Hur ska jag få min webbplats att synas på Google?
Att synas på Google är en av de viktigaste faktorerna för att driva trafik till din webbplats. Genom att optimera din webbplats för sökmotorer kan du öka ditt synlighet och locka fler besökare till din webbplats. För att bli hittad på Google måste du först förstå hur sökmotorer fungerar. Sökmotorer som Google använder en algoritm för att indexera webbplatser och ranka dem baserat på relevans och auktoritet.
Tips för dig som vill synas på Google
För att få din webbplats att synas på Google och få bättre synlighet i sökresultaten finns det flera viktiga åtgärder som du kan vidta. Att få din webbplats att synas på Google kräver en kombination av tekniska justeringar, innehållsoptimering och kontinuerlig uppföljning. Google har ett rikt sökresultat och det finns flera olika sätt som du kan visas på sökresultatet.
Här är en steg-för-steg guide med tips för att förbättra din synlighet och hjälpa dig att synas på Google:
- Annonser visas högst upp i sökresultatet på många sökord och en förutsättning för dessa är att du betalar annonser på Google Ads.
Läs mer om Google Ads. - Gör grundläggande sökmotoroptimering: Efter annonser kommer det organiska sökresultatet och detta är sidor som rankar på det begrepp som du vill synas på. Att synas på det organiska resultatet är gratis men det finns mycket man kan göra för att förbättra positionerna. Det är viktigt att se till att din webbplats är tekniskt optimerad för sökmotorer, inklusive att ha en responsiv design, snabba sidladdningstider, en tydlig navigering.Optimering av din webbplats för sökmotorer är avgörande för att synas på Google. Se till att inkludera relevanta nyckelord i din webbplatsens innehåll, meta-taggar, sidtitlar och URL-strukturer. Läs mer om SEO.
- Kontrollera strukturen på din webbplats
- Kvalitetsinnehåll: Skapa högkvalitativt och relevant innehåll som svarar på användarnas frågor och behov. Ju mer värdefullt och engagerande ditt innehåll är, desto större chans att Google kommer att ranka det högre i sökresultaten.
- Intern länkstruktur: Skapa också en sökordsoptimerad och lättläst webbplatsstruktur. Bygg en intern länkstruktur som gör det lätt för både användare och sökmotorer att navigera på din webbplats. Använd interna länkar för att koppla samman relevanta sidor och skapa en hierarki med ditt innehåll.
- Responsiv design: Se till att din webbplats är responsiv och optimerad för mobilvisning. Google värdesätter mobilanpassade webbplatser.
- Snabb laddningstid: Optimera din webbplats för snabb laddningstid. En långsam laddningstid kan påverka både användarupplevelsen
- Externa länkar: Försök att få externa länkar från andra relevanta och auktoritativa webbplatser. Externa länkar fungerar som en signal till Google om att din webbplats är pålitlig och värd att ranka högre.Undvik spamiga eller lågkvalitativa länkar.
- Använd Google Search Console: Registrera din webbplats i Google Search Console och övervaka dess prestanda. Du kan använda verktyget för att skicka in din webbplats till Google för indexering, se vilka söktermer som genererar trafik till din webbplats och lösa eventuella tekniska problem.
- Google My Business är en katalog där du kan visa adress, artiklar och bilder. Att registrera dig på Google My Business är gratis.
- Använd sociala medier och andra digitala kanaler:
Dela ditt innehåll på sociala medier, forum och andra platser där din målgrupp finns.
Använd e-postmarknadsföring för att driva trafik till din webbplats. - Använd lokal SEO : Om du har ett lokalt företag, optimerar du din Google Mitt Företags-profil. Samla in och svara på recensioner.
- Mät och analysera kontinuerligt: Använd verktyg som Google Analytics för att spåra din webbplats trafik och beteende.
Justera din strategi baserat på datadrivna insikter. - Håll Dig uppdaterad kring vad som händer på nätet: SEO och digital marknadsföring är ständigt föränderliga fält. Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och bästa praxis.
- Överväg professionell hjälp: Om du känner dig överväldigad, kan det vara värt att anlita en SEO-expert eller digital marknadsföringsbyrå.
Genom att följa dessa steg bör din webbplats gradvis börja synas i Googles sökresultat. Kom ihåg att SEO är en långsiktig strategi, och det kan ta tid innan du ser betydande förbättringar i din ranking. Kontinuerlig optimering och anpassning till de senaste SEO-bästa praxis är nyckeln till framgång.
Min hemsida syns inte på Google vad ska jag göra?
Det finns många orsaker att din hemsida inte syns på Google.
1. Börja med att kolla din robots.txt fil så att din webbplats inte är blockerad.
2. Se också till att din sajt är indexerad. Ett bra verktyg att kolla det är Google Search Console
3. Om du vill ha riktigt bra resultat rekommenderar jag att du läser vår grundkurs om sökmotoroptimering
Om författaren
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.