Vad är metaverse och hur kan du marknadsföra företaget på metaverse?

Metaverse digital Avatar, Metaverse Presence, digital technology, cyber world, virtual reality

Vad är Metaverse?

Metaverse är ett begrepp som har fått mycket uppmärksamhet och det varit mycket hype kring de senaste åren. Det är en virtuell värld där användare kan interagera med varandra och med ett utbud av digitala tillgångar och digitala representationer av objekt och miljöer. Den skapar en användarupplevelse som påminner om den verkliga världen. Begreppet metaverse myntades första gången av Neal Stephenson science-fiction romanen ”Snow Crash” som släpptes år 1992.

Metaverse kan definieras som en simulerad digital miljö som kan omfatta 3D världar, augmented reality (AR glasögon), artificiell intelligens, virtual reality (VR-headset), smartphone appar, blockchain och olika koncept från Internet och social media. Den virtuella miljön skapas med hjälp av avancerade datorgrafik- och simulationprogram, medan AI används för att erbjuda en interaktiv och bättre upplevelse för användare.

Metaverse skapar nya affärsmöjligheter för företag att nå en bredare publik med nya produkter och tjänster

Metaverseen har potentialen att påverka marknadsföringen och kan innebära stora tillväxtmöjligheter för de företag som satsar på tekniken under de närmaste åren. Den består av ett nätverk av virtuella 3D-världar med fokus på social interaktion och är en naturlig utveckling av traditionell social media. Tekniken gör det möjligt med digitala representationer av människor, avatarer, som kan interagera med varandra på en mängd olika sätt och på olika platser. Oavsett om det är på jobbet, på ett kontor, en konsert eller ett sportevenemang, eller prova kläder, ger metaversum utrymme för sammankopplade virtuella samhällen.

Vad som kännetecknar metaverse är:

  • Ökad social interaktion: Metaverse ger en virtuell plattform för människor att interagera med varandra, oberoende av deras plats eller fysiska förmåga
  • Ökad tillgänglighet: Metaverse kan nås från var som helst i världen, vilket gör det till en mycket tillgänglig plattform för användare.
  • Användarna är hela tiden online
  • Interaktion sker i realtid
  • Det är en mix av olika plattformar
  • Användargenererat innehåll

Det är framförallt millenniums och Gen Z som är målmarknad och vurmar för tekniken. Dessa generationer är användare av vissa former av metaverser, som dataspel som Roblox och tekniker som VR.

Betalsystem och nya valutor används som bygger på kryptovalutor

Metaverse-deltagare kan engagera sig i decentraliserade virtuella ekonomier som drivs av kryptovaluta (som Sensorium Galaxys alldeles egna SENSO. Detta inkluderar marknadsplatser där användare kan köpa, sälja och byta föremål och digitala tillgångar som avatarer, virtuella kläder, NFTs och evenemangsbiljetter.

En stor marknad för digitala identiteter och digitala tillgångar

I metaverse kan användare skapa sina egna digitala identiteter, kända som avatarer. Dessa avatarer kan användas för att interagera med andra användare och med miljön, precis som i den verkliga världen. Metaverse har också sin egen ekonomi, där användare kan köpa, sälja och byta digitala tillgångar, såsom virtuell fastighet, kläder och andra föremål.

Det är en rush kring markförsäljningen. Metaverse markförsäljning ökade till 501 miljoner dollar förra året och förväntas nå 1 miljard dollar 2022. Enligt en studie av McKinsey räknar man att marknaden kan nå 5 miljarder USD år 2030. Men i en helt digital värld väcker den höga siffran frågan finns det kritiker mot försäljningen och om digitala tillgångar kan värderas på dessa nivåer. När branschen växer till förväntade 82 miljarder dollar 2025 kan investerare fastna i en bubbla med tvivelaktig avkastning.

Ett centralt begrepp är NFT (Non-Fungible Tokens som många börjar testa med och som används av konstnärer och olika communities.   Större delen av land i Metaverse säljs av Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels och Somnium, som var och en driver sina egna virtuella världar. Det Hong Kong baserade företaget bakom Sandbox tror att virtuella fastigheter kommer bli en efterfrågad tillgång. Marken säljs i form av NFT-tokens som ger ett digitalt ägande över dessa digitala tillgångar. Transaktioner görs ofta i kryptovalutor som Ethereum eller MANA, som är decentralands egna kryptovaluta. De 300 000 paketen säljs regelbundet för tiotusentals dollar på de fyra plattformarna, med rekordet på 4.3 miljoner amerikanska dollar. Frånvaron av stora aktörer som Meta, Microsoft och Roblox från denna typ av investering innebär att det finns stora frågetecken på denna tillgångsslag och om det på sikt kommer utvecklas som ett ponzi schema med värdelösa tillgångar för de som satsat mycket pengar.

Exempel på metaverse lösningar

Meta (moderbolaget som tidigare kallades Facebook) har öppnat upp sin sociala medieplattform för virtuell verklighet som kallas för Horizon Worlds som kan användas av Oculus Quest. I Horizon Worlds kan upp till 20 avatarer träffas åt gången för att utforska, umgås och bygga i det virtuella rummet som till viss del påminner om Minecraft. För att testa tekniken måste du skaffe ett Oculus 2 headset och ett Oculus konto. Därefter behöver du ett Facebook Horizon konto och skapa en avatar i Oculus Home Dashboard.
Meta har också köpt upp företaget Kustomer som har en dashboard för att kommunicera med kunder.

Det finns också flera spel som innehåller metaversum liknande element på sina plattformar. En av de största spelen är Fortnite där man tävlar med sin personliga avatar och kan köpa kläder i Fortnites virtuella butik med spelets egna valuta V-bucks. V-bucks kan köpas med pengar eller tjänas in  genom olika uppdrag. Spelare kan lösa in V-bucks för att köpa olika föremål i spelet som kläder, emotes, pickaxes, glidflygplan och säsongens Battle Pass.

TV-spelsserien Animal Crossing från Nintendo kommer hålla konserter i sina spel och världens största musikföretag Warner Music kommer bygga en temapark i metaverse. Warner kommer använda Sandbox som är ett ekosystem som är byggd på ethereum-baserad metaverse och spel plattform. Större varumärken som Gucci, Nike, Disney, Snap och Facebook håller på att skapa virtuella samhällen, innehåll, tillgångar, mode, konst, upplevelser och världar.

Metaverse lösningar i Göteborg på Ringön

Här är några metaverse sajter där man kan gå in i 3D världen. Om man loggar in så får man en avatar som man använda och traska runt. Man skulle kunna använda tekniken för rekrytering, säljsamtal, onboarding etc:

Startpunkt
https://meta.koami.art/

Ringön
Direktlänk till Meta Ringön (där vi har vårt kontor)
https://hiberworld.com/world/4RgqFIK3O

Koami konstgalleri
Direktlänk till Koami konstgalleri med generativ konst som är ett konstlabb med digital NFT konst.
Min kollega Jonathan har satt upp en konstfilm om Hammarkullen där han växte upp.
https://hiberworld.com/world/4UlkmG83j

Direktlänk till en biograf.
https://hiberworld.com/world/4RgwnK63

Om författaren

CEO at Expandtalk | 076-022 24 46 | + posts

Jonathan Björkman är en av grundarna, CMO och Digital-PR expert på Expandtalk Corp AB. Där arbetar han med att sätta SEO-strategier för att öka tillväxten hos både start-ups och välkända globala företag. Jonathan kommer från en bakgrund inom kommunikation och marknadsföring, framförallt inom Fashion & Luxury och tog examen på Istituto Marangoni, London, 2010.

2017 började han sin karriär inom SEO i London där han jobbade på en prestigefylld byrå och klättrade snabbt upp på stegen, innan han flyttade tillbaka till Göteborg, Sverige. Han föredrar att jobba med varumärkestillväxt och vet hur man ska digitalisera företag på bästa sätt.
Han sjunger också i band på fritiden.