Hem » SEO verktyg » 50 gratis och bra SEO verktyg
Verktyg för sökmotoroptimering

50 gratis och bra SEO verktyg

SEO-verktyg

Lista med de bästa gratis SEO-programmen och användbara resurser

Vi har verktygen som hjälper dig förbättra din digitala marknadsföring

Letar du efter de bästa verktygen och teknikerna för att förbättra din ranking? För dig som vill fördjupa dig inom SEO finns det ett antal gratis verktyg som hjälper dig ranka webbplatsen högre på Google.

Sökmotoroptimering (SEO) kan hjälpa din webbplats rankas högre i sökmotorer, vilket ger dig mer trafik och fler omvandlingar. Det finns ingen snabb fix och omedelbara resultat i SEO, det tar tid och en hel del arbete. Men även om du är ny på SEO kan du göra-det-själv, eftersom SEO mjukvaruverktyg hjälper dig att få högre ranking.Med den här listan listar vi de verktygen som vi tycker bäst om.

Googles verktyg

Google har publicerat ett dokument som kallas grunderna i sökmotoroptimering som vi rekommenderar att du läser innan du börjar experimentera med olika verktyg.

Google Analytics
En grundsten i all webbmarknadsföring är att utvärdera information i verktyg som Google Analytics. 
Google Analytics visar dig resultatet av alla olika åtgärder du gör på din webbplats och varifrån du får trafiken. Hur påverkar förändringar på webbplatsen din trafik, hur ökar eller försämras dina konverteringar.

Google Search Console 
Google Search Console och att följa de riktlinjer som publiceras i Google Webmaster Forum.

Google Page Speed insights
Google Page Speed – används för att se hur snabbt sajten är och här kan du även ladda ner bilder och fotografier som är snabba.

Google Adwords
I Google Adwords hittar du verktyg som Google Keyword Planner där du kan se sökvolymer på olika nyckelord.

Verktyg för nyckelordsanalys och content marketing

Nyckelordsstatistik har blivit mer komplext och numera ser man inte bara på sökorden utan även på intentionen med sökbeteenden. Det finns även en del verktyg för att hitta vad man skriver om. Om du använder WordPress kan du använda plugins som Keyword Suggest och Insight.

 • Ubersuggest  – perfekt för brainstorming
 • Google Sökordsplaneraren – hjälper dig att se sökvolymer är ett verktyg i Google Adwords
 • Buzzumo – Hitta de mest delade artiklarna i sociala nätverk. Observera att de här är framförallt rubriker som fungerar och som man klickar på. En liknande sajt är
 • Upworthy
 • SEMrush – hittar konkurrenternas största sökord.
 • Soovle.com – hittar sökord i sociala medier som Youtube, Amazon, Wikipedia.
 • SEOCockpit – du kan testa i 30 dagar och verktygen hjälper dig tex att hitta synonymer.
 • Goobersuggest ett Googledocs dokument för nyckelordsanalys
 • Keywordtool.io
 • Google Correlate – hitta samband
 • SERPsim.com – för att se hur metadata och titlar ser ut.
 • Keyword wrapper
 • KWFinder – härligt litet verktyg som hjälper dig hitta sökord på longtailen. Om du sorterar på PPC kostnad så hittar du de mest lönsamma orden att kriga kring.
 • Seedkeywords.com – verktyg där du skriver en sökfråga och därefter ber du dina vänner om hjälp att lösa sökningen.Om du använt Google Adwords under en längre period går det att plocka ner sökordsrapporten som kan visa longtailen.

Verktyg onsiteoptimering – att se till att sajten fungerar bra för Google

Verktyg seo optimering och kvalitet
Bild: Forecheck

Kolla din blogg efter kvalitetsproblem

 • Blog-analyzer
 • Schema creator för att skapa schema (observera att Google har filter kring detta så man bör det med försiktighet.
 • Woorank[/list]
 • Snippet optimizer – för att se hur metadata och titlar ser ut i sökmotorn
 • Moz.com har verktyg som kostar några dollar så du kan följa hur pass optimerade vissa sidor är. Har även verktyg för lokal SEO
 • IIS Search Engine Optiization (SEO) Toolkit för att söka igenom en webbplats och se hur pass mycket problem den har.
 • Deepcrawl – ger dig omfattande information om kvalitetsproblem som för lite text, metadataScreaming frog – classiskt verktyg där du scanner igenom din sajt och ser metadata, stora bilder, titlar mm
  Forecheck – prisbelönt verktyg som scannar igenom din sajt och hittar kvalitetsproblem 404-problem, server problem, redirects, länkjuice, saknad metadata och titlar, multipla <h1> mm. Det finns en fri version som du kan testa

Du hittar seo-tillägg och appar för att kolla igenom sajter snabbt
Om du använder Google Chrome finns det mängder av insticksmoduler som är gratis att använda som SEO Quake (som du bör inaktivera när du inte testar sajten eftersom ditt nätverk annars riskerar fastna i Googles Spam filter) andra Chrometillägg är: LRT Power Trust Extension, Woorank, Domain Hunter Inspection, Meta inspection, Redirect path mm. För iPhone finns det appar som visar en del problem med sajter.

SEO tillägg för Firefox
I Firefox finns det också användbara tillägg som RankChecker, SEOToolbar, Web Developer Toolbar, SEOQuake Toolbar och premium tillägg som Website Health Check, Duplicate Content Checker och LocalRank. Flera av de här verktygen får du om du använder betaltjänsten SEOBook.com

Excel och SEO
Niels Bosma har byggt ett plugin till Excel som går att ladda ner gratis och som kan användas på mängder av kreativa sätt och mängder av funktionalitet inte minst 200-kontroll av webbsidor när du ska göra migreringar. Du kan använda det både för onsite och offsite optimering, webbscrapning och koppla samman med andra SEO-verktyg som Majestic, Ahref, Semrush mm.

Länkverktyg för online marknadsförare

Verktyg för att mäta länkar och hitta nya länkar.

Hitta mentions där man inte har länk till företaget
Du kan leta fram sidor där ditt företag nämns utan att ha en länk. Gör en Google sökning på exempelvis
”expandtalk.se” -site:expandtalk.se

En annan metod är att kolla vilka länkar som du har enligt Google Search konsol och kolla att alla sidorna finns. (det gör du enkelt i tillägget SEO for Excel)

Verktyg länkar

Verktyg för att kontrollera, övervaka och förutsäga Google PageRank.

 • Solo SEO
 • BuzzstreamTouchgraph
 • Google BlogsearchSoovle
 • Majestichar blivit en industristandard för att utvärdera länkar. Många företag och SEO-lösningar har api:er till majesticWebseoanalytics
 • Ahrefs.com länkprofil
 • Scrapebox Scrapebox är ett program som har oförtjänat dåligt rykte men som går att använda white hat verktyg där du kan få fram mycket länkarinformation. Du kan söka fram mönster och hitta bloggare i ett land inom ett segment. Kostar mindre än en tusenlapp.
 •  
Scrapebox

Ett användbart verktyg är Scrapebox (kostar mindre än 1000 SEK) som du kan använda på en mängd olika sätt som att pinga alla sajter och tidigare var en vanlig teknik att automatisera spam kommentarer. I ovanstående exempel har jag plockat fram sajter på svenska domänen som skriver om inredning och design men du kan ta fram egna footprint och plocka fram sajter där det finns möjligheter att kommentera. Genom att lägga in sajterna i Excel går det att plocka länkvärden från Niels Bosmas plugin där du kan använda api:t från Majestic. Med den här metoden går det enkelt att få fram norska eller danska domäner om man jobbar i Norden.

Ett av mina favoritverktyg för länkar är LinkResearch Tools där man måste ha ett abonnemang och är rätt dyrt men fungerar ungefär som ett virusprogram och har algoritmer för att identifiera dåliga länkar.

Verktyg länk aquisitions

Verktyg för att hitta bra länkar. Dessa kostar en del pengar.
Linkprospector hitta länkar som förbättrar din rank
Pitchbox att få fram länkprospekt och social influencers
Linkbir Kostar pengar
SEOlytics – hjälper dig att se konkurrenters länkar och din ranking

Själv använder jag ofta Scrapebox för att hitta sajter inom en viss nisch och för att hitta de bästa bloggarna. I Scrapebox går det att använda sig av olika footprints för att plocka fram relevanta bloggar.

Black hat verktyg

Black-hat omfattar en mängd tveksamma metoder för att få bättre ranking inom SEO men de här metoderna är inget vi rekommenderar
Det finns en mängd black hat verktyg som Xrumer och tekniker som används är länkrobotar, X-robots headers, SEO-hacking, spamlänkar, directory submissions till tveksamma kataloger,klickrobotar och bots, 302-hijacking, cloaking (där man visar olika sidor för användarna och sökmotorer) och Google Proxy hacking.

Dessa metoder är högst tveksamma och man ökar risken betydligt att upptäckas i olika filter. Vi tar inga kunduppdrag som omfattar blackhat och är emot Googles guidelines.

Verktyg för att spionera på konkurrenterna

Spionera hur en sajt är byggd…

 • Builtwith.com Du ser vilken plattform som de använder
 • Semrush.com Konkurrenternas data för organisk och Adwords
 • Spyonweb.com
 • Ragepank.com – har bla verktyg för att se ompekningar
 • Majestic.com för att se alla länkar som går till dig själv eller en konkurrent. Har blivit en industristandard för att mäta kraften i länkar
 • Analyticsseo.se Kraftfullt verktyg för SEO-bolag som vill ha ett workflow och du kan även följa konkurrenter i detalj som länkar, hastigheter, sökord och hur marknaden fungerar. De har även lösningar för att visa följa sökord. Kostar kring 8000 SEK per månad.

Kommersiella verktyg för SEO – i midrange segmentet

Bland de kommersiella verktygen för att sköta SEO finns verktyg som
AnalyticsSEO, SEOlytics, SEOmoz, Linkdex – här kan du ofta få ett testabonnemang för att se om du vill använda systemen och det går att plocka fram väldigt information kring hur sajterna fungerar.

Kommersiella enterprise seo-verktyg

De verktygen som är dyrast är Searchmetrics och BrightEdge. Deras prismodeller innebär väldigt höga kostnader när man ska tracka stora mängder sökord. Fungerar rätt ok men statistiken kan bli missvisande om man tappar ranking på ett ord med stor volym kring.
Searchmetrics, BrightEdge

Läs mer om SEO-verktyg på

100 gratis free seo verktyg

Om du vill läsa ännu mera om olika SEO verktyg så har Annie Cushing ett smått fantastiskt dokument med tusentals olika verktyg som är klassificerade i olika kategorier Läs mer här.

Kontakta oss genom att fylla i formuläret till höger så kan vi prata mer eller ta en förutsättningslös fika!

Scrolla till toppen