Den 24 maj 2022 släppte WordPress en ny uppdatering – WordPress 6.0 “Arturo”. Enligt WordPress själva har namnet valts för att hedra jazzmusikern Arturo O’Farrill. Men vad är det för nyheter som uppdateringen kommer med? Och hur kan du ladda ner den nya uppdateringen till din befintliga WordPress-sida? Allt det, och lite till, kommer vi gå igenom nedan.
Vilka nyheter hittar vi i WordPress 6.0?
Det korta svaret: många. Något som WordPress satsat ordentligt på för den här uppdateringen är skrivupplevelsen, bättre tillgänglighet och en genomgående bättre design. Nedan kommer vi gå igenom en del av de nyheter som går att finna i den nya uppdateringen.
- Optimera ditt skrivande
- Välj mellan fler stilar
- Välj mellan fler mallar
- Fler kraftfulla designverktyg
- Mönster
- Förbättrad tillgänglighet
Optimera ditt skrivande
WordPress har förfinat möjligheten att använda blockredigeraren, vilket syns i den här uppdateringen. En av nyheterna är att du numera kan kopiera och klistra in över olika blockgränser, vilket tidigare inte var möjligt.
För dig som arbetar mycket med internlänkar kommer ett glädjande besked! Genom att infoga två så kallade brackets, [[, kommer de senaste inläggen du publicerat automatiskt upp. I sökrutan kan du därefter söka efter det inlägg du vill internlänka till och därefter dyker det upp direkt i brödtexten med inläggets rubrik som ankartext.
Välj mellan fler stilar i WordPress 6.0
De teman som WordPress tidigare haft, så kallade blockteman, kan nu ha flera olika stilar. Detta möjliggör fler variationer och designmöjligheter för dig som webbägare och innebär att ett och samma tema kan se ut på flera olika sätt. Exempel på områden som omfattas av stilsystemet är typsnitt och standardfärger.
Välj mellan fler mallar
Med den nya uppdateringen kommer även fem nya inställningar för blockteman. Dessa är: författare, taxonomi, kategorier, datum och etikett. Genom att du som innehållsskapare kan anpassa befintliga mallar ytterligare innebär det en ännu större frihet och din hemsida kan bli precis som du vill ha den. Det är också enklare att anpassa bildstorlekar utefter tycke och smak.
Ytterligare en nyhet är möjligheten att se olika layoutmöjligheter när du är mellan två block, eller högst upp i inlägget. Där finns en snabbinfogare som enkelt och snabbt ger dig förslag på olika mönster och upplägg för den aktuella sidan.
Fler kraftfulla designverktyg
Vid varje uppdatering brukar WordPress förbättra redan befintliga designverktyg, och denna är inget undantag. Här är några av de nyheter som släppts.
- Färgpaletten har fått ett nytt utseende och är numera lättare att arbeta med.
- Det finns ett nytt reglage för transparens för färger, vilket innebär mer kreativ frihet för dig som innehållsskapare.
- Ett gruppblock introduceras! Där kan du kontrollera typografi, mellanrum och marginaler från samma ställe.
- Varierande utseende mellan olika block. Exempelvis kan du numera använda olika mellanrum mellan olika bilder, för att få en större lekfullhet i din layout.
- Tack vare den nya listvyn kan du lättare markera flera block samtidigt samt även redigera dessa med hjälp av massredigeraren. Du kan även flytta samtliga inom samma lista. Listvyn öppnar sig så fort du markerar eller klickar på ett specifikt block, vilket gör att du har den nära till hands.
Utöver detta kan du även låsa dina block, vilket hindrar det från att oavsiktligen flyttas, ändras eller tas bort. Det underlättar särskilt för dig som jobbar mot kunder och inte vill riskera att särskilda block försvinner.
Mönster i WordPress 6.0
Mönster-funktionen är utvidgad och går numera att hitta på fler ställen, så som snabbinfogaren eller när du ska redigera footer eller header. Om du lagt in ett eget tema i WordPress-katalogen kan du även prioritera vissa mönster så att det blir lätt för andra användare att hitta dem vid behov.
Förbättrad tillgänglighet
Något som WordPress fokuserat lite extra på den här gången är tillgänglighet. Enligt WordPress själva finns det mer än 50 uppdateringar i nya Arturo som är avsedda specifikt för detta. Här följer några exempel på de implementeringar som gjorts.
- För bilder där alt-texter saknas kommer istället sidorubriken att läsas upp
- Man har genomgående förbättrat vissa standardteman så att de är mer tillgängliga för användare
- Vissa block som enbart agerar som placeholders ska vara VoiceOver-kompatibla
- Innehållsskapare kan nu se hur hög kontrast det är mellan färgerna som används
Om du vill veta mer om vilka förbättringar som gjorts kan du läsa igenom listan ”Accessibility Improvements” på WordPress egna hemsida.
Hur uppdaterar jag till WordPress 6.0?
WordPress rekommenderar att man uppdaterar till den senaste uppdateringen så snart som möjligt för att kunna ta del av förbättringarna. Utöver de nyheter som vi listat ovan innebär Arturo även en förbättrad prestanda och bland annat snabbare cache-hantering. Det är även en fördel säkerhetsmässigt, då de nya uppdateringarna ofta innehåller säkerhetsuppdateringar.
Det vanligaste sättet att uppdatera WordPress på är via Adminpanelen. Där brukar det dyka upp en rekommendation om att uppdatera till den senaste versionen. Om du är osäker på vilken version du har kan du enkelt kolla detta genom att klicka på ”Uppdateringar” under Adminpanelen.
Om du får upp en rekommendation om att uppdatera, är det bara att klicka på knappen så börjar uppdateringen. Innan du gör det kan det vara en god idé att kontrollera att man har en backup på sajten.
Därefter låter du sidan vara öppen och efter ett par minuter bör uppdateringen vara klar. Vi rekommenderar även att du passar på att se över eventuella teman och plugins som du använder dig av. Om det finns senare uppdateringar på dina plugins eller teman hittar du även dessa under ”Uppdateringar”.
Mer information om WordPress 6.0
Om du vill veta mer om WordPress 6.0 kan du kolla på WordPress egna video. Där går de kortfattat igenom olika ändringar och layouten. Om du har frågor eller funderingar kring WordPress eller vill ha andra tips på hur du kan optimera din hemsida kontakta oss.
Om författaren
Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.