Vad är en RSS feed?

En RSS-feed är en populär typ av webbteknik som används för att distribuera innehåll på webben. RSS är en förkortning som står för Really Simple Syndication och gör det möjligt för användare att prenumerera på innehåll från en webbplats eller blogg och få uppdateringar automatiskt levererade.  Det är en teknik som ger dig en enkel feed från en plats på webben som kan publiceras på en nyhetssajt, en podcast, en blogg.

RSS läsare för dig som vill hålla dig uppdaterad med vad som händer

Som användare kan du enkelt och snabbt prenumerera på webbflöden dvs få information om något nytt publicerats på en plats. Det är ett effektivt sätt att hålla sig uppdaterad och utbildad om de saker som händer i din nisch eller marknad. Genom att använda en feedreader kan du se det senaste innehållet på ett och samma plats istället för att gå in på varje blogg individuellt. RSS:er gör det också enkelt för olika webbsajter att publicera innehåll från varandra. Feedreaders låter dig komma åt nytt innehåll på två huvudsakliga sätt: via själva läsaren eller via e-postuppdateringar. 

Du behöver en RSS-läsare exempelvis Feedly och NewsBlur som är personliga newsreader. Det finns också appar i iPhone och Android för Newsblur. Tidigare fanns Google Reader som stängdes ner på grund av bristande efterfrågan Du kan få en artikel så snart den har publicerats. Fördelen är att man kan kontrollera dem till skillnad från social media som Twitter och artiklarna innehåller mer och djupare text.

För dig som företag


RSS-feeds används också ofta av företag och organisationer för att distribuera information till sina kunder och anställda. Till exempel kan en organisation använda den här tekniken för att distribuera en intern nyhetsbrev eller för att göra information om produkter och tjänster tillgängliga för kunder.

De är är vanligtvis strukturerade som XML-filer och innehåller metadata om innehåll som är tillgängligt på en webbplats. Detta inkluderar titlar, beskrivningar och länkar till det faktiska innehållet. När en användare prenumererar på en RSS-feed från en webbplats eller blogg, kommer RSS-läsaren att hämta den senaste informationen från RSS-feeden och visa den för användaren.

Det finns olika typer av RSS:er från bloggar, artiklar, forum, schema, video mm. Du kan se till att din sajt tex publiceras på feedburner eller andra webbsajter vilket kan driva trafik till din webbplats men också vara bra för din SEO. Precis som ett nyhetsbrev via e-post hjälper till att bygga och stärka en relation med sina prenumeranter, gör en blogg detsamma med dem som prenumererar på dess RSS-flöde. Google har en tjänst som heter Feedburner där du kan lägga upp dina RSS flöden.

 

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.