Olika metoder för att testa din sajt

Testa din sajt

Betydelsen att hela tiden testa din webbplats

Att testa en webbplats är en viktig del av webbutvecklingsprocessen för att säkerställa att den fungerar som den ska och ger en bra användarupplevelse. Att testa sin webbplats är viktigt för att kunna utveckla den åt rätt håll, se dess tillgänglighet och att den utvecklas åt rätt håll. 

Här är några vanliga metoder för att testa en webbplats


Funktionalitetstester: Testa alla funktioner på webbplatsen för att se till att de fungerar som de ska. Detta inkluderar navigering, formulär, sökning, betalningsprocesser och tillgänglighetsanpassning.

Prestandatester: Testa hur snabbt sidan laddar och hur väl den klarar av en hög trafikbelastning. Detta inkluderar också testning av webbplatsens prestanda på olika enheter och webbläsare. Genom Googe Page Insight kan du testa hur pass snabb webbplatsen är. Det finns också flera andra metoder om du vill ha en snabbare webbplats.

Säkerhetstest: Testa webbplatsens säkerhet genom att identifiera eventuella sårbarheter och hot mot säkerheten.

SEO-tester: För att se vad man behöver göra på en webbplats. Det är vanligt att man gör en SEO-audit.

Användartester: Testa webbplatsen med riktiga användare för att se hur de interagerar med den och identifiera eventuella problem som de stöter på. Användartester är en metod för att testa en webbplats genom att observera hur riktiga användare interagerar med den. Testarna ger feedback på användbarhet och identifierar eventuella problem som de stöter på. Användartester kan utföras antingen i en laboratoriemiljö eller online. Testare kan också använda verktyg som eye-tracking-teknologi för att spåra användarens blickar och rörelser för att förstå hur de navigerar på webbplatsen.

Användartester är viktiga eftersom de ger en insikt i hur användare faktiskt interagerar med webbplatsen och hur de upplever den. Testerna hjälper till att identifiera problem och förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Att testa en sajt genom användartester och hur de verkligen agerar ger däremot en betydligt djupare förståelse kring hur webbplatsen fungerar.

Datadriven design och A/B-tester

Datadriven design innebär att man analyserar olika gränssnitt med A/B testning och undersöker hur användarna surfar sig igenom webbplatsen. Läs mer om A/B-tester.

Verktyg för att testa en webbplats

Det finns olika metoder att testa sin webbplats. Det finns en uppsjö av olika SEO-testverktyg och det går också att använda ChatGPT för att få konkreta förslag på hur en sajt ska se ut.

  • Wave är ett Chrome plugin för att testa tillgänglighet
  • Crownpeak och Page Improve för att se tekniska fel på en sajt
  • Redirect Path Chrome plugin för att se ompekningar
  • Mozbar för att se SEO

Numera finns det en mängd verktyg som hjälper till för att se hur en sajt fungerar – du kan använda virtuella användartester men även testa heatmaps och i realtid se hur sajten fungerar.Genom utökad analys i Google Analytics går det också att identifiera hur sajten fungerar genom sidvisningar, genomsnittligt antal sidor mm men det går också att identifiera olika problemområden. Det kan handla om sidor som är långsamma, eller ord som de använder  när de söker på sajten.

PÅ 1990-talet var jag med när vi arrangerade användartester på Arbetsförmedlingens första webbplatser och det var ett uppvaknande kring hur användarna såg på sajten och hur pass svårt användarna tyckte det var att orientera sig i sajten och registrera sig. Det slutade med att vi gjorde en redesign av hela webbplatsen. Numera pratar man allt mer om CX och kundresor när man bygger webbplatser.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.