köpa, sälja och byta föremål och digitala tillgångar som avatarer, virtuella kläder, NFTs och evenemangsbiljetter.

Rush kring markförsäljning i metaverse

Metaverse markförsäljning ökade till 501 miljoner dollar förra året och förväntas nå 1 miljard dollar 2022. Enligt en studie av McKinsey räknar man att marknaden kan nå 5 miljarder USD år 2030. Men i en helt digital värld väcker den höga siffran frågan finns det kritiker mot försäljningen och om digitala tillgångar kan värderas på dessa nivåer. När branschen växer till förväntade 82 miljarder dollar 2025 kan investerare fastna i en bubbla med tvivelaktig avkastning.

Ett centralt begrepp är NFT (Non-Fungible Tokens som många börjar testa med och som används av konstnärer och olika communities.   Större delen av land i Metaverse säljs av Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels och Somnium, som var och en driver sina egna virtuella världar. Det Hong Kong baserade företaget bakom Sandbox tror att virtuella fastigheter kommer bli en efterfrågad tillgång. Marken säljs i form av NFT-tokens som ger ett digitalt ägande över dessa digitala tillgångar. Transaktioner görs ofta i kryptovalutor som Ethereum eller MANA, som är decentralands egna kryptovaluta. De 300 000 paketen säljs regelbundet för tiotusentals dollar på de fyra plattformarna, med rekordet på 4.3 miljoner amerikanska dollar. Frånvaron av stora aktörer som Meta, Microsoft och Roblox från denna typ av investering innebär att det finns stora frågetecken på denna tillgångsslag och om det på sikt kommer utvecklas som ett ponzi schema med värdelösa tillgångar för de som satsat mycket pengar.

Exempel på metaverse lösningar

Meta (moderbolaget som tidigare kallades Facebook) har öppnat upp sin sociala medieplattform för virtuell verklighet som kallas för Horizon Worlds som kan användas av Oculus Quest. I Horizon Worlds kan upp till 20 avatarer träffas åt gången för att utforska, umgås och bygga i det virtuella rummet som till viss del påminner om Minecraft. För att testa tekniken måste du skaffe ett Oculus 2 headset och ett Oculus konto. Därefter behöver du ett Facebook Horizon konto och skapa en avatar i Oculus Home Dashboard.
Meta har också köpt upp företaget Kustomer som har en dashboard för att kommunicera med kunder.

Det finns också flera spel som innehåller metaversum liknande element på sina plattformar. En av de största spelen är Fortnite där man tävlar med sin personliga avatar och kan köpa kläder i Fortnites virtuella butik med spelets egna valuta V-bucks. V-bucks kan köpas med pengar eller tjänas in  genom olika uppdrag. Spelare kan lösa in V-bucks för att köpa olika föremål i spelet som kläder, emotes, pickaxes, glidflygplan och säsongens Battle Pass.

TV-spelsserien Animal Crossing från Nintendo kommer hålla konserter i sina spel och världens största musikföretag Warner Music kommer bygga en temapark i metaverse. Warner kommer använda Sandbox som är ett ekosystem som är byggd på ethereum-baserad metaverse och spel plattform. Större varumärken som Gucci, Nike, Disney, Snap och Facebook håller på att skapa virtuella samhällen, innehåll, tillgångar, mode, konst, upplevelser och världar.

 

 

 

Om författaren

Digital strateg at Expandtalk | 076-023 56 84 | Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

Scroll to Top
Scroll to Top