Hem » SEO » Vad är en RSS feed?

Vad är en RSS feed?

En RSS (Förkortning för Real Simple Syndication) är en teknik som ger dig en enkel feed från en plats på webben som kan publiceras på en nyhetssajt, en podcast, en blogg-i din RSS-läsare.

RSS läsare för dig som vill hålla dig uppdaterad med vad som händer

Som användare kan du prenumerera på webbflöden dvs få information om något nytt publicerats. Det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad och utbildad om de saker som händer i din nisch eller marknad. Genom att använda en feedreader kan du se det senaste innehållet på ett och samma stället istället för att gå in på varje blogg individuellt. RSS:er gör det också enkelt för olika webbsajter att publicera innehåll från varandra. Feedreaders låter dig komma åt nytt innehåll på två huvudsakliga sätt: via själva läsaren eller via e-postuppdateringar. 

Du behöver en RSS-läsare exempelvis Feedly och NewsBlur som är personliga newsreader. Det finns också appar i iPhone och Android för Newsblur. Tidigare fanns Google Reader som stängdes ner pga bristande efterfrågan Du kan få en artikel i din RSS-läsare så snart den har publicerats. Fördelen med RSS:er är att man kan kontrollera dem tillskillnad från social media som Twitter och artiklarna innehåller mer och djupare text.

För dig som webbpublicist

Det finns olika typer av RSS:er från bloggar, artiklar, forum, schema, video mm. Du kan se till att din sajt tex publiceras på feedburner eller andra webbsajter vilket kan driva trafik till din webbplats men också vara bra för din SEO. Precis som ett nyhetsbrev via e-post hjälper till att bygga och stärka en relation med sina prenumeranter, gör en blogg detsamma med dem som prenumererar på dess RSS-flöde. Google har en tjänst som heter Feedburner där du kan lägga upp dina RSS flöden.

 

 

Om författaren

Digital strateg at Expandtalk | 076-023 56 84 | Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

Rulla till toppen