Vad är URL ompekningar?

URL ompekningar

URL-ompekningar eller en redirect, eller ”URL-vidarebefordran” på svenska, är en teknik som används för att omdirigera en webbadress till en annan. Detta innebär att när en användare försöker besöka en viss URL, så skickas de automatiskt vidare till en annan URL istället. Genom att göra ompekningar kan du hålla trafiken på din webbplats. När du laddar en webbsida så svarar man alltid med en response kod. Om sidan fungerar får man en response code som börjar med 2xx, ompekningar har koden 3xx, client error har response code 4xx och server error 5xx.

Det finns olika anledningar till varför du vill använda URL-ompekningar. Det kan exempelvis handla om att en webbplats har bytt domännamn eller att en specifik sida har flyttats till en annan plats på webbplatsen och att du vill behålla trafiken på dessa sidor men även länkkraften. Istället för att användare ska hamna på en 404-sida (vilket är en felmeddelandesida), så kan du använda en URL-ompekning för att säkerställa att användare dirigeras vidare till rätt sida.

URL-ompekningar kan även användas av marknadsförare för att skapa kortare eller webbadresser som är lättare att komma ihåg, eller för att spåra trafiken på en webbplats genom att använda speciella länkar som leder till en annan URL som kan spåras.

Det finns olika typer av ompekningar (redirects) – lär dig vad olika ompekningar betyder

301 Redirect – En metod för att omdirigera en besökare från en webbsida till en annan webbsida. Den här typen av omdirigering ska användas för permanenta omdirigeringar om en sida tas bort och ska pekas om till en annan webbsida.

302 Redirect – En metod för att omdirigera en besökare från en sida till en annan webbsida, endast används för tillfälliga ompekningar. För permanenta omdirigeringar ska du använda 301.

404 Error – Felmeddelandet som visas när en besökare försöker gå till en webbsida som inte finns. Den här typen av felmedelanden ska du undvika.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.