SEO expert – Daniel Larsson

Hej jag heter Daniel Larsson och jag byggde min första webbplats 1994 och den fick heta kalmar.se. Sedan dess har jag byggt webbplatser och jobbat med marknadsföring på Internet.

Vad 25 år med Internet har lärt mig

Hur blir man egentligen en SEO-expert? Begreppet SEO-expert eller SEO-specialist är ingen formell titel och det finns ingen utbildning för att bli det. Det handlar oftast att man har jobbat praktiskt med SEO dvs sökmotoroptimering. Det är alltså en person som optimerar webbplatser för att få en högre ranking och mer trafik från sökmotorer.

Själv  har jag  jobbat med sökmarknadsföring och webben under de senaste 26 åren på webbyrå och med inhouse SEO. Under åren har jag både lyckats och misslyckats med olika nätsatsningar – det låter som en klyscha men de gånger jag misslyckats har jag troligtvis lärt mig mest på. Att lära sig av sina misstag är ofta smärtsamt men också lärorikt.

Jag har gjort mina 10 000 timmar med SEO och av misstagen har jag lärt mig mest

 


Vad är egentligen SEO?

SEO betyder Search Engine Optimization och är konsten att synas högt i sökmotorer vilket ofta handlar om att ha ett strategiskt synsätt och i grunden ha en bra webbplats.  Det handlar ofta om att designa webbplats så att sökmotorer lätt hittar sidorna och indexera dem. Målet med SEO är att få en sida att komma i topp tio resultatet av en sökning.


Hur gör man SEO?

Det finns ett antal faktorer som man behöver optimera mot som användarvänlighet, att få sajten att laddas snabbt och indexeras i sökmotorerna, länkar, onsite optimering och analyser hur sajten fungerar – men allting handlar inte om teknik.

Hur gör man SEO


Projekt där jag misslyckats och fått sparken

Som de flesta aktiva digitala marknadsförare har jag ofta fått sparken,  bytt jobb och misslyckats vilket naturligtvis är jobbigt. När man får sparken innebär det mycket frustration och man lägger mycket energi på vad man kunnat göra bättre för att undvika misstaget och inte minst hur jag ska förbättra mig som människa. Ibland kan man känna sig bitter och att det är orättvist men det ger också utrymme för eftertanke. Att misslyckas innebär att du får tillfälle att lära sig mer om dig själv och att reflektera över dina misstag. Följande är några av de lärdomar som jag fått av mina SEO-uppdrag.

Lärdom 1 – Följ din passion

Jag tror många ser sin yrkesroll som något väldigt viktigt och jobbet och positionen ibland definierar människan. Om jag tappar ett jobb  eller får sparken så är det bara ett jobb att sluta gå till – men det går inte att tappa sin passion. Passionen handlar om någon större än en befattning eller titel på ett job. Jag brinner för digital marknadsföring och kan aldrig få sparken – om jag inte jobbar så studerar jag för att bli ännu bättre inom mitt område. På engelska finns ett begrepp som heter Grit som handlar om att följa sin passion och vara ihärdig vilket är nödvändigt vad du än väljer att jobba med.

https://www.ted.com/talks/angela_lee_duckworth_grit_the_power_of_passion_and_perseverance

Lärdom 2 – Var social och förankra projekt

Eftersom många som är duktiga på SEO är resultatdrivna så innebär det att de inte alltid är sociala och en del upplevs som introverta och du hittar också en del narcissister.  Jag har lovat mig själv att bli mer social i den fysiska världen och genuint intressera mig mer för människor istället för att låta andra definiera som en SEO Sarvant.  Inom digital marknadsföring och framförallt SEO, som kan vara svårt att förstå, är det nödvändigt att pedagogiskt kommunicera vad olika tekniska problem innebär för att kunna lösa problemen.

Lärdom 3 – Var strategisk och bygg en hållbar marknadsstrategi

Enligt en ITSMA studie trodde färre än 10% av alla CFO:s (ekonomichefer) att marknadsföring hade en signifikant betydelse för businessen. Siffrorna visar att CFO:n som sitter med pengarna sällan förstår värdet och har lågt förtroende för marknadsförare.

När jag jobbat med taktiska projekt gör man ofta snabba framsteg under de första 6 månaderna och därefter planar utvecklingen och sajten kommer till en nivå där det inte går att förbättra sajten i lika hög grad – varken för SEO eller Adwords. Det här är något som alla digitala marknadsförare upplever i projekt. Vi är många som måste bli bättre på performance marketing och att kontinuerligt förbättra den strategiska marknadsföringen och lönsamheten dvs ROI i projekten.

Lärdom 4 – Som SEO Expert behöver du mäta allt kontinuerligt

En annan webbplats som jag ansvarade för tappade helt plötsligt 40% av sina besökare. Det visade sig att en person i mitt team på eget bevåg bytt permalänkar och tagit bort innehåll under semestern med katastrofalt resultat. Siffror gör det enklare att skilja på personliga argument och vad som är bäst för sajten och företaget.Av det misstaget lärde jag mig hur viktigt det är att löpande tracka sökord med stor volym så man inte förlorar besökarna. Som chef och webbansvarig kan du inte skylla på någon annan utan du måste själv ha kontroll.

För mig är SEO grunden och fundamentet i alla webbprojekt och det som i längden avgör om en webbplats lyckas eller misslyckas.

Lärdom 5 – Mät inte bara på en siffra utan se på helheten

För flera år sedan byte jag ut en hemmasnickrad sajt till WordPress och först såg vi konverteringarna öka men efter någon månad tappade vi väldigt mycket av våra besökare och jag fick sparken med de hårda orden ”it is all about business”. Av det misstaget lärde jag mig hur man migrerar på ett säkert sätt och inte bara ser på konverteringar och att bättre förankrar SEO-projekt. Jag hade inte bytt webbplats på samma sätt. Samtidigt kan jag till mitt försvar nämna att när jag jobbade där ökade vi omsättningen med ungefär 80% jämfört med året innan. Idag när man kollar på allabolag har utvecklingen för detta bolag varit minst sagt negativ och de omsätter ungefär 20% av vad vi lyckades nå.

Internet
 The ”Whole Internet” av Ed Krol var en milstolpe och jag köpte boken 1993.

Erfarenheter

Lanserade en av Sveriges första webbsajter 1994

Jag har jobbat med webben sedan 1994 då jag satte upp Sveriges första kommunala webbsajt i Kalmar. Av tidningen Ny Teknik blev Kalmar.se utsedd till Sveriges näst bästa webbplats efter Linköpings datorklubb Lysator som hade en av de första webbplatserna någonsin i Sverige.

Lanserade Sveriges första webbhotell 1995

1994 var jag med om att lansera Sveriges först webbhotell som låg på AU-System i Liljeholmen. Vid den tidpunkten visste ingen var Internet var för något men jag kan troligtvis titulera mig som en av Sveriges första webmasters. Där var jag med och driftade webbservrar och satte upp de första internet sajterna för kunder som Microsoft.se, ICA, AMV och SCA.

Vi skrattade åt ett gäng tokiga riskkapitalister som hade köpt ett företag som hette Google för en miljard kronor. Johan på vår utvecklingsavdelning hade ju byggt en liknande spindel som gick igenom alla webbsajter i Sverige som man kunde ställa frågor till. Vi ställde oss frågan hur någon kunde vara villig att betala en miljard för ett sökformulär med en input-knapp?

Marknadsförde Europas hetaste IT-bolag

Företaget jag jobbade på knoppade av ett produktbolag som var specialiserat på kryptering på nätet där jag anställdes som webbansvarig. 1998 började jag intressera mig för varför vissa sajter rankade högt och experimenterade med en programvara som heter Webposition Gold.

Själv byggde jag mitt första ”länkbete” som handlade om digital kryptering och lyckades få en länk av tidningen Times. Företaget blev utsett till ett av Europas 50 hetaste IT-bolag av tidningen Times och fick EU:s stora IT-pris och senare uppköpta av riskkapital bolag.

Erfarenhet av olika SEO-projekt

Sedan dess har jag jobbat som inhouse marknadschef inom konkurrensutsatta nischer  som guld och hårbranschen där jag anlitat de flesta större SEO-bolagen i Sverige.

Jag har även jobbat som senior SEO-konsult på flera webbyråer som Avantime, Vivamedia och Keybroker med tyngre och komplexa projekt och några av Sveriges största webbshoppar. Vissa företag har jag kunna öka upp omsättningen med upp emot 60% jämfört med föregående år. Under 2020 satt jag även med i juryn för Nordic Search Award.

Har du några frågor så lyssnar jag gärna.

Daniel

För dig som vill bli SEO-expert

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.