Vad innebär reputation management?
Det finns många företag och privatpersoner som är drabbade av negativ information på nätet. Reputation management och rykteshantering handlar om hur man sköter det som syns och skrivs på nätet. I Sverige kallas hanteringen ibland för Google städning och principen handlar om att man bygger andra sajter som skyddar varumärket och skickar länkar till vänligt sinade sajter.
Om det är personliga saker som man hittar på Google går det att begära att det tas bort enligt en EU-förordning så är de skyldiga att ta bort vissa sökresultat. EU-domstolen har beslutat att Google måste låta privatpersoner som inte vill bli hittade i deras sökresultat tas bort och de har ett webbformulär för privatpersoner som vill ta bort sitt sökresultat.
Negativ SEO kan skada ditt företags varumärke
Vi jobbar inte själva med negativ SEO men vi förstår metoderna som används. Tyvärr finns det aktörer i Sverige som jobbar negativt med information och SEO genom att påverka algoritmerna med olika tekniker som att beställa länkar till negativa artiklar och recensioner. Det går alltid att undersöka ett negativt inlägg som syns i sökresultatet och försöka minska omfattningen av skadan.
Social media och bloggar kan fungera som skyddsvallar mot negativa recensioner
En av de mest effektiva metoderna för reputation management är att använda sig av social media som skyddsvallar mot det som skrivs och att skaffa länkar med ankar texter på företagsnamnet till de olika sociala medierna. Man bör också se till att öka upp textmängden kring externa sajter som fungerar som en buffert. En annan metod är att få en stark bloggare att skriva ett inlägg och få den sidan onpage optimerad.
Ofta går det att höra av sig till tidningar och sajter ifall man tycker sig ha blivit orättvist behandlad – de är också människor och jag har varit med om att SVT har tagit bort sidor som har förstört för ett företag. Att ett företag får en negativ recension från en trovärdig källa som en tidning kan vara förödande för ett mindre företag om det visas på Googles första sida.
Det har även funnits företag i Sverige som har skickat negativa länkar till sajter som Svartlista, Flashback där det finns negativa omdömen. Det finns också företag som gjort anonyma anmälningar till Konsumentverket för att svärta ner ryktet för konkurrenter. Om du har ett dåligt sökresultat kan det innebära att den försäljning minskar mer än 20% så det är viktigt att skydda sitt varumärke på olika sätt och bevaka det som händer på nätet och hur sökresultatet ser ut.
Att hantera sitt rykte på nätet är en tuff utmaning och ofta handlar det om att göra om sina egna interna processer som inte fungerar effektivt. I slutändan handlar det ofta om hur företaget fungerar och agerar och att de behöver agera på ett etiskt och korrekt sätt mot sina kunder.
Webbshoppar som drabbas av negativa recensioner
Det uppskattas att över 78% av online köp slutförs först efter det att köparen har genomfört vissa grundläggande sökningar om ditt företag och webbplats. Vad de flesta människor tenderar att leta efter är online recensioner.
Ett dåligt sökresultat på Google eller en dålig recension av din tjänst eller produkt kan ha en stor negativ effekt på omsättningen. Det är därför viktigt att rykteshanteringen behandlas på ett strukturerat, effektivt och snabbt sätt.
Verktyg för kundomdömen (customer review)
- Google Business
- Recommendations.ai
- Recensioner i Google maps
- Reco.se
- Trustpilot
- Feefo
- Yotpo
- Bazarvoice
- Reevoo
Tips på sökningar du kan göra på Google för att se företagets rykte
Om du gör en Google sökning på ditt varumärke så hittar du ofta vad som skrivs.
- expandtalk.se ”expandtalk” reviews
Du kan också kombinera denna typ av sökning med ord som reviews, kommentarer, recensioner, Flashback, scam, fraud, kvalitet, quality, kundtjänst.
Behöver du hjälp med rykteshantering?
Vi hjälper företag att hantera deras rykte på nätet genom att använda olika metoder för att identifiera negativa recensioner från forum, bloggar och social media. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.
Om författaren
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.