Hem » SEO » Varför är internlänkar viktigt?
Vattendroppar som visar ett flöde

Varför är internlänkar viktigt?

Att få bra ranking och SEO på utvalda sökord handlar om tusentals detaljer som ska fungera rätt. Precis som med externa länkar till en webbplats är internlänkar en viktigt del när du bygger och jobbar med en webbplats.

Vad är interna länkar?
De interna länkarna handlar om länkar från en sida i en domän och hur man kopplar samman sidorna inom samma domän. De består av en ankartext dvs det som syns på länken och dit sidan ska peka. En specifik ankartexter ska du försöka se till så att den pekar mot samma sida.

Bilden visar den genomsnittliga inläkningen av indexerade sidor. När en webbplats växer kommer en del sidor vara dåligt sammankopplade till de viktigaste sidorna.

Länkarna ger en bättre användarupplevelse
Från ett användarperspektiv ger interna länkar en bättre användarupplevelse eftersom de finns i brödsmulor, sidnavigering, relaterade länkar och olika typer av sorteringar. Det innebär också att du får besökarna att stanna en längre tid på webbplatsen och att din bouncerate minskar.

De interna länkarna är viktigt för SEO:n
De interna länkarna ger en signal hur sajten är strukturerad och hur sidorna hänger ihop inbördes mellan varandra. Intern länkningen är en faktor som hjälper Google när deras spindel indexerar sajten. Precis som med externa länkar analyserar de din sajtstruktur för att kunna förstå vilka sidor som är viktiga och hur sidorna hänger ihop. Länkarna hjälper till att upprätta webbplatsens arkitektur och sprida det som kallas för länkjuice.

Bilden illustrerar en webbsajt som har dålig länkning mellan olika innehållsgrupperingar (content clusters). Det är viktigt att segmentera en webbplats eftersom vissa sidor är mer viktiga än andra. Du behöver bygga semantiska silos men även se till att dessa hänger ihop och länkar mot varandra för att därmed sprida länkjuicen.

 

Scrolla till toppen