Vad är ett domännamn?
Ett domännamn är en unik webbadress som används för att identifiera en viss webbplats på internet. Det består vanligtvis av två delar, själva domännamnet och toppdomänen. Till exempel är ”expandtalk” domännamnet i adressen medan ”expandtalk.se” är ”.se” den svenska toppdomänen.
När du bygger en webbplats behöver den ett enkelt namn som är lätt att komma ihåg och domännamnet har stor betydelse om du vill ranka på ett visst sökord. Förutom att domännamnet representerar webbplatsen blir det också varumärket på Internet som vill locka användare att besöka sajten. Domännamn används för att göra det enklare för människor att hitta och komma ihåg en viss webbplats på internet. Domännamnet kan också användas för att skapa e-postadresser.
Påverkar domännamnet rankingen på Google?
En orsak att det ofta är bra med sökord i domänen är att du kan få många naturliga externa länkar som innehåller domännamnet när andra sajter pekar mot din domän. Det är också bättre om nyckelordet ligger först i domänen.
För att ranka högt på Google måste du också se till att din webbplats innehåller högkvalitativt innehåll som är relevant och användbart för användarna. Detta inkluderar att ha unikt och relevant innehåll på varje sida, inkludera sökord som är relevanta för ditt företag och använda interna länkar för att hjälpa användarna att hitta relevant information på din webbplats. Du måste också bygga externa länkar till din webbplats. Läs mer om SEO.
Hur ska jag välja domännamn och hur registrerar jag namnet?
- Se till att det är enkelt att komma ihåg och lockar till besök
- Se till att namnet är relevant för din webbplats
- Det är ofta bättre med kortare domännamn
- I Sverige och i de Nordiska länderna fungerar ofta landsdomänerna dvs en svenskbaserad .se domän bäst om du vill vända dig till svenskar.
För att registrera ett domännamn måste man gå till en registrar exempelvis Loopia eller GoDaddy, du behöver betala en årlig avgift för att äga rättigheterna till det aktuella domännamnet. Det är också viktigt att välja ett domännamn som är lätt att komma ihåg och som är relevant för den typ av webbplats man driver.
Filter för Exakt Match Domän (EMD)
Exakt matchning domäner var mycket populära för några år sedan. Men Google la in ett filter (Exact Match Domain) som minskade vikten av att ha sökordet i din domän eftersom det var alltför lätt att ranka på vissa sökord.
EMD filtret slog mest på tunna sajter för att få bort lågkvalitativa sajter – men om du har en sajt som har ett bra namn så ser vi fortfarande att de rankar väldigt bra. Det kan finnas flera orsaker som att användarna klickar på orden, det blir naturligare med ankartextlänkar som har domännamnet, det förekommer sökningar som kan tolkas som varumärkessökningar mm.
Ålder på domänen
En hypotes är att det inte bara är själva domännamnet utan även åldern på domänen som har betydelse som rankingfaktor. Matt Cutts som var talesman på Google kring SEO-relaterade frågor avfärdade myten för några år sedan genom att säga ”the difference between a domain that is six months ol versus one year old is not that big at all”.
Tidpunkten när domänen går ut
Tidpunkten när domänen går ut kan vara en rankingfaktor eftersom Google har det i sitt patent. Man brukar generellt säga att är det lång tid tills domännamnet går ut så är det något som påverkar sajtens trust.
Domänändelsen
.SE adresser fungerar bäst i Sverige men fungerar mindre bra internationellt. Om du vill nå globalt är det bäst att använda de mest populära generiska domäner som .com, .net och .org. Annars, om du vill rikta trafik till ett visst land använd det landets domän.
Ägare till domänen
Du får fram den som är ägare till en domän genom Whois och det är tekniskt sätt enkelt att plocka fram företag som har länknätverk och spammiga sajter genom Whois databasen.
Domän snapping
Domänsnapping och att ta domäner som löper ut är ett område som vuxit och det finns domän handlare som har ett lager med domännamn men du kan även köpa domäner på webbhotell som Nameisp. Själv brukar jag tanka ner alla listor från IIS och buda på domäner som har bra länkvärden som går ut. Budgivningen fungerar som en sk Holländsk auktion där det blir ungefär 28% billigare för varje dar som man väntar (se bild för ungefärliga priser augusti 2016).
Domän flipping och att återanvända gamla sajter
Domän flipping (domain flipping) handlar om att återanvända sajter som redan har inkommande länkar och trafik.
Att sälja gamla domänadresser (helst med länkar till sig) har blivit ett affärsområde med potential att göra en bra vinst. Det finns ett antal metoder och auktionssajter för dem som vill sälja sina domäner till bra priser. Jag känner till ett företag som köpte ett domännamn med vetenskaplig information som de sedan 301-ompekade till en mindre nogräknad sajt. Därmed fick de länkkraft och rankade rätt bra på vissa sökord.
Det finns sajter som auktions.godaddy.com, namejet.com, snapnames.com, nameisp där du kan köpa utgångna domäner. Ett stort problem med gamla domäner är att flera har hamnat i Google filter och det är därför som de säljs. Enligt en undersökning publicerad i augusti 2015 från Verified.domains har 17% av de auktionerade domänerna länkspam problem.
Om författaren
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.