Hem » SEO » Betydelsen av interna länkar för en webbplats

Betydelsen av interna länkar för en webbplats

Interna länkar - man med en laptop

Intern länkstruktur och sidstruktur är viktiga rankingfaktorer för sökmotorer och besökare enligt Searchmetrics studie kring rankingfaktorer som publicerades redan 2015.

Hur ser den interna länkkraften ut?

Utöver externa länkar finns det interna länkkraft och olika metoder för att utvärdera dessa. Kolla i Google Search Console så att du inte har någon extern länk som går till en sida som har plockats bort och inte finns längre eftersom du tappar länkkraft. Om det är gamla sajter med Analytics data brukar jag plocka fram de största landningssidorna och göra anrop mot dem för at hitta sidor med potentiell trafik.

Du kan plocka ner länkarna i ett excelark från Google Search Console. Då kan du se ifall sajten ser felkonstruerad ut och pekar mycket mot någon sida som är mindre viktig.  Om du kör Niels Bosmas SEO Tools for Excel kan du pinga alla sidorna så du får 202-svar (dvs att filerna finns) då ser du om det finns länkkraft som går till sidor som inte finns.

Har sajten felaktiga interna länkar?

Med Search Engine Optimization toolkit kan du skanna igenom sajten och se så att det inte finns några felaktiga ompekningar eller brutna länkar. I WordPress finns också använda plugins som ”broken link checker” men den ser bara om länken inte fungerar längre. En sajt som har många felaktiga länkar fungerar sämre än en som är optimerad.

Ompekningar

Felaktiga länkar behöver pekas om med 301:or vilket du kan göra enkelt med ompekningsplugin i wordpress. I WordPress finns det ett antal plugins som man kan använda sig av och på den här sidan kommer jag göra en del experiment vilket jag lär återkomma kring. Du kan också göra ompekningar manuellt i .htaccess filen.

Om författaren

Digital strateg at Expandtalk | 076-023 56 84 | Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

Rulla till toppen