Vad är native advertisment?

Native annonsering är det räddningen för publicister och mediahus?

Native annonsering (native marketing eller native annonsering) är en typ av annonsering där annonserna anpassas till innehållet på plattformen där de visas, så att de ser ut och känns som en del av själva innehållet. Till exempel kan en native annons på en webbplats se ut som en vanlig artikel eller en rekommendation från webbplatsen, men i själva verket är det en betald annons. Native annonsering används ofta på sociala medier, mobilapplikationer och på webbplatser för att förbättra användarupplevelsen och öka engagemang och klickfrekvenser.

Många online tidningar har börjat jobba med nativesom som ett svar på deras minskade annonsintäkter och marginaler. I många fall visas native annonsen som antingen en artikel eller video, producerad av en annonsör med den specifika avsikten att främja en produkt, samtidigt som matchar formen och stilen på webbplatsen. Framtidens annonsering ligger i det kreativa gränslandet mellan ny media, data och teknologi. Native annonser är betalda annonser som riktar sig till specifika målgrupper och gör det möjligt att stärka varumärket och locka besökare till tidigare inlägg.

Olika format vid native annonsering

  • Bloggar och influencer marketing
  • Social media
  • Videor
  • Bilder
  • Artiklar
  • Kommentarer
  • Musik

Produktplacering (Embedded Marketing) är en föregångare till Native Advertising. Alltfler varumärken jobbar direkt med publicister för att pusha ut sitt varumärke och marknaden väntas öka med 34% under det närmsta året enligt analysbolaget Parsely. Native annonser har dessutom en stor fördel gentemot banner annonsering – de går inte att blockera med Adblockers.

Inom tidningsbranschen har New York Times fått stor uppmärksamhet kring deras ”New Native annonser” eller ”betalda inlägg” som de kallas på webbplatsen. Metoden är kontroversiell och gör det svårt för läsarna att avgöra att det inte är redaktionellt innehåll men de ger läsarna annonser som är relevanta och upplevs som naturliga. Annonserna har blå bakgrund (ungefär som Google en gång hade innan deras annonser blev transparenta) och kampanjerna kostar 6-siffriga belopp i dollar – så det är ett annonsformat som lär ge massivt med annonspengar. New York Times har valt att visa ett nytt webbläsarfönster för native artiklarna och de har inte heller utgivaransvar. Läs artikel

Facebook instant articles

New York Times har tillsammans med 9 andra större tidningar däribland Guardian och National Geographic inlett ett samarbete med Facebook med en teknik som de kallar Instant Articles som innebär att man kan läsa artiklar utan att lämna det sociala nätverket. Facebook ger annonsörerna 100% av annonsvärdet om publicisten säljer annonsen och 30% om annonsen säljs genom Facebooks nätverk.
Läs artikel

De olika native formaten skiljer sig mycket åt

  • Microsoft Bing har börja beta-testa native formatet och det finns planer att utöka till andra länder. Microsoft marknadsför native som ett format som visas baserat på användarnas tidigare sökfrågor.
  • Mobilannonsering via native annonser tros också komma utvecklas mycket i närtid eftersom mobilannonserna ofta anses vara störande och ovidkommande. Annonsörerna vill visa relevanta och meningsfulla annonser för potentiella kunder.
  • Videoannonsering och native video är ett område som kommer växa och en av världens största annonsörer GroupM (tillhör WPP) har slutit ett avtal med Buzzfeed kring native video och att viral spridning kring videor genom Buzzfeeds populära plattform och vertikala videor är ett populärt område.
  • Native social media är ett annat område som växer. Facebook har sina news feed annonser som lockar läsarna att ”läsa mer” och ett sponsrat inlägg på Facebook, Twitter eller Instagram kan göra att företaget får nya användare.

Native annonsering är ingenting nytt och det har funnits liknande text annonseringssystem som olika företag tagit fram. Några exempel är infolinks.com och kontextua (som främst vänder sig till den spanska marknaden). Infolink har fyra olika annonsformat som kallas inframe, insearch, intag och insearch. Du har också en mängd affiliate sajter utanför de stora tidningsredaktionerna som erbjuder redaktionella texter.

Hur uppfattas native av konsumenterna?

Från ett konsumentperspektiv har de läsarna svårt att skilja native annonser från redaktionell text och många uppfattar det som artiklar enligt studier från Contently. Native annonserna designas (precis som betalda sökresultat) för att se naturliga ut.

 

On nearly every publication we tested, consumers tend to identify native advertising as an article, not an advertisement.
Studie Contently 2015

Följer native annonseringen Googles riktlinjer?

En intressant aspekt är hur länkarna kommer att se ut från native annonseringen. Enligt Googles riktlinjer får man inte köpa länkar och jag antar att det finns rätt många native format som bryter mot dessa regler. Samtidigt kan man ställa sig den filosfiska frågan om Googles riktlinjer är förenlig med EU:s konkurrenslagstiftning eftersom de straffar sajter som köper länkar samtidigt som de själva har ett annonssystem som bygger på länkar.

Många native annonserna använder sig av ”nofollow” länkar vilket innebär att de inte skickar över länkkraften till Google. Funktionen med en ”nofollow” tag innebär attt man säger till Google eller andra sökmotorer att inte lägga någon vikt på länken.

Den finns en gammal video med Matt Cutts som var den fd Google chefen för webspam när han kommenterade advertorials och native advertising i den här videon.

Mer information om native annonsering?

Det finns flera projekt som kommer att lansera Native i Sverige under slutet av 2015 och vi har sett några planerade satsningar som ligger i beta-fas.  Kontakta oss om du är en större publicist eller annonsör och vill veta mer.

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.