Google Chromes bästa plugins 2023

Plugins, tillägg Google Chrome

En viktig del för den som arbetar digitalt är att effektivisera och i viss mån automatisera sin arbetsprocess. Vi ger dig 12 plugins till Chrome som du inte visste att du saknade.

Google Chrome är den mest använda webbläsaren i världen, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att det finns nästan 200 000 plugins anpassade till den. Dessa, till synes obetydliga, tillägg har en förmåga att avsevärt förbättra din surfupplevelse, öka din produktivitet eller bara göra ditt digitala liv till ett ännu mer nöjsamt nöje.

12 ovärderliga plugins till Chrome

Här är några av de bästa tilläggen att använda för Google Chrome. Vissa är mer användbara för marknadsansvariga och SEO:are, medan andra kan förenkla vardagen på internet för vem som helst. Så håll till godo!

1. AIPRM

ChatGPT-användare vet att det ibland är svårare än man kan tro att mata in rätt kommande för att få exakt det resultat som man är ute efter. AIPRM (eller Artificial Intelligence-Powered Response Manager) hjälper gärna till i egenskap av ett helt bibliotek fullt av färdiga promptlösningar för ChatGPT. Extremt användbart – oavsett om målet är att generera Midjourney-bilder, ta fram en contentkalender för de närmaste 30 dagarna eller ”skriva” en hel bok med ett enda klick.

Gratis? Beroende på vilket paket du väljer, men basversionen är gratis.

2. Grammarly

För dig som skriver eller på annat sätt bearbetar mycket text på engelska är Grammarly ett toppenverktyg att luta sig mot. Förutom att uppmärksamma en på felplacerade kommateringar och grammatiska slarvfel, är Grammarly expert på att föreslå ändringar som gör att du når fram till läsaren snabbare. En tuff redaktör som alltid är ute efter att paketera meningarna liiite tajtare för att minska andelen fluff och onödiga utsvävningar. Slutresultatet blir också alltid liiite bättre.

Gratis? Nja, som med många andra tjänster finns det en betalfri basversion och en mer omfattande premiummodell som erbjuder ytterligare funktioner.

3. Ahrefs SEO Toolbar

Det optimala tillägget för dig som snabbt vill kunna se SEO-mätvärden och få en smidig överblick över en webbsidas tekniska prestanda och struktur. Alltifrån contentuppbyggnad, utgående länkar, backlinks och SERP-position till information om eventuella SSL-problem, duplicerat innehåll, domänauktoritet och mycket mer. Allt samlat på ett och samma ställe.

Gratis? Till viss del, men du kommer att behöva någon av betalversionerna om du vill få ut max av detta plugin.

4. 1Password

Lösenord är knepiga. Inte minst eftersom du bara behöver kunna ange de flesta av dem en gång per år (när du fått för dig att traggla dig igenom ovanligt snåriga bonussystem för att spara 25 kronor vid ett onlineköp eller upprätthålla platsen i bostadskön fast du mycket väl vet att du aldrig kommer att flytta tillbaka till Sundsvall), och när det väl är dags är de bortglömda sedan länge. Men med en lösenordshanterare som 1Password behöver du inte komma ihåg fler än ETT lösenord. Det borde väl vem som helst klara av. Eller?

Gratis? Absolut. I 14 dagar.

5. Merlin

En i raden av alla nya AI-chattbotar som vi har börjat finna oss i att välja och vraka bland. Just Merlin skiljer sig dock från mängden eftersom det är ett – just det – tillägg till webbläsaren. Merlin öppnas som en ruta via Ctrl+M (Cmd+M) när du är inne på en webbplats, och stannar då kvar i just den fliken. Verktyget kan hjälpa dig med en mängd saker, bland annat per automatik sammanfatta det som du googlar på. Passar utmärkt för den som vill ha sin GPT4-kompis så nära till hands som möjligt.

Gratis? Upp till 51 användningar per dag (men en GPT 4-request ”kostar” 10 sådana användningar).

6. Linkclump

Otroligt plugin som gör att du automatiskt kan öppna, kopiera eller bokmärka ett helt gäng länkar samtidigt via en markeringsruta. Slipp sitta och högerklicka och välja öppna i ny flik på var och varannan intressant länk som du får syn på – klumpöppna alla på en gång i stället! Perfekt för dig som jobbar med SEO eller bara gör mycket efterforskningar på nätet och vill effektivisera processen.

Gratis? Ja!

7. Tappy

Hade du velat synas med knivskarpa kommentarer i varenda inlägg som dyker upp i ditt flöde på LinkedIn? Nu kan du det! Tappy kan nämligen spara den nätverkssugne LinkedIn-konnässören åtskilliga timmars huvudbry med hjälp av AI-genererade kommentarer. Välj mellan tre olika tonlägen för din profil:

  • Mänsklig (empatisk, optimistisk, men försiktig)
  • Energisk (färgstarka liknelser och metaforer)
  • Analytisk (allvarligt tonläge, sakligt innehåll)

Ett sista alternativ är att förse Tappy med exempel på ditt eget sätt att skriva i syfte att det ska kunna matcha din personliga röst. Verktyget överlag fungerar faktiskt mycket, mycket bättre än väntat. Och om inte annat så är det väldigt kul att generera de olika förslagen och se dessa signerade sitt eget namn.

Gratis? Ja, om du klarar dig på fem kommentarsförslag per dag (annars finns betalversionerna Pro och Scale med upp till 25 respektive 100 AI-kommentarer dagligen).

8. Dark Reader

Detta tillägg anpassar automatiskt färgschemat när du surfar för att göra webbplatserna snällare mot ögonen i mörka omgivningar. Att sedan namnet på tillägget snarare får det att låta som att funktionen är att illegalt samla alla ljudboksappar i en till ett pris av noll kronor gör ju inte saken sämre.

Gratis? Ja!

9. Redirect Path

Ett plugin som hjälper användare att diagnostisera och åskådliggöra omdirigeringar och HTML-statuskoder på hemsidor. I stället för att använda mer komplexa verktyg eller manuellt granska nätverkstrafik, kan Redirect Path snabbt ge en överblick över eventuella omdirigeringsproblem. Tillägget är bland annat populärt bland marknadsförare, webbutvecklare och SEO-experter.

Gratis? Ja!

10. GoFullPage

Ett smidigt plugin som låter dig ta högkvalitativa skärmdumpar av hela webbsidor med bara ett klick, utan att du ska behöva skrolla eller på egen hand klippa ihop flera bilder. På så sätt är det enkelt att spara ner artiklar eller liknande – antingen som en PDF- eller PNG-fil.

Gratis? Ja, men det finns också en premiumversion som öppnar upp massor av sätt att redigera filerna på.

11. Adswerve (dataLayer Inspector+)

Rena drömmen för digitala analytiker då det ger möjlighet till realtidsvisningar av dataLayer-aktivitet och Google Analytics-träffar. Ett komplett verktygspaket som bidrar med detaljerad och datarik information samt funktionen att blockera skript från att laddas och byta med andra skript.

Gratis? Ja!

12. WhatFont

Det finns trevligare upplevelser än att stöta på ett synnerligen snyggt (eller synnerligen fult) typsnitt och sedan slita sitt hår i försök att ta reda på vilket typsnittet faktiskt är. WhatFont löser vanligtvis det problemet på nolltid bara du låter muspekaren landa på texten vars font du vill identifiera. Dock har det gått ett tag sedan tillägget senast uppdaterades, så om det inte fungerar för dig kan du prova alternativen med de marginellt roligare namnen Fontanello och WhatTheFont.

Gratis? Ja!

När man talar om trollen: Här är förresten ett kul klipp på det avslutande ämnet.

Om författaren

Linus Lindström
Website | + posts

Linus är contentansvarig på ExpandTalk. Han har läst programmet Professionellt skrivande i tre år på Högskolan i Gävle, och tog sin filosofie kandidatexamen i svenska språket 2016.