Reputation management och nya verktyg för integritet och säkerhet online

Rykteshantering - reputation management

Vad innebär reputation management?

Det finns många företag och privatpersoner som är drabbade av negativ information på nätet. Reputation management och rykteshantering handlar om hur man sköter det som syns och skrivs på nätet. I Sverige kallas hanteringen ibland för Google-städning, och principen handlar om att man bygger andra sajter som skyddar varumärket och skickar länkar till vänligt sinade sajter.

Om det är personliga saker som man hittar på Google går det att begära att dessa tas bort. Enligt en EU-förordning är sökmotorn skyldiga att ta bort vissa sökresultat. EU-domstolen har beslutat att Google måste låta privatpersoner som inte vill bli hittade i deras sökresultat tas bort, och de har ett webbformulär för privatpersoner som inte vill synas där. 

Nya verktyg för integritet och säkerhet online

Google har introducerat nya verktyg och skydd för att hjälpa dig behålla kontrollen över din personliga information, integritet och säkerhet på nätet. Detta enligt ett pressmeddelande i augusti 2023.

  • Google har uppdaterat verktyget Resultat om dig, som lanserades 2022, så att du enkelt kan begära borttagning av sökresultat som innehåller ditt personliga telefonnummer, hemadress eller e-post.
  • Snart lanserar Google en ny instrumentpanel som meddelar dig om webbresultat med din kontaktinformation på Sök. Google kommer också att meddela dig när nya resultat med din kontaktinfo dyker upp i Sök.
  • Verktyget Resultat om dig är tillgängligt i USA på engelska först, men Google arbetar för att göra det tillgängligt på fler språk och platser snart.
  • Google introducerade tidigare i år ett nytt skydd för att hjälpa dig och din familj att undvika explicita bilder på Sök. Nu kommer sådana bilder att vara suddiga som standard när de googlas i sökresultaten.
  • Google gör det också enklare att hitta föräldrakontroller direkt i söket.
  • Google har uppdaterat sina policyer kring personliga explicita bilder. Du kan nu begära att ta bort personliga, explicita bilder från Sök som du inte längre vill ska vara synliga.

Generellt, oavsett om det gäller webbplatser med personlig information eller andra borttagningsförfrågningar, har Google förenklat de formulär du använder för att skicka in förfrågningar. Att ta bort innehåll från Google Sök tar dock inte bort det från webben eller andra sökmotorer.

Negativ SEO kan skada ditt företags varumärke

Negativ SEO avser skadliga handlingar riktade mot en webbplats med syftet att skada dess sökmotorrankning. Dessa skadliga handlingar kan komma från konkurrenter eller andra aktörer som av någon anledning vill skada webbplatsens synlighet i sökmotorer. Nedan är några exempel på metoder som används inom negativ SEO.

  • Skapande av skräplänkar: Bygga upp ett stort antal lågkvalitativa inkommande länkar till en webbplats för att få det att se ut som att sajten använder sig av ”black hat”-tekniker.
  • Innehållsduplicering: Kopiera webbplatsens innehåll och publicera det på andra platser, vilket kan leda till straff för duplicerat innehåll.
  • Skadlig omdirigering: Hacka en webbplats för att omdirigera trafiken till en annan webbplats.
  • Falska negativa recensioner: Skapa falska recensioner eller negativ feedback på granskningsplatser för att skada ett företags rykte.
  • Sabotage av länkar: Kontakta sajter som länkar till webbplatsen och begära att de tar bort sina länkar.

Vi jobbar inte själva med negativ SEO, men vi har kunskap om metoderna som används. Tyvärr finns det aktörer i Sverige som jobbar negativt med information och SEO genom att påverka algoritmerna med olika tekniker (såsom att beställa länkar till negativa artiklar och recensioner). Det går alltid att undersöka ett negativt inlägg som syns i sökresultatet och försöka minska skadans omfattning.

Använd social media och bloggar som skyddsvallar mot negativa recensioner

En av de mest effektiva metoderna för reputation management är att använda sig av sociala medier som en form av skyddsvall mot det som skrivs. Se till att skaffa länkar med ankartexter på företagsnamnet till de olika sociala medierna. Du bör också se till att öka upp textmängden kring externa sajter, som då fungerar som en buffert. En annan metod är att få en stark bloggare att skriva ett inlägg och få den sidan on page-optimerad.

Ofta går det att höra av sig till tidningar och sajter ifall man tycker sig ha blivit orättvist behandlad. Journalister är också människor, och jag har varit med om att SVT har tagit bort sidor som har förstört för ett företag. Att ett företag får en negativ recension från en trovärdig tidning eller annan källa kan vara förödande för ett mindre bolag, inte minst om den visas på Googles förstasida.

Det har även funnits företag i Sverige som har skickat negativa länkar till sajter som Svartlista, Flashback med flera där det finns negativa omdömen. Det finns till och med företag som har gjort anonyma anmälningar till Konsumentverket för att svärta ner ryktet för konkurrenter. Om du har ett dåligt sökresultat kan det innebära att din försäljning minskar med mer än 20 procent. Med andra är det viktigt att skydda ditt varumärke på olika sätt och bevaka såväl det som händer på nätet som hur sökresultatet ser ut.

Att hantera sitt rykte på nätet är en tuff utmaning. Ofta handlar det om att göra om sina egna interna processer, som inte fungerar tillräckligt effektivt. Det går inte att komma ifrån att i slutändan måste företaget agera på ett etiskt och korrekt sätt gentemot sina kunder.

Webbshoppar som drabbas av negativa recensioner

Det uppskattas att över 78 procent av onlineköp slutförs först efter att köparen har genomfört vissa grundläggande sökningar om ditt företag och din webbplats. Vad de flesta människor tenderar att leta efter är recensioner på nätet.

Ett dåligt sökresultat på Google eller en dålig recension av din tjänst eller produkt kan ha en betydande negativ effekt på omsättningen. Det är därför viktigt att rykteshanteringen behandlas på ett effektivt, metodiskt och snabbt sätt.

Verktyg för kundomdömen (customer review)

  • Google Business
  • Recommendations.ai
  • Recensioner i Google Maps
  • Reco.se
  • Trustpilot
  • Feefo
  • Yotpo
  • Bazarvoice
  • Reevoo

Så ser du ditt företagets rykte på Google

Om du gör en Google-sökning på ditt varumärke så hittar du ofta vad som skrivs om det.

  • expandtalk.se ”expandtalk” reviews

Du kan också kombinera denna typ av sökning med ord som reviews, kommentarer, recensioner, Flashback, scam, fraud, kvalitet, quality, kundtjänst.

Behöver du hjälp med rykteshantering?

Vi hjälper företag att hantera deras rykte på nätet genom att använda olika metoder för att identifiera negativa recensioner från forum, bloggar och social media. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.