Teknisk SEO analys av en webbplats

cropped shot of seo using smartphone with statistics charts on screen at workplace

På större sajter är det vanligt med tekniska problem och när din tekniska SEO inte fungerar perfekt innebära det att du inte har lika bra förutsättningar att tävla på Googles sökmotor.

health scoreInfrastrukturen på en webbplats handlar om tekniken både hårdvara och mjukvaran som driver din webbplats och din närvaro på nätet. Om din webbplats inte fungerar som det är tänkt exempelvis att det är långsam eller har mängder av fel så drabbas hela sajten.

En teknisk analys innebär att vi undersöker webbplatsen efter problem som sökmotorer får när de spindlar webbplatsen. Många webbplatser har tekniska problem som ompekningar, redirects, url-parametrar, sitemaps, noindex, robot.txt filer och canonical taggar eller redaktionella saker som behöver ordnas som att det finns för lite textmängd på en viss sida eller duplicerat innehåll. I Googles sök konsol kan du se en delmängd av de felen som finns och som Google klagar på.

Vad ingår när en sökmotoroptimerare gör en teknisk seo analys?

En teknisk analys kan innehålla flera olika delar.

 • Börja alltid med att kolla igenom robots.txt filen som ligger på roten av servern. Robots.txt filen är den första filen som Google besöker på en webbplats och där kan det finnas problem som att en hel sajt är avstängd från att synas.
 • Informationsstruktur (sitemaps, intern länkstruktur, menyer, 404-or). Ofta behöver man städa upp i en webbplats och se till att 404-sidor plockas bort och pekas om till fungerande sidor.
 • Kod optimering (html kod och funktioner)
 • Sajtens snabbhet (komprimering, minifiering av style-sheet och javascript, CDN:er mm)
 • Felhantering av tekniska fel (se nedan)
 • IP adress – webbplatsen kanske ligger på ett webbhotell som har flera sajter på samma IP-adress vilket påverkar prestanda men också att det kan vara en sajt som har fått spamvarningar på samma IP.
 • Webbplatsen kan finnas på en plats som ligger långt ifrån målgruppen
 • Webbplatsen kan använda egna caching-mekanismer hos webbleverantören (exempelvis Varnish) som ställer till det att det inte går att använda https med externa CDN-tjänster som Cloudflare.
 • Indexering – blir sajten indexerad i Google och Bing på ett bra sätt?
 • Tillgänglighet – saknas metadata, är de för långa eller korta metabeskrivningar
 • Informationsstruktur – är sajten byggd utifrån de nyckelord som vi vill optimera mot.
 • Duplicerat innehåll – så att sökmotorerna inte kan avgöra vilken sida som är den som man vill ranka på. Det kan handla om att man klipp och klistrat från andra sidor eller att det finns utvecklingsservrar som ligger ute på nätet och som borde ha gömts.
 • Ankartext i länkar som pekar mot olika sidor.
 • Starka sidor på ens egna sajt där man tagit bort innehåll och dit det pekar länkkraft.
 • Redirects – sidor som pekar fel. Det är tex väldigt vanligt efter det att man byter plattform att man inte tagit hand om ompekningarna på korrekt sätt.

Övriga delar som ingår i den tekniska seo:n är hastighet, mobilanpassning. Ofta jobbar man med verktyg som Google Search Console och Bing Webmaster Tools i kombination med en arsenal av olika SEO-verktyg.

Siteaudit teknisk SEO

Vad ingår i en teknisk onsite SEO-audit?

Att scanna igenom en webbplats efter fel är ett första steg när man gör en teknisk seo-analys och tar några minuter. Det som tar tid är att prioritera olika delar vad som är viktigast och att lägga upp i projekthanteringssystem.

scanning

Det går också att scanna en sajt efter olika typer av generella problem som:

 • Crawlability
 • Https
 • Internationell SEO
 • Site performance
 • Intern länkar
 • Markup
 • Core Web Vitals

Rätt ofta hittas fel i arbetssätt på webbredaktionen när informationen skapas vilket innebär möjligheter att förbättra rutiner och processer.

Violations - tekniska seo problem

Bild: exempel på violations. Ofta har webbplatser flera tusen fel som behöver städas och ett mål kan vara att minska antalet fel. En webbplats som har några år på nacken brukar ha mycket fel i länkbyggnad som har uppkommit när man gjort förändringar.

I ovanstående exemplet:

De som är markerade med rött kryss är större SEO-problem.

The <img> tag does not have an ALT attribute defined. Bilder som saknar alt beskrivningar – En alt beskrivning är en bit av HTML-kod som är en textbeskrivning av en bild som ska visas när själva bilden inte visas på skärmen vilket ger dina bilder bättre synlighet på de organiska. När bilderna är optimerade har det betydelse ifall det är ett ord som har hög konkurrens. Om det finns tex är en logotype som saknar alt beskrivning så blir felet på varje sida.

The page contains a large amount of script code: är ett jobbig fel speciellt om du har någon cache mekanisk men det går tex att minifiera html, javascript och css filer. Ta bort html kommentarer eller använda ett bättre och lättare tema.

The description is missing. Meta beskrivningen som Google tar upp i sina sökningar är bra att skräddarsy så du får en text som människor klickar på. I WordPress kan Yost-pluginet vara felkonfigurerat men det är väldigt ofta webbredaktörer som inte använder metabeskrivningar vilket är det första som Google visar när användarna söker på ett ord.

Om det inte finns någon metabeskrivning och då tar Google själv och lägger till den. Metabeskrivningar har ingen betydelse för SEO:N men däremot för vilken CTR som du har på de organiska söket.

The page contains unnecessary redirects. 301:or kallas även permanenta ompekningar och är ett sätt att få besökarna att gå från en webbsida till en annan.

Onödiga ompekningar – många sajter har ompekningar (301:or och 302:or) från första sidan men det kan även finns sidor som man behöver fixa till. 301 ompekningar är oftast den lämpligaste metoden att använda för att peka om besökarna.

The page contains multiple <H1> tags. H1 or är den största rubriknivån och det ska bara finnas en på varje sida.

Invalid markup –  det är när sajten inte är kodad till 100%.

The page contains multiple canonical formats. Det ska bara finnas på en sida och canonical används för att peka ut den sidan som man vill att besökarna ska komma till. När en webbplats har sidor med identiskt innehåll, eller flera webbadresser för samma sida går det att använda kanoniska webbadresser för att visa Google vilken sida som är den huvudsakliga källan till innehållet.

The page contains broken hyperlinks. Brutna hypertextlänkar gör att sajten inte håller så bra kvalité. Om det är riktigt illa är dessa på första sidan eller i menyerna. I WordPress finns det plugin som Broken Link Checker som hjälper dig hitta felaktiga externa sidor.

The title is too long. Titeln är för lång.

The URL for the hyperlink is broken. Självklart behövs det korrigeras länkar som inte fungerar. Det kan handla om att man skrivit fel domän eller att sajten som man pekat till tagits bort eller bytt namn.

Stora delar med skript kod – går ofta att komprimera och slå ihop kod.

 The <h1> tag is misssing. <h1>:a är rubriken och man bör ha en rubrik per sida enligt html specifikationen. Däremot har den ingen korrelation med din ranking men lägre rubriknivåer som <h4> kan ha det.

There are too many references for this resource. Man ska inte ha alltför stora menysystem och länkar i footern om man har en liten sajt. Googles officiella rekommendation är max 100 länkar på en sida medan Searchmetrics studie över rankingfaktorer 2015 pekar på 150 länkar är max.

 The page contains invalid markup. Det finns online verktyg som du kan använda för att verifiera att HTML-koden är bra och minimera antalet fel.

The page was excluded by a noindex attribute. På stora sajter är det inte ovanligt att man satt noindex vilket innebär att man säger till Google att inte besöka sidan.

 The page contains a large number of cascading style sheet (CSS) definitions. Man ska försöka minimera antalet stylesheets vilket inte alltid är lätt men det finns tekniker för att slå ihop dem och  minifiera dem.

  The page contains too many hypelinks, Ofta är felet att man har en stor footer text med mängder av länkar eller stora navigeringsmenyer.

 The title is missing – stort och grovt fel eftersom titeln beskriver vad sidan handlar om vilket betyder mycket för din ranking.

 The redirection response results in annother redirection. Ompekningar är aldrig bra. Det finns plugins till Chrome som redirection path där du kan se problemet tydligare om det handlar om en ompekning från startsidan. Jag har sett projekt där man har haft flera ompekningar från första sidan med resultatet att Google inte kunnat läsa sidan.


Kolla hur javascripten fungerar på webbplatsen

Ofta kan det vara problem med javascript på en webbplats och det går att få högre ranking genom att använda statiska sidor.
Läs mer på https://prerender.io

Länk audits och att kontrollera externa länkar

Betydelsen att ständigt städa och ta bort lågkvalitetslänkar

Utöver den tekniska seo-analysen gör vi även audit av de länkar som går till din webbplats och till olika landningssidor. Det kan handla om låg kvalitet på länkar som du inte kontrollerar men som skadar din webbplats. Om man fått sin sajt hackad är det inte ovanligt att det finns flera externa länkar som man behöver plocka bort med Google Disawow links. Det kan handla om att webbplatsen har blivit utsatt för en man-in-the-middle-attack där hackaren försöker få länkkraft till sina egna sajter.


Tips på läsvärda webbplatser kring teknisk SEO

Ok nu blir det bra nerdigt men det här är några läsvärda sajter kring teknisk seo analys och sökmotoroptimering.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.