Vad är Core Web Vitals?

Designer med checklista

Användarupplevelsen kan mätas Core Web Vitals

Web Vitals är ett initiativ från Google som ger vägledning för kvalitetssignaler för att leverera en bra användarupplevelse på webben. Googles Chrome-team lanserade Core Web Vitals, en uppsättning mätvärden relaterade till hastighet, svarstider och visuell stabilitet, för att hjälpa webbplatsägare att mäta användarupplevelsen på webben.

Core Web Vitals mäter fem aspekter av användarupplevelsen

  1. Largest Contentful Paint (LCP): Den tid det tar för det största innehållet på en sida att bli synligt. Det kan vara en stor banner, herobild eller procuktbild eller något script som laddas med javascript.
  2. First Input Delay (FID): den tid det tar för din sidas huvudinnehåll att ladda. Det bör laddas under 2,5 sekunder. I mars 2024 kommer det här värdet ersättas av INP (Interaction to Next Paint)
  3. Cumulative Layout Shift (CLS): En siffra som visar om sidan ”flyttar runt” efter inläsning. Siffran bör vara lägre än 0,1.
  4. INP (Interaction To Next Paint): INP visar hur sidan svarar på specifika användarinteraktioner som programmeras in i det övergripande INP-måttet mätt med Google Chromes labbdata och fältdata. INP visar användarresponsiviteten genom att använda data från Event Timing API. När en interaktion orsakar att en sida inte svarar, leder det till en dålig användarupplevelse. INP observerar fördröjningen för alla interaktioner som en användare har gjort på sidan och rapporterar ett enskilt värde där alla (eller nästan alla) interaktioner låg under detta värde. En låg INP innebär att sidan konsekvent kunde svara snabbt på alla, eller åtminstone de allra flesta, användarinteraktioner. Läs mer om INP.
  5.  TTFB (Time to First Byte). TTFB mäter hur lång tid det tar för den första byten att överföras av servern.
Begrepp Inläsning Interaktivitet Visuell stabilitet
Engelsk namn Loading Interactivity Visual stability
KPI LCP (Largest Contentful Paint) FID (First Input Delay) CLS (Cumulative Layout shift)
Riktvärde Ska läsas in på 2.5 sekunder Ska vara mindre än 100 millisekunder Ska vara mindre än 0.1

Eventuellt kommer Google lägga till etiketter till sökresultat som anger vilka länkar som ger en trevlig användarupplevelse. Enligt en studie är det endast cirka 15% av sidorna på webben som i nuläget klarar av Core Web Vitals test.

Mer information

Hur du kan spåra Web Core Vitals i Google Sheets

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.