WordPress och SEO – tipsen som optimerar din sajt!

Optimera din wordpess sajt. Kvinna som ser på dator.

WordPress SEO  – hur du optimerar WordPress-sidor för sökmotorer

WordPress är världens största bloggsystem och används på allt fler sajter. Fördelen är att det är snabbt, användarvänligt och ett Content Management System som Google gillar. Att optimera din WordPress webbplats för sökmotorer är avgörande för att förbättra synligheten och locka organisk trafik till din webbplats. 

Sökmotoroptimering (SEO) är en metod för att se till att din webbplats och sidorna rankas bra i sökmotorer som Google. Målet är att synas i sökresultatet. Det finns några grundläggande metoder du kan använda för att se till att ditt innehåll rankas högt utan alltför mycket jobb. Till exempelvis använda bra sökord som användarna söker på, optimera dina permalänkar, och se till att webbplatsen går snabbt att ladda är några faktorer som kan göra stor skillnad hur många besökare du får till din webbplats.

Sökmotoroptimering och SEO för WordPress hur hänger det ihop? Det finns mycket du kan göra för att sökmotoroptimera för WordPress och på den här sidan har vi med några av nybörjar sakerna att börja med för att få bättre ranking i sökmotorer. Följande saker är sådant som definitivt är värt att lägga lite tid kring.

Är WordPress bra för SEO?

Ja, WordPress är den absolut största bloggplattformen i världen och kan vara bra för SEO om du använder rätt plugins för SEO optimering och bygger din webbplats på rätt sätt. Det finns många SEO-plugins tillgängliga för WordPress, såsom Yoast SEO och All in One SEO Pack, som kan hjälpa dig att optimera dina inlägg och sidor för sökmotorer. Det är också viktigt att skapa kvalitetsinnehåll och använda lämpliga nyckelord. Men det räcker inte med att använda ett plugin du måste också se till att du väljer ett bra tema som fungerar för SEO. När du först installerar systemet är det vanligt att man har ett standardtema som man kan behöva byta. se till att din webbplats är responsiv och laddar snabbt för att förbättra din SEO-rankning. Läs mer om WordPress SEO.

Vilka WordPress otimerings verktyg är bäst för SEO

Använd en SEO-plugin: Installera och aktivera en SEO-plugin som Yoast SEO, Rank Match eller All in One SEO Pack. Dessa plugins ger dig verktyg och funktioner för att optimera din webbplats för sökmotorer, ger dig instruktioner hur du ska skriva exemeplvis meta-beskrivningar, titlar, XML-sitemap och mycket mer. Generera en XML-sitemap för din WordPress-sida och skicka den till sökmotorerna. Detta hjälper sökmotorerna att indexera din webbplats mer effektivt.

Rank Math gar ökat i popularitet under senare år och bägge är användarvänliga. Generellt sett har Rank Math gratis version mer funktionalitet men det absolut mest populära SEO-pluginet för WordPress som är Yost-pluginet som använd på mer än 5 miljoner webbplatser.  Läs den här artikeln som jämför de olika pluginen.

Så använder du WordPress för att förbättra din sökmotoroptimering

Börja med att tanka er och installera Yost-pluginet som blivit ett måste verktyg för dig som har WordPress och hjälper dig optimera sidor. Pluginet ger dig guider hur du ska förbättra och optimera ditt innehåll och det finns också en premium version med utökad funktionalitet.

Efter du har laddat ner den ser du verktyget i vänstermenyn i WordPress med alternativen:

  • Allmänt
  • Sökutseende
  • Sökkonsol
  • Sociala medier
  • Premium – för de som vill ha utökad funktionalitet kan man köpa premium versionen.

Efter det att du installerat WordPress SEO måste du aktivera det. Därefter hittar du inställningarna under SEO. Under inställningar kan du lägga till social media, jobba med titlar och meta beskrivningar och konfigurera dina inställningar.

Vad är sökmotorvänligt innehåll och hur skapar du det i WordPress?

Optimera sidinnehåll och artiklar: Skapa högkvalitativt och relevant innehåll för varje sida på din webbplats. Använd dina huvudnyckelord naturligt i rubriker, stycken och bildbeskrivningar. Se till att innehållet är användarvänligt och lättläst. Om du använder Yost pluginet så stärk upp sidor som inte har bra onsite optimering så att du ser gröna checkboxar på det mesta. Se till att alla orden är optimerade och att du har gjort onsite optimering.
Yost-pluginet har sidanalys men även sitemaps som ska konfigureras.

Använd Interna länkar:
Skapa interna länkar mellan olika sidor på din webbplats för att hjälpa sökmotorerna att indexera och förstå din webbplatsstruktur. Använd relevanta ankartexter för dina länkar.
Läs mer om Yoast SEO Guidelines. När du går in i verktyget kan du sätta igång en wizard och konfigurera Yost. När det är klart så ser det ut så här.


När du fått verktyget installerat ser admingränssnittet ut så här.

Bild över Yost pluginet

I admin-läget kan du se hur olika sidor är optimerade. För varje sida skapar du ett eller flera fokusnyckelordfras och därefter kan du se hur väl sidorna är optimerade och se till att de är bättre skrivna med onpage optimering och de regler som gäller för att få högre synlighet.

Guide Yost plugin

Läs mer om Yost-pluginet:  A SEO Guide to Yost for plugin

Korrigera allting så att sajten fungerar optimalt exempelvis robots.txt filen som är den första filen som Google läser när de spindlar en webbplats. Kolla speciellt över så inga sidor är blockerade och att sitemappen finns med i robots.txt filen.

Video med Yost-pluginet

 

Andra SEO plugin som du kan använda för att förbättra synligheten

Andra nödvändiga plugins är redirect plugins för att se till att du inte har några sidor som pekar fel (404-ompekningar) och hastighetsplugins för att öka upp hastigheten.

Använd Interna länkar: Skapa interna länkar mellan olika sidor på din webbplats för att hjälpa sökmotorerna att indexera och förstå din webbplatsstruktur. Använd relevanta ankartexter för dina länkar.Få meddelande att det inte finns några länkar som slutat att fungera. Broken link checker är ett bra plugin som ger dig alerts om en länk slutat att fungera. Nackdelen är att den kan ta mycket kapacitet så du kan pausa pluginet när det inte används. Du kan också installer redirects plugin så att allting pekas korrekt.

Permalänkar
Att optimera permalänkar är effektivt och det finns plugins som Pretty Permalinks.

Ompekningar
Att ompekningar blir rätt kan du fixa med verktyg som redirection.

Förbättra snabbheten på din webbplats

Optimera Sidhastigheten: En snabb sidhastighet är viktig för både användarupplevelsen och sökmotoroptimering. Använd en cachning-plugin som WP Super Cache eller W3 Total Cache för att förbättra sidhastigheten. Komprimera också dina CSS- och JavaScript-filer. Hastigheten på en webbplats är viktig om du vill synas och lika viktigt som att ha en snabb motor för de som tävlar i Formel 1. Google vill att man förbättrar snabbheten och bygger användarvänligt vilket går att mäta genom page experience. Många webbsajter använder CSS-filer och javascript filer vilket kan få webbplatsen att gå långsamt. Det går att slå ihop CSS:er och lägga javascript långt ner på sidan så att den ritas upp fortare. Ett plugin som kan hjälpa dig är Header footer plugin.

Se till att du använder rätt plugins för att öka snabbheten men tänk på om du använder för många plugins så kan det sakta ner prestandan på sajten. Kolla med P3 pluginet hur det ser ut för dig och om det är något som du ska avaktivera.  Det är också nödvändigt att välja en stabil och snabb serverplattform där din webbplats kommer ligga.

Det finns flera olika plugins som fixar snabbare hastighet på webbservern

  • WP Rocket är ett caching plugin som blivit populärt för att öka upp hastigheten
  • W3 Totalcache är ett av de bästa verktyget men det är jobbigt att ställa in.
  • WP Super Cache

Du kan också använda en eller flera CDN för att öka upp hastigheten exempelvis Cloudflare. Läs mer hur du ökar upp hastigheten på webbservern.

Hur du använder sökord och meta-beskrivningar

Optimera sidtitlar och meta-beskrivningar: Se till att varje sida på din webbplats har unika och relevanta sidtitlar och meta-beskrivningar. Dessa är de element som visas i sökresultaten och kan påverka klickfrekvensen. Använd dina huvudnyckelord och se till att beskrivningarna är lockande och informativa.

Många glömmer att skriva meta beskrivningar på sajten. Med verktyg som SEO Frog kan du dubbelkolla sajten och du kan också se ifall det är några felmeddelande i Google Search Console. I Yost verktyget får du också konkureta tips kring metabeskrivningar.

Optimera och komprimera bilder för bättre SEO-resultat

Optimera Bilder: Komprimera och optimera dina bilder för webben för att förbättra sidhastigheten. Använd beskrivande filnamn och alt-attribut för dina bilder och inkludera dina huvudnyckelord när det är lämpligt.En av de bästa metoderna för att se till att en sajt är snabb är att komprimera bilderna som ofta kan vara stora i storlek och därför tar lång tid att ladda ner. Se till att dina bilder är optimerade för snabbhet och indexering.

Indexera sajten i sökmotorer

Optimera URL-strukturen: Anpassa din URL-struktur för att vara läsbar och innehålla dina huvudnyckelord. Viktigt är permalänkar som är det som används i adressfältet efter domännamnet. Undvik att använda långa och kryptiska URL:er. Du kan ändra URL-strukturen under ”Inställningar” -> ”Permalänkar” i din WordPress-administratör. 

Se till att indexera sajten i sökmotorer som Google Search Console och Bing Webmaster Tool. Se till att rätt sajtkartor är inskickade och få dem verifierade. Om det är några sajtkartor som du inte använder så avaktivera dessa.

Kolla och mät webbplatsen

Det är nödvändigt att mäta och följa SEO-resultatet så du kan fixa sidor som inte fungerar eller sidor som inte rankar bra. Det handlar ofta om att experimentera och hitta möjligheter och testa affärsmodellen. Delar som affärsstrategi, kommunikationsstrategin och organisation är viktiga delar i detta. För att mätningarna och ett datadrivet synsätt ska fungera långsiktigt så behöver ledning, strategin och affärsutvecklingsdelarna i ett företag samarbeta med webbmanager, content ägare och redaktörer. 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

1 reaktion på ”WordPress och SEO – tipsen som optimerar din sajt!”

  1. Pingback: Vad är SEO - grunderna och de vanligaste frågorna | expandtalk.se

Kommentarer är stängda.