Hur du lyckas med digital marknadsföring

Digital marknadsföring

Var börjar du om du vill förbättra din digitala marknadsföring, bli ännu mer datadriven och utveckla en digital marknadsföringsstrategi?

Digital marknadsföring är en strategi som används för att marknadsföra produkter eller tjänster med hjälp av digitala kanaler. Det kan inkludera en mängd olika tekniker, såsom sökmotoroptimering, sociala medier, e-postmarknadsföring och content marketing.

Vad är digital marknadsföring?

Digital marknadsföring omfattar reklam som levereras via digitala kanaler och består av flera olika delar som driver trafik till en webbplats.

 • Sökmotorer och sökmotoroptimering som är en teknik som används för att förbättra en webbplats synlighet på sökmotorer som Google eller Bing. Genom att optimera innehåll och struktur på webbplatsen kan man öka chansen att hamna högre upp i sökresultaten för relevanta söktermer.
 • Referal marknadsföring
 • E-postmarknadsföring är en teknik som används för att nå kunder via e-post. Genom att samla in e-postadresser från befintliga eller potentiella kunder, kan företag skicka ut marknadsföringsmeddelanden, nyhetsbrev eller erbjudanden.
 • Internet strategier
 • SEM
 • Google Ads
 • PPC 
 • Remarketing
 • Youtube
 • Affiliate
 • Social media är en viktig del av digital marknadsföring. Genom att bygga en närvaro på sociala medieplattformar som Facebook, Instagram eller Twitter, kan företag nå en stor publik och bygga relationer med kunder och potentiella kunder.
 • Content marketing handlar om att skapa värdefullt och relevant innehåll för att locka kunder och bygga lojalitet. Det kan inkludera blogginlägg, videor, infografik eller andra typer av innehåll som är användbara eller intressanta för målgruppen.
 • Webbanalys
 • Rykteshantering (reputation management)
 • Mobilmarknadsföring och mobilappar

Genom dessa digitala kanaler kan företag marknadsföra tjänster, produkter och varmärken. Anledningen att ett företag jobbar med digital marknadsföring handlar ofta att de vill stärka varumärket eller stödja varor och tjänster som i sin tur ökar omsättningen. Både B2C och B2B bolag jobbar med marknadsföringen men syftet kan skilja likaså hur man mäter resultatet med olika typer av KPI:er.

Betydelsen av digital marknadsföring

Många företag börjar inse hur viktiga digitala och mobila kanaler är för att skaffa och behålla kunder. Både företag och människor som tillhandahåller tjänster och produkter använder Internet för sin marknadsföring och göra affärer.

En nyckel till effektiv marknadsföring är att ha en djup förståelse för din målgrupp. Ta dig tid att analysera deras beteenden, preferenser och behov. Anpassa dina marknadsföringsinsatser och budskap för att nå rätt personer på rätt plats och vid rätt tidpunkt.

Långt ifrån alla företag har en plan för att växa och engagera sin målgrupp och många startups kollar på tekniker som performance marketing och blitz-scaling. Samtidigt finns det många bra digitala marknadsföringstekniker från att förbättra sökningar till sociala media kampanjer och e-postmarknadsföring som kan förbättra den digitala upplevelsen av ditt företag.

Hur fungerar en bra webbplats för digital marknadsföring?

En webbplats är kärnan i alla digitala marknadsföringsaktiviteter. Webben är en mycket kraftfull kanal som behövs för att genomföra en mängd olika marknadsföringskampanjer på ett effektivt sätt. Om du inte har bra landnings sidor blir kostnaden för annonsering väldigt hög.

En webbplats stärker företagets affärsmodell och varumärke, den ska också åskådliggöra produkter och tjänster på ett tydligt sätt. Innehåll är kung inom digital marknadsföring. Sträva efter att skapa relevant, engagerande och värdefullt innehåll som tilltalar din målgrupp. Var kreativ och använd olika format som text, bilder, videor och interaktiva element för att göra ditt innehåll mer attraktivt och delningsbart. Andra krav på en webbplats är att den ska indexeras av sökmotorer som Google och Bing, snabb, mobil vänlig och enkel att använda.

Vad är skillnaden mellan digital försäljning och social försäljning

Digital försäljning och social försäljning är två liknande processer som använder digitala kanaler för att identifiera nya leads och nya affärsmöjligheter på nätet och omvandla dessa till kunder.

Det handlar inte om att publicera säljargument på olika plattformar, utan att generera och vårda leads och använda relevant innehåll över hela köpcykeln. Mer än 61% av alla organisationer som har engagerat sig i social försäljning rapporter en positiv inverkan på intäkterna.

Digital marknadsföring omfattar områden som

En digital marknadsförare arbetar ofta i skärningspunkten mellan affärsutveckling och teknik för att hjälpa kunderna att förbättra sina resultat och skapa ett hållbart värde för sina intressenter. En av de stora fördelarna med digital marknadsföring är att det ger en möjlighet att nå en stor publik till en lägre kostnad än traditionell marknadsföring. Det ger också möjlighet till mätbarhet och spårbarhet, vilket gör det lättare att se hur effektiv en kampanj är och justera den för att maximera resultatet.

Eftersom Internet används för olika ändamål, har området digital marknadsföring vuxit kraftigt och många digital byråer erbjuder olika typer av tjänster och hur företagens digitala kanaler kan förbättras.

Vilka är buzzworden inom digital marknadsföring

Områden som är heta är bland digitala marknadsförare.
1. Design och att se på hela kundresan med CXM och Customer Data plattform
2. Artificiell Intelligens (AI ) inom marketing
3. Multitouch attribution och att det är flera punkter där man kan påverka användarna
4. Conversion optimization
5. Data analytics: Använd data för att fatta beslut. Digital marknadsföring ger tillgång till omfattande data om kunder och kampanjer. Använd analysverktyg för att mäta och utvärdera prestationen hos dina marknadsföringsaktiviteter. Baserat på insikterna kan du optimera din strategi och fatta mer informerade beslut.
6. Marketing automation

Testa och iterera: Prova olika tillvägagångssätt och vara beredd att experimentera. Genom att testa olika strategier och kampanjer kan du lära dig vad som fungerar bäst för din målgrupp och anpassa din marknadsföring därefter. Var öppen för att justera och iterera din strategi baserat på resultaten du uppnår.

Behöver du hjälp med digital marknadsföring?

Expandtalk är en fullservicebyrå som är specialiserad inom digital marknadsföring och att exekvera strategier för större varumärken såväl som startup bolag. Om du vill veta mer så kontakta oss!

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.