Hem » Internet strategi » Så lyckas du med din SEO strategi
SEO strategi

Så lyckas du med din SEO strategi

Tips hur du skapar och vässar och skapar en bättre SEO strategi. Läs artikeln som ger dig en övergripande bild.

Vad är en SEO strategi?

SEO är oftast den största digitala kanalen eftersom merparten av besökarna till en webbplats oftast kommer dit efter det att de gjort en sökning på en sökmotor som Google.

En SEO strategi (även kallad  ”sökmotoroptimeringsstrategi”) är själva processen för planering, och att beskriva och genomföra åtgärder för att förbättra rankning en hos sökmotorerna. Med andra ord: en SEO strategi är användbar om du vill få mer organisk trafik men det hjälper dig även stärka ditt varumärke gentemot dina konkurrenter.

1. Få organisationen och ledningen att anamma SEO:n och den digitala metodiken

Att sätta ihop en SEO-strategi kräver empati och kräver att du ser problemet från flera olika perspektiv. Att hantera chefer och utvecklare kräver en nivå av förståelse- vad vet de om SEO? Hur mycket vet de om dina planer? De har sannolikt redan en klar strategi så varför ska de lägga tid på ännu mer arbete?

SEO-strategin måste stämma överrens med  företagets strategi, affärsplanering och utvecklingsplaner. SEO:n måste in som en naturlig del i:

Många företag har tydliga affärsmål men en otydlig strategi kring go to market och hur man ska nå marknaden. I verkligheten har de flesta företag inte en SEO-strategi där C-level nivån ( CEO, CIO och CMO) varit involerad utan den sätts på lägre nivåer vilket ofta gör det svårt att få acceptans och resurser för arbetet.

Det är betydligt enklare om C-level nivåerna förstår betydelsen och är involver eftersom det blir enklare att få resurser men även organisationen att bli datadriven och navigera rätt i kontorspolitiken. Det finns en utmärkt artikel kring den här problematiken:
Getting Buy-in Requires Executive Empathy

2. Få ordning på grunden och infrastrukturen till din webbplats

Många företag har kommit igång och det första året behöver man ofta få infrastrukturen på plats. En grundläggande SEO strategi handlar ofta om att skriva X antal artiklar och optimera befintligt innehåll. Under hela processen är man datadriven och ser vad som fungerar bäst med olika typer av analyser för content.

Delar som görs av de flesta seriösa SEO-byråer omfattar:

 • Se till att SEO-bolagets mål är samma som klientens mål. Initialt behöver du ha en nära relation till klienten och förstå affärsverksamheten, klientens målgrupper och utmaningar.
 • Ha en klar målsättning exempelvis hur mycket man vill öka den organiska synligheten med, antalet unika användare och konverteringsgrad
 • Nyckelordsanalys och sökbeteendeanalys för att ta reda på sökvolymen och hjälpa till att prioritera innehållet
 • Mappa nyckelorden med URL:er och identifiera nya sökord
 • Gör en teknisk SEO-audit av den befintliga sajten och se till att sajten indexeras på ett bra sätt
 • Öka content med flera artiklar som är relevant inom målgruppen
 • Förbättra webbsite designen, UX och se till att sajten är användarvänlig
 • Undersöka webbplatsen och att varje viktig sektion fungerar som det ska
 • Analysera konkurrenter och de som har första platsen på sökordet du konkurrerar mot
 • Skapa något som tillför värde och är bättre än de som har första platsen på Google
 • Optimera metadata och fixa strukturerad data och bygg sidan med onsite optimering.
 • Outreach dvs se till att du har länkar till innehållet
 • Analysera hastigheten på sajten och core web vitals

3. Testa, analysera och följ hela tiden upp resultatet

SEO är en process. Det är viktigt att ha en teststrategi som itererar och att man ser att det ger ett önskat resultat. Det är viktigt i varje situation att analysera varje kund, deras marknad och SERP-landskapet individuellt för att avgöra om de behöver mer innehåll på sin webbplats, och i så fall vilken den bästa typen av innehåll är för målgruppen som de vill nå.
I stället för att skriva och publicera en massa innehåll är det effektivare med en plan eller en strategiför att skapa länkar till innehållet – vilket inkluderar interna länkar. Se om de befintliga sidorna som du har skapat ger dig relevant trafik och var beredd att ta bort och peka om sidor som inte fungerar.

4. Skala upp företagets enterprise SEO

Som nästa steg när du fått alla byggstenar på plats är att på ett strukturerat sätt skala upp SEO:n och den digitala närvaron.

Vi på Expandtalk vill erbjuda mer än de traditionella SEO-byråerna och för att lyckas vill vi skala upp företaget digitalt. Vårt program har inspirerats av Silicon Valley metodiken blitzscaling och omfattar en mängd olika kreativa aktiviteter för att du ska kunna skala upp och öka antalet besökare.

Vi har en metodik som utgår kring ”4 pillar of SEO” dvs content, länkbyggande, digital PR, tekniskt SEO/infrastruktur och digital marketing.

För att göra det här på bästa sätt så måste man ha en transparant och bra dialog med kunden. I de bästa SEO projekten har man roligt och får energi att jobba tillsammans. Vår metodik omfattar ett arbetssätt där vi lyssnar på våra kunder och tillsammans formulerar den optimala strategin:

 • Tänker och brainstormar ”out of the box” tillsammans med våra kunder
 • Vår linkbuilding strategy bygger på att göra kampanjer och digitala assets som andra vill länka till
 • Analyserar sajten och kommer med konkreta åtgärder
 • Använder alla digitala kanaler som finns tillgängliga
 • Utgår från olika faktorer som påverkar SEO:n
 • Jobbar med företagets content marketing strategi
 • Hjälper till med marcom stacken och tekniska plattformar som stödjer marknadsavdelningen
 • Konkurrentanalyser och kommer med insikter vad som behöver korrigeras

 

Scrolla till toppen