Hem » Analytics och webbanalys » Därför ska du jobba med avvisningsfrekvensen
avvikelsefrekvens

Därför ska du jobba med avvisningsfrekvensen

Vad är avvisningsfrekvens?

Med avvisningsfrekvens menas andelen besökare på en sajt som lämnar sajten efter enbart ha besökt landningssidan. Det engelska begreppet är bounce rate och det är ett mått som du kan läsa av i Google Analytics.

Att ha en hög avvisningsfrekvens är oftast negativt och det innebär att man inte fortsätter på sajten och om avvisningsfrekvensen är lägre än 40% brukar det inte vara något problem.

Hur kan du förbättra avvisningsfrekvensen?

Du kan förbättra avvisningsfrekvensen genom att:

  • Göra sidan bättre
  • Se till att det finns mer relaterat innehåll
  • Använda internlänkar på sidan
  • Se till att sidan är mobilanpassad
  • Skapa call-to actions för att exempelvis ladda ner mer innehåll eller kontakta företaget med kontaktformulär
  • Öka hastigheten och göra sidorna snabbare

De som lämnar en  sida utan att gå vidare kallas ibland för pukers (spyare). Det behöver inte alltid vara negativt ifall man hittar den informationen som man söker men det är ofta effektivt och bra att jobba för att få ner avvisningsfrekvensen på en webbplats.

Se till att du mäter rätt avvisningsfrekvens

En metod som går att använda är att justera avvisningsfrekvensen med javascript om en person tex stannar längre tid än 15 sekunder på webbplatsen.

Ett relaterat mått som också kan hjälpa till att fixa kvaliteten på webbsidor är dwell-time. Dwell time är tiden det tar från att besökarna kommer in på sidorna tills de går tillbaka till Googles sökresultat. Det går att sätta upp mätning för dwell-time i Google Tag Manger.

Scrolla till toppen