Vad är en sökmotorkonsult och vad jobbar de med egentligen?

Konkurrentstrategi

Ett högpresterande digitalt team ansvarar för att utveckla, testa och genomföra en strategi för att nå och engagera målgrupperna genom digitala kanaler som webb, mobila och sociala medier. Rollen som sökmotorkonsult är en viktig del i den digitala strategin och handlar om att bevaka företagets positioner och se till att företaget rankar högt på affärskritiska sökord.

En sökmotorkonsult är en person som specialiserat sig på att hjälpa företag att förbättra deras synlighet på sökmotorer genom sökmotoroptimering. Sökmotorkonsulter använder olika metoder och strategier för att förbättra webbplatsens ranking i sökmotorernas resultat, som att inkludera relevanta sökord och fraser i webbplatsens innehåll och meta-taggar, analysera och optimera webbplatsens intern länkar och struktur, skapa länkar från andra sajter och följa sökmotorernas algoritmer och riktlinjer. Målet för en sökmotorkonsult är att hjälpa företag att öka sin synlighet på sökmotorer och därmed få fler besökare till webbplatsen.

Vad kännetecknar en bra sökmotorkonsult?

En sökmotorkonsult går igenom och håller koll på webbplatser och ser till att sajten rankas på ett bra sätt i sökmotorer som Google, Bing men även mobila plattformar och social media. En skicklig sökmotorkonsult kan ofta göra mirakel för din webbplats och ge dig mycket mer trafik och kvalificerade leads. Vad som skiljer en bra sökmotorkonsult från en dålig är nyfikenheten att förändra och kontinuerligt förändra en webbplats så att den fungerar på bästa sätt inom nischen och på de begrepp som man vill synas på. Att vara nyfiken och ställa relevanta frågor är A och O. Ofta handlar det om att hitta problemområden och stärka upp en webbplats eller förbättra den där det finns lågt hängande frukter.

Vad gör en sökmotorkonsult egentligen?

En sökmotorkonsult är med och utvecklar och förverkligar kunders marknadsföringsstrategierna. För att lyckas och trivas som sökmotorkonsult måste du vara nyfiken och läsa en hel del om olika algoritmer och de senaste rönen om digital marknadsföring. Digitala specialister lever och andas på nätet och fixar det som behöver göras. Konkret innebär det att en sökmotorkonsult ofta jobbar med onsite optimering, onpage optimering, offsite optimering (länkar) och teknisk SEO vilket är grunderna men det kan även handla om att lyfta blicken och fixa UX och konverteringsoptimering för sajten.

En SEO-konsult kan även snabbt utvärdera en webbplats och hitta förbättringsmöjligheter inom exempelvis design, identifiera svaga sidor eller problem på sajten där den inte indexeras på ett optimalt sätt.

Utbildning inom Sökmotoroptimering


Utbildning som sökmotorkonsult?

Digital kompetens är i stor grad en bristvara och det är svårt att hitta erfarna sökmotorkonsulter. Det finns få utbildningar utan jobbet påminner om ett hantverk som kräver att man testar olika hypoteser och testar kreativa idéer för att förbättra en webbplats. Ett annat problem är att de bästa metoderna håller man ofta för sig själv. Vi håller själva utbildningar inom sökmotoroptimering på IHM.

Själv utbildade jag mig ursprungligen till civilekonom  eftersom jag är sifferintresserad men mitt data intresse har inneburit att jag läst väldigt mycket kring digital marknadsföring, relationsmarknadsföring och inte minst grafisk design. Eftersom jag jobbat med de segment med hård konkurrens och med starka varumärken där  jag har finslipat mina metoder. Att jobba med de mest konkurrensutsatta nischerna innebär att man tävlar mot de bästa och det finns flera som är bra. 

Att ha en solid bakgrund inom statistik innebär en klar fördel när man utvärderar olika aktiviteter och förståelse kring hur algoritmer fungerar men också förståelse kring själva affärsnyttan med sökmotoroptimering.

Löner sökmotorkonsult och varför priserna för en sökmotorkonsult varierar?

Precis som i allt hantverk varierar priserna efter kompetens och vad konsulten har för bakgrund och vad de jobbar med. En del byråer titulerar personer som bara tagit en yrkesutbildning som senior SEO-konsult eller Head of SEO. Likaså är det provocerande när en del SEO-bolag hävdar att det tar 2 år att bli sökmotorkonsult. En konsult som jobbar mer med affärsutveckling och strategier än enkel onsite optimering har naturligtvis också högre lön och ger företag betydligt bättre resultat.

Digital marknadsföring består flera beståndsdelar en del strategi en stor del design och grafik, att skriva texter och utvärdera sajter med ett vetenskapligt förhållningssätt. SEO är arbetsintensivt och tar tid och vad företag gör varierar mycket. En del företag väljer att ha löpande debitering medan andra har fasta priser. En del jobbar mest med telefonförsäljning medan andra jobbar mer med strategier och att verkligen utveckla sajter!

När behöver du en SEO-konsult?

Att analysera sajter som antingen är byggd eller ska byggas kan vara komplext. Här kan man behöva coaching av en erfaren person att analysera de tekniska delarna och använda sökbeteende analyser för att skapa en bra grund och fundament till din webbplats.

Stöd till marknadsavdelning och det digitala teamet

Redaktionell SEO handlar framförallt om att förbättra innehåll och texter och att få besökarna att stanna kvar längre på sajten.
Våra sökmotoroptimerare hjälper digitala team och redaktörer med SEO kampanjer och kommer med konkreta förslag på hur sajten kan förbättras. Exempelvis på arbetsuppgifter är strukturförändringar på sajten, digital PR och website promotion, keywordresearch och analys av sökordsvolymer i olika sökintentioner och long-tail begrepp, redaktionella texter, och onsite optimering av webbplatser.

Ring oss gärna ifall du vill prata mer om jobbet som sökmotorkonsult och hur vi kan optimera din webbplats!

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.