Googles nya sökmotor: Så fungerar Search Generative Experience (SGE)

Vårt googlande kommer att förändras - SGE

Det händer mycket inom SEO-världen just nu. Flera ledande sökmotorer världen över håller på att integrera AI-teknik i sina tjänster för att erbjuda mer avancerade och konversationslika svar på sökfrågor. Google, världens mest använda sökmotor, har nu hakat på trenden.

Googles nya sökfunktion heter Search Generative Experience (SGE) och använder artificiell intelligens för att generera svar direkt, i stället för att endast länka vidare till andra webbplatser. Lanseringen är ytterligare ett försök från Google att spänna musklerna i kampen om att ligga i framkant gällande AI-teknik. Sedan tidigare har sökjätten också släppt AI-chattboten Bard, och nu kommer vi att behöva se på de olika kanalerna och enheterna separat.

Den nya AI-drivna plattformen SGE erbjuder användarna nya sätt att söka information och underlätta olika uppgifter på – exempelvis kan du få tips på platser att besöka och hjälp att planera din resa. Med andra ord, den nya sökfunktionen ger användare möjlighet att ställa komplexa frågor och få sammanfattade svar baserade på information från olika källor. Detta innebär att du snabbt kan få svar på frågor som tidigare krävde flera sökningar eller letande på olika webbplatser.

Den andra stora sökmotorn, Microsoft Bing, använder redan ChatGPT och vi har redan noterat att flera sajter fått en väldigt stor ökning av besökare därifrån under senaste månaderna. Därför är det viktigt att ha en Bing-strategi.

10 slutsatser kring den nya sökmotorn SGE

Olika kanaler kommer inte längre att skicka lika ofta till webbplatsen, vilket är anledningen till att du behöver granska olika enheter separat. Nedan är några initiala saker att tänka på vad gäller SGE.

1. Satsa mer på position 1 som kommer att få ökad betydelse.
2. Många frågor är varumärkessökningar där användare söker efter bästa produkt.
3. Ibland hänvisar SGE:s AI till forskning utan att ha med referenser.
4. Olika färger visas beroende på ämne.
5. Local business-länkar till Google Business – viktigt att ha en uppdaterad profil.
6. Ett plus att få sin sajt indexerad som nyhetssajt då många länkar i det nya söket går till nyheter.
7. Google Ads kommer att vara viktigare.
8. Videor kommer i hög grad att skicka till YouTube, vilken därför behöver ses som en egen sökmotor.

9. Vi kommer att se fler typer av snippets.
10. Vi kommer att se fler typer av förklarande kunskapsgrafer (Knowledge Graph).

När SGE genererar svar inkluderar det även länkar till källorna för informationen – det ger användare möjlighet att kontrollera och fördjupa sig i de ursprungliga källorna. Detta kan ha konsekvenser för webbplatser som tidigare fick trafik genom att vara just källor till information som användare klickade sig in på, eftersom besökarna nu i stället kan få sammanfattningar av svaren direkt från Google.

I skrivande stund är SGE bara tillgängligt som ett experiment för registrerade användare i USA, men det förväntas snart bli tillgängligt för alla. Spana in fler tidiga bilder, videor och test av den nya sökmotorn.

Kursprogram från Google om AI

Kursprogram från Google

Google har satt ihop en omfattande inlärningskurs för generativ AI som består av 10 separata kurser. Och det bästa? Det är helt gratis! Här är en smygtitt på vad som väntar dig…

👉 Generativ AI
👉 Stora språkmodeller
👉 Ansvarsfull AI
👉 Grundläggande om AI
👉 Bildgenerering
👉 Arkitektur för kodning/avkodning
👉 Uppmärksamhetsmekanism
👉 Transformatormodeller och BERT-modell
👉 Skapa modeller för bildtextning

👉 Generativ AI-studio

GenAI kommer förr eller senare bli en del av allas arbetsliv, och det är därför viktigt att känna till dess användningsområden inom din bransch. Dessa kurser ger dig en grundläggande och värdefull förståelse för AI, följt av en mer avancerad nivå.

Om författaren

Elise Roux
+ posts

Elise arbetar som Digital Manager och PR Outreach Specialist i Norden med kampanjidéer och digital marknadsföring. Hon har en framgångsrik bakgrund inom reklam och marknadsföring, med expertis inom sociala medier och copywriting.

Linus Lindström
Website | + posts

Linus är contentansvarig på ExpandTalk. Han har läst programmet Professionellt skrivande i tre år på Högskolan i Gävle, och tog sin filosofie kandidatexamen i svenska språket 2016.