Lokal sökmotoroptimering (SEO) för Stockholm

Sökmotorotimering stockholm

Vad är lokal sökmotoroptimering?

Lokal sökmotoroptimering (SEO) är en specifik gren inom SEO som fokuserar på att förbättra synligheten för företag i lokala sökresultat på sökmotorer som Google. Målet är att nå potentiella kunder i ett specifikt geografiskt område.

Lokal sökmotoroptimering är viktig eftersom upp emot 40 procent av alla sökningar är platsbaserade. När användare söker efter tjänster ”nära mig” eller specificerar en plats i sin sökning, vill de oftast besöka eller kontakta ett företag personligen.Kunderna som använder orter är ofta närmare ett köpbeslut och inte sällan använder de mobilen och letar försäljningsställen. Att tänka kreativt när du skriver dina marknadsföringstexter är ofta något som dina kunder uppskattar och gäller även i det lokala söket. Lokal SEO ser till att ditt företag syns i dessa sökningar, vilket kan öka besök trafik, telefonsamtal och försäljning.

Vilka orter och platser inom Stockholm har störst sökvolym?

Konkreta tips för dig som tänker på lokal sökmotoroptimering i Stockholm för din webbplats.
Sökmotoroptimering (SEO) är processen som påverkar din onlinesynlighet för en webbplats eller en webbsida i en sökmotor. Det är det obetalda sökresultat, så kallat ”organiskt ” eller ”tjänat” resultat. Ju högre upp i sökresultatet, desto oftare visas webbplatsen. Det betyder fler besökare till den.

Potentiella kunder som vill ha fram information om produkter och företag använder fysiska orter som kombinationsord, exempelvis Sökmotoroptimering Stockholm. Vad många missar är att bara inom Stockholm finns det orter med stora befolkningsmängder och följaktligen stora sökvolymer. Nedan platser har många sökningar på Google varje månad, så se till att du använder de orter som är relevanta för dig och din bransch.

 • Botkyrka 4 400 sökningar/månad
 • Danderyd 4 400 sökningar/månad
 • Farsta 4 400 sökningar/månad
 • Haninge 5 400 sökningar/månad
 • Huddinge 8 100 sökningar/månad
 • Järfälla 6 600 sökningar/månad
 • Kista 40 500 sökningar/månad
 • Lidingö 8 100 sökningar/månad
 • Nacka 6 600 sökningar/månad
 • Nynäshamn 12 100 sökningar/månad
 • Skärholmen 12 100 sökningar/månad
 • Solna 12 100 sökningar/månad
 • Sollentuna 9 900 sökningar/månad
 • Södertälje 14 800 sökningar/månad
 • Tyresö 6 600 sökningar/månad
 • Täby 6 600 sökningar/månad
 • Värmdö 5 400 sökningar/månad
 • Väsby 1000 sökningar/månad
 • Östermalm 3 600 sökningar/månad

Bild: Årstabron söder om Stockholm

Lokalsöket och sökmotoroptimering Stockolm – glöm inte bort förorterna

Många tänker intuitivt på Stockholm eftersom det är orten med flest människor. Men det lokala söket kan även vara på mikronivå och innebära förorter som Liljeholmen, Djurgården, Årsta, Västberga, Södermalm, Sjöstaden, Vasastaden, Västertorp med flera.

Kända shoppingplatser i Stockholm

Det finns också en del större shoppingplatser som har mer sökningar än en mindre stad. Eller vad sägs om Globen med 27 100 sökningar per månad eller Kista Galleri och Farsta Centrum som vardera ligger på 18 100 sökningar per månad? Andra shoppingplatser är Kungens Kurva, Barkaby Outlet och Scandinavian Mall – människors intresse för handelsplatser verkar tidlösa. För de historieintresserade visar det sig att den gamla vikingasätet Birka har 40 500 sökningar per månad!

 

Tips för att förbättra dina lokal SEO

Google Maps

Optimera din Google Mitt Företag-profil:  Se till att företaget är listat i Google Maps. Se till att all information är korrekt och uppdaterad. Lägg till bilder, tjänster och andra relevanta detaljer. Se också till att du har adressen inklusive postnummer och telefonnummer på sajten. Se till att ditt företags information är konsekvent över alla plattformar.

Uppmuntra kund recensioner

Uppmuntra nöjda kunder att lämna recensioner. Svara även på recensioner, både positiva och negativa, på ett professionellt sätt.

Sökmotoroptimering Stockholm: Lokala länkar

Länkar är en viktig del i hur pass bra synlighet du har – du kan få länkar från samarbetspartners i ditt geografiska närområde. Om du kommer från en mindre ort så samarbetar näringslivet ofta bättre och det går enklare att få länkar från lokala idrottsföreningar och lokala tidningar.

Det går att kartlägga länkar med anknytning till Stockholm. I Stockholm finns det flera idrottsföreningar och det går säkert att få länkar från de stora föreningarna AIK, Hammarby och Djurgården. Du kan också sponsra lokala idrottsorganisationer, som ofta har bra länkkraft, och prata med lokala bloggare.

Det handlar inte bara om texter i sökmotorerna

Sökresultatet kan se olika ut och Google visar olika snippets och knowledge-grafer. Den lokala sökmotoroptimeringen kan rikta in sig på olika typer av sökningar. Bland annat bildsökning, videosökning, nyhetssökning och branschspecifika sökmotorer då användarna gör lokala sökningar.

Företag i Stockholm som jobbar med sökmotoroptimering (SEO)

Söker du efter ett företag i Stockholm som är duktiga på sökmotoroptimering är du välkommen att kontakta oss på Expandtalk. Vi har jobbat i flera projekt där vi har gjort lokal sökmotoroptimering för orter som Stockholm, men även internationellt i USA.

Relaterad artikel:
Lokal SEO

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.