TikTok-marknadsföring

Tik Tok, TikTok

Kort videoformat ökar i popularitet

Bakgrunden till TikToks framgång
TikTok är inte bara en app – det är en kulturell rörelse med kortare videor. Uppkomsten av denna plattform har skapat en ny era av digitala influencer och kreatörer som formar samtidskulturen. Enligt Hubspots rapport ”The State of Marketing – marketing trends 2023” kommer 90 procent av de undersökta marknadsförarna öka sina investeringar i korta videor. Dessutom kommer 56 procent att satsa mer på TikTok under året.

Vad gör appen unik?
Till skillnad från traditionella sociala medier fokuserar TikTok på korta, engagerande videor (så kallade shorts). Detta format uppmuntrar användare att vara kreativa, autentiska och direkta i sitt uttryck. Till plattformen finns det också annonsering.

Du kommer att vilja säkerställa att ditt övergripande budskap är liknande det på alla andra videoplattformar där ditt varumärke finns. Dock skiljer sig som regel TikToks innehåll från innehållet du publicerar på andra kanaler. (Även om du i slutändan kanske kommer att återanvända dina TikTok-videor för Instagram Reels och YouTube Shorts, i syfte att nå ännu fler tittare.)

Användarbas: Mer än bara ungdomar
Många tror felaktigt att TikTok endast är för unga där de har en stor bas. Men sanningen är att man hittar människor i alla åldrar, från barn till seniorer, som är aktiva på plattformen.

Hur företag kan dra nytta av TikTok
Allt fler företag inser potentialen med TikTok för marknadsföring. Genom att skapa engagerande innehåll kan varumärken nå en ny och hängiven målgrupp.

Hur kommer jag igång med TikTok?

Att börja med TikTok är enkelt och roligt. Här är några steg som hjälper dig att komma igång:

1. Ladda ner appen
Börja med att ladda ner TikTok-appen från antingen Google Play Store (för Android) eller App Store (för iPhone).

2. Skapa ett konto
När du har laddat ner appen kan du skapa ett konto. Du kan antingen registrera dig med din e-postadress, telefonnummer eller via ett konto på sociala medier.

3. Anpassa din profil
Lägg till en profilbild, en kort beskrivning av dig själv och anpassa eventuella inställningar efter dina egna preferenser.

4. Om du vill ha ett businesskonto.
Det är skillnad på om du ska ha ett vanligt användarkonto eller ett för business. Det sistnämnda har tillgång till annonsering och analys-program, men ska också ha en länk i profilen. Om du vill ha ett konto för business går du till settings -> privacy och trycker på manage account -> business account.

5. Börja utforska
Bläddra i ditt flöde och se vad andra skapar. TikTok kommer automatiskt att visa videor baserat på dina intressen och beteenden i appen.

6. Skapa din första video
Tryck på plusikonen (+) längst ner i mitten av skärmen för att börja skapa din första video. Du kan spela in direkt genom appen eller ladda upp en förinspelad video.

7. Lägg till effekter och musik
TikTok har en mängd effekter, filter och musikval. Lek runt och hitta det som passar din stil.

8. Publicera och engagera dig
När du är nöjd med din video, publicera den! Glöm inte att engagera dig med andra användare genom att svara på kommentarer och utforska andra kreatörers innehåll.

9. Kontinuerligt lärande
TikTok uppdateras ständigt med nya trender och funktioner. Håll dig uppdaterad och var inte rädd för att experimentera med ditt innehåll.

Kom ihåg att TikTok, liksom alla sociala medieplattformar, handlar om autenticitet. Ha roligt, var dig själv och njut av den kreativa processen!
Läs mer om TikTok-marknadsföring

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.