Hem » SEO » WordPress – SEO tipsen som optimerar din sajt
Optimera din wordpess sajt. Kvinna som ser på dator.

WordPress – SEO tipsen som optimerar din sajt

Sökmotoroptimering (SEO) är en metod för att se till att din webbplats och sidorna rankas bra i sökmotorer som Google.

Det finns några grundläggande metoder du kan använda för att se till att ditt innehåll rankas bra utan alltför mycket jobb. Till exempelvis använda bra sökord, optimera dina permalänkar, och se till att webbplatsen går snabbt att ladda är faktorer som kan göra stor skillnad hur många besökare du får till din webbplats.

Är WordPress bra för SEO?

Ja WordPress är den absolut största bloggplattformen i världen och det finns många plugins som gör att sajten fungerar väldigt bra för sökmotoptimering. Exempelv på plugins är Yost-pluginet.

Fixa WordPress SEO?

Sökmotoroptimering och SEO för WordPress hur hänger det ihop? Det finns mycket du kan göra för att sökmotoroptimera för WordPress och på den här sidan har vi med några av nybörjar sakerna att börja med för att få bättre ranking i sökmotorer. Följande saker är sådant som definitivt är värt att lägga lite tid kring.

Yost pluginet har blivit ett måste plugin för WordPress sajter

Börja med att tanka er och installera Yost-pluginet som blivit ett måste verktyg för dig som har WordPress och hjälper dig optimera sidor. Pluginet ger dig guider hur du ska förbättra och optimera ditt innehåll.

Efter du har laddat ner den ser du verktyget i vänstermenyn i WordPress med alternativen:

  • Allmänt
  • Sökutseende
  • Sökkonsol
  • Sociala medier
  • Premium – för de som vill ha utökad funktionalitet kan man köpa premium versionen.

När du går in i verktyget kan du sätta igång en wizard och konfigurera Yost. När det är klart så ser det ut så här.


När du fått verktyget installerat ser admingränssnittet ut så här.

Bild över Yost pluginet

I admin-läget kan du se hur olika sidor är optimerade. För varje sida skapar du ett eller flera fokusnyckelordfras och därefter kan du se hur väl sidorna är optimerade.

Guide Yost plugin

 

Läs mer om Yost-pluginet:  A SEO Guide to Yost for plugin

Video med Yost-pluginet

Använd de bästa SEO pluginen

Det finns mycket som du kan göra för att anpassa din WordPress sajt för sökmotorer. De flesta har väl säkert använt Yost plugin eller alternativet All in one SEO pack för att optimera sajten men det finns mycket mer som du kan fila på så att sajten fungerar optimalt. Andra nödvändiga plugins är redirect plugins.

Broken link checker
Få meddelande att det inte finns några länkar som slutat att fungera. Broken link checker är ett bra plugin som ger dig alerts om en länk slutat att fungera. Nackdelen är att den kan ta mycket kapacitet så du kan pausa pluginet när det inte används. Du kan också installer redirects plugin så att allting pekas korrekt.

Permalänkar
Att optimera permalänkar är effektivt och det finns plugins som Pretty Permalinks.

Ompekningar
Att ompekningar blir rätt kan du fixa med verktyg som redirection.

Fixa onsite optimeringen med WordPress SEO från Yost

Efter det att du installerat WordPress SEO måste du aktivera det. Därefter hittar du inställningarna under SEO. Under inställningar kan du lägga till social media, jobba med titlar och metabeskrivningar och konfigurera dina inställningar.

Optimera dina sidor och artiklar
Om du använder Yost pluginet så stärk upp sidor som inte har bra onsite optimering så att du ser gröna knappar på det mesta.

Se till att alla orden är optimerade och att du har gjort onsite optimering. Viktigt är tex permalänkar.
Yost-pluginet har sidanalys men även sitemaps som ska konfigureras.

Fixa metabeskrivningar på kategorisidorna

Många glömmer att skriva metabeskrivningar på sajten. Med verktyg som SEO Frog kan du dubbelkolla sajten och du kan också se ifall det är några felmeddelande i Google Search Console.

Förbättra snabbheten

Google vill att man förbättrar snabbheten och utvecklar nya saker inom det området som page experience. Många webbsajter använder CSS-filer och javascript filer vilket kan få webbplatsen att gå långsamt. Det går att slå ihop CSS:er och lägga javascript långt ner på sidan så att den ritas upp fortare. Ett plugin som kan hjälpa dig är Header footer plugin.

Se till att du använder rätt plugins för att öka snabbheten men tänk på om du använder för många plugins så kan det sakta ner prestandan på sajten. Kolla med P3 pluginet hur det ser ut för dig och om det är något som du ska avaktivera.

Det finns flera olika plugins som fixar hastigheten.

Totalcache är ett av de bästa verktyget men det är jobbigt att ställa in. Ett annat verktyg som ökar upp hastigheten är WP Super Cache.

Du kan också använda en eller flera CDN för att öka upp hastigheten. Läs mer hur du ökar upp hastigheten på webbservern.

Fundera på att använda AMP

AMP (Accelerated Mobile Pages) är Googles projekt för att se till att sajter fungerar bra på mobiler. Den tar bort onödig kod och får den att laddas snabbare.

Optimera bilder

Se till att dina bilder är optimerade för snabbhet och indexering.

Indexera sajten i sökmotorer

Se till att indexera sajten i sökmotorer som Google Search Console och Bing Webmaster Tool. Se till att rätt sajtkartor är inskickade och om det är några sajtkartor som du inte använder så avaktivera dessa.

Kolla igenom sajten

Finkorrigera allting så att sajten fungerar optimalt exempelvis robots.txt filen som är den första filen som Google läser när de spindlar en webbplats. Kolla speciellt över så inga sidor är blockerade och att sitemappen finns med i robots.txt filen.

2 reaktioner på ”WordPress – SEO tipsen som optimerar din sajt”

  1. Pingback: SEO – HYKE

  2. Pingback: Vad är SEO - grunderna och de vanligaste frågorna | expandtalk.se

Kommentarer är stängda.

Scrolla till toppen