Annonsering på Google

Annonsering på Internet fotografi med två människor

Exempel på olika typer av annonsering på Google

Google-annonsering sker genom Googles annonsplattform som heter Google Ads som tidigare hette Google Adwords. Det finns många olika annonseringsmöjligheter på Google Ads för dig som vill stärka din marknadsföring och betala för trafiken. Företaget lanserar kontinuerligt nya tjänster och tillägg som påverkar de kostnader som du lägger ner på att visas. Fördelarna är att du för omedelbar trafik och du kan få en bra placering när någon söker på Google. Som annonsör kan du få upp dina annonser inom en timme och om du samarbetar med ett företag som oss så har vi ett paraplykonto (MCC-konto) som innebär att vi kan övervaka ditt konto men att du själv kan lägga bud mm.

Google har olika typer av tjänster

 • Söknätverket – du bestämmer själv hur mycket du är villig att betala i Googles sökmotor per klick, per dag eller månad.
 • Display nätverket – Google har ett nätverk av publishers som visar Googles sponsrade annonser.
 • Remarketing
 • Annonser på Google Play
 • Lokalsökningar – dvs baserat på olika geografiska områden
 • Produktlistor  – kallas också Google shopping visar bilder och priser på produkter
 • Youtube annonsering
 • Mobilannonsering

En av de stora fördelarna med betald sökning är möjligheterna att testa olika marknadsföringskampanjer. Du kan köra annonserna i en månad och se ifall de är framgångsrika. Andra fördelar är geografisk inriktning och annonsplacering.

Företag eller annonsörer kan skapa annonser på Google genom följande steg

Skapa ett Google Ads-konto: Det första steget är att skapa ett konto på Google Ads-plattformen.

 1. Skapa en annonskampanj: I Google Ads kan man skapa olika typer av annonser, som textannonser, bildannonser, videoannonser och shoppingannonser. Innan du skapar en kampanj behöver du bestämma vilken typ av annons man vill använda.
 2. Välj målgrupp: När man skapar en annonskampanj på Google kan man rikta sig mot en specifik målgrupp, baserat på faktorer som geografisk plats, språk, intressen och sökord.
 3. Ställ in budget och budgivning: När du skapar en kampanj på Google Ads måste man också bestämma sin budget och hur mycket man vill spendera på sina annonser. Du kan också bestämma hur du vill att budgivningen ska ske, till exempel kostnad per klick (CPC) eller kostnad per tusen visningar (CPM).
 4. Sätt upp annonsgrupper: En annonsgrupp består av en samling annonser som riktar sig mot en specifik målgrupp. Man kan skapa flera annonsgrupper inom samma kampanj, och varje annonsgrupp kan ha sin egen specifika målgrupp och budgivning.
 5. Skapa annonser: När du har skapat en annonsgrupp kan du börja skapa enskilda annonser. Du kan använda olika format som text, bild eller video, beroende på vilken typ av annons man väljer.

När annonserna är igång så mäts deras effektivitet genom analysverktyg som Google Analytics eller i Google Ads. Detta gör det möjligt för annonsörer att se hur annonserna presterar och justera sin annonsering för att maximera avkastningen på sin investering.

Om du vill veta mer så kontakta oss gärna!

 

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.