Vad är personalisering och hur fungerar personaliseringsmotorer

Communication - is the key to personal and career success. Smiling brown-haired man with blue eyes

Vad menas med personalisering?

Personifiering är en teknik som gör det möjligt för företag att visa relevant innehåll för en besökare baserat på deras beteende och intressen. För användarna ger det en personlig upplevelse. Genom att samla in data om besökarens beteende på webbplatsen kan du anpassa deras upplevelse och öka chansen att de kommer att interagera med ditt företag på ett positivt sätt.

Genom personalisering kan företag nå individer och förbättra kundupplevelsen

Det finns flera fördelar med ett datasystem som klarar av personlisering. Bland dessa finns ökade intäkter, förbättrad användning av marknadsaktivitetr och minskade kostnader för att skaffa nya kunder. Det är framförallt webbsystem som hanterar personalisering men tekniken används får kontinuerligt allt fler användningsområden av välkända varumärken exempelvis Colgate och tandborstning med bluetooth och Mc Donalds drivet-hrough system.

Att ha en webbplats som är relevant och intressant för besökaren kan öka konverteringar och förbättra kundupplevelsen. En av de mest effektiva metoderna för att uppnå detta är personifiering.

Verktyg för personalisering inom ehandel och webbsajter

Det finns flera sätt att använda personifiering på din webbplats. En vanlig metod är att använda en personifieringsmotor är en mjukvara som automatiserar processen att samla in och analysera data om kunder och besökare på en webbplats. Denna teknik kan användas för att visa relevant innehåll och anpassa detta med meddelanden och erbjudanden baserat på en persons beteende, intressen, ålder, kön och andra faktorer. Personifieringsmotorer gör det möjligt för företag att skapa relevanta och engagerande upplevelser för kunderna och besökare på webbplatsen.

Fördelarna med personifieringsmotorer är flera. En personifieringsmotor kan hjälpa till att öka kundengagemanget och konverteringsgraden genom att leverera relevanta erbjudanden och innehåll. Den kan också öka kundlojaliteten genom att skapa en mer personlig relation med kunden och skapa en bättre kundupplevelse. Personifieringsmotorer kan också öka försäljningen genom att erbjuda skräddarsydda erbjudanden och rekommendationer som ökar sannolikheten för att kunden köper.

Det finns flera faktorer att överväga när man väljer en personifieringsmotor. En viktig faktor är hur lätt det är att integrera personifieringsmotorn med befintliga system och verktyg. Andra faktorer inkluderar prissättning, support och tillgängliga funktioner.

Olika system som har personaliseringsmotor

Det finns flera olika system som har personaliseringsmotorer för att anpassa innehåll och upplevelse för användare. Några av de vanligaste inkluderar:

 • Adobe Experience Cloud – Adobe erbjuder en rad olika verktyg för att hantera och personalisera kundupplevelser, inklusive Adobe Target som är deras personaliseringsmotor.
 • Dynamic Yield är en molnbaserad plattform som använder maskininlärning för att skapa och leverera personliga upplevelser och rekommendationer för användare på webbplatser, mobilappar och e-postmeddelanden.
 • Salesforce Marketing Cloud (de köpte upp Evergage)
 • Barilliance personalisering inom ecommerce
 • Omniconvert
 • Monetate – specialiserad på att ge ökad konvertering för e-handel
 • SaleCycle -öka konverteringar och minska att man lämnar varukorgen
 • Optimizely (fd Episerver)
 • Emarsys – personaliserade kampanjer
 • Richrelevance
 • Attraqt

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.