Vad är avvisningsfrekvens?
Med avvisningsfrekvens menas andelen besökare på en sajt som lämnar sajten efter enbart ha besökt landningssidan. Det engelska begreppet är bounce rate och det är ett mått som du kan läsa av i Google Analytics.
Att ha en hög avvisningsfrekvens är oftast negativt och det innebär att man inte fortsätter på sajten och om avvisningsfrekvensen är lägre än 40% brukar det inte vara något problem.
Hur kan du förbättra avvisningsfrekvensen?
Du kan förbättra avvisningsfrekvensen genom att:
- Skapa bättre innehåll på sidan och gör den snyggare
- Se till att det finns mer relaterat innehåll
- Använda internlänkar på sidan
- Se till att sidan är mobil anpassad
- Skapa call-to actions för att exempelvis ladda ner mer innehåll eller kontakta företaget med kontaktformulär
- Öka hastigheten och göra sidorna snabbare
De som lämnar en sida utan att gå vidare kallas ibland för pukers (spyare). Det behöver inte alltid vara negativt ifall man hittar den informationen som man söker men det är ofta effektivt och bra att jobba för att få ner avvisningsfrekvensen på en webbplats.
Se till att du mäter rätt avvisningsfrekvens
En metod som går att använda är att justera avvisningsfrekvensen med javascript om en person tex stannar längre tid än 15 sekunder på webbplatsen.
Ett relaterat mått som också kan hjälpa till att fixa kvaliteten på webbsidor är dwell-time. Dwell time är tiden det tar från att besökarna kommer in på sidorna tills de går tillbaka till Googles sökresultat. Det går att sätta upp mätning för dwell-time i Google Tag Manger.
Om författaren
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.