Bildsök – vad är Googles bildsök?

Optimera bildsöket - freelancare som jobbar med sin digitala kamaera

Vad är bildsök och Google Lens?

Google bildsök är en tjänst från Google som gör det möjligt för användare att söka efter bilder på internet. Genom att använda en sökfråga eller en bild som en söknyckel, kan användare hitta relaterade bilder på webben. Det hjälper användare att hitta relaterade bilder på webben och stöder även avancerade sökalternativ, till exempel bildstorlek, bild typ och plats på sidan, för att hjälpa användare att hitta den exakta bilden de letar efter.

Vad är Google Lens

Google Lens är en AI-drivet visuell söktjänst som använder bild igenkänning för att förse användare med information om objekt i en bild. Med programmet kan du rikta din telefon mot något och sedan fråga Google Assistant vad du pekar på och få svar baserat på objektet. Användare kan ta en bild med sin smartphone-kamera eller välja en bild från galleriet, och Google Lens analyserar bilden för att identifiera objekten och ge relevant information till användare. Google Lens kan till exempel identifiera en växt och ge information om dess namn och tips hur du ska sköta den, eller visa information om en produkt som en användare fotograferat i en affär.

Google Lens används som en app som kan identifiera mer än 1 miljard objekt. Google Lens är ett verktyg som du kan använda på din smartphonekamera som använder AI och machine-learning som inte bara upptäcker objekt framför kameran utan också har utökad verklighet för shopping, översättning och mer. 

Hur söker jag Google efter en bild?

Sök med en bild som sparats på din telefon
1. Öppna Google-appen på din Android-telefon .
2. Tryck på Discover längst ned.
3. Tryck på Google Lens i sökfältet .
4. Ta eller ladda upp ett foto som ska användas för din sökning
5. Välj det område du vill använda för din sökning
6. Längst ner bläddrar du för att hitta dina sökresultat.

Du kan också använda det här verktyget för att hitta liknande bilder och göra en reverse sökning på din bild. Ladda bara upp bilden som du vill göra sökningar på.

Omvänd bildsökning: Så här spårar du källan till en bild

För att utföra en omvänd bildsökning, följ dessa steg:

  1. Gå till en webbplats för omvänd bildsökning som TinEye,Google Images eller Bing Image Match.
  2. Ladda upp bilden du vill söka efter genom att klicka på uppladdningsknappen eller genom att dra och släppa bildfilen.
  3. Webbplatsen kommer då att söka efter liknande bilder online och ge dig resultat.
  4. Granska sökresultaten för att se om du kan

Bildsök med andra verktyg

Bildsöket har ökat under de senaste åren och det handlar inte bara om Google Images utan det görs även många bildsökningar på andra sökmotorer som Pinterest, Bing Images och

Hur ska jag optimera mina bilder på Google?

Se till att använda alt beskrivningar som beskriver bilden. Optimera bilderna så de är små i storlek, Döp filerna till det sökordet du vill synas på. Lägg till bilder med schema. Läs mer i vår artikel om Google bilder.

Optimera bilder för bildsök

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.