Threads: Har du testat den snabbast växande appen i världshistorien?

Thread appen

Över 30 miljoner människor registrerade sig för betaversionen av Twitter-klonen Threads under första dygnet efter lanseringen.

Vad är Threads?

Threads logotypThreads är en textbaserad delningsapp för sociala medier från Meta som är direkt ansluten till Instagram. Det innebär att du kan registrera dig för Threads direkt genom ditt befintliga Instagram-konto och börja följa samma personer som du följer på Instagram.

Genom att vara kopplad till Instagram kan du ansluta och starta konversationer med dina nuvarande följare och bygga upp din community på ett nytt, textbaserat sätt som tidigare främst skedde på andra appar som Twitter. Threads tillåter även länkar, foton, karuseller och videor upp till 5 minuter långa, så att du kan dela annat material som du vill starta en konversation kring.

Threads fokuserar helt på textbaserad delning och konversation

Instagram handlar främst om att dela foton och videor för att utbilda, underhålla eller sälja en produkt/tjänst, medan Threads koncentrerar sig på textbaserade konversationer som syftar till att främja diskussioner kring specifika ämnen eller idéer. Huvudmålet är att skapa en ”tråd” av konversation inom din community kring ett ämne som är viktigt för dig och ditt varumärke eller företag. Du kan också ha trevliga diskussioner om ämnen som kan väcka intressanta samtal inom din community. Appen är verkligen utformad för att vara en plats där samtal startar.

Den snabbast växande konsumentappen i internets historia

Threads är den snabbast växande appen någonsin! Appen släpptes en dag tidigare än förväntat på onsdagen 5 juli och nådde snabbt 30 miljoner registreringar inom 24 timmar efter lanseringen. På bara några timmar ökade antalet till 50 miljoner, och inom mindre än två dagar hade det stigit till 70 miljoner. Nu, efter mindre än en vecka, har Threads passerat 100 miljoner registreringar och blivit den snabbaste appen att nå 100 miljoner medlemmar. En stor anledning till den exponentiella tillväxten är att Meta har kopplat den till Instagram.

Varför Threads inte är ett hot mot Twitter

Vissa har kallat Metas nya app för en ”Twitter-dödare” men även andra utmanare till Twitter växer som Mastodon och Bluesky. Elon Musk har dock gått så långt att han har stämt Meta och twittrat ”Zuck is a cuck”.  Men även om Threads snabba 100 miljoner registreringar hyllas som en enorm milstolpe av pressen, är de flesta av dessa 100 miljoner personer bara Instagram-användare som har kryssat i en ruta för att skapa en ny Threads konto. Dessa användare från Instagram är vana vid bilder och det är osannolikt att de kommer att byta sitt beteende till att skapa kärnfulla texter och länkar. Twitters styrka ligger i nätverken som man skapar inom vissa områden och nischer.

EU:s strikta regler hindrade lanseringen i Europa

Metas nya app har lanserats i USA och Storbritannien, men det finns ännu inget fastställt datum för lanseringen i EU på grund av företagets oro över blockets lagar och integrationsregler. Det är inte EU som har stoppat appens lansering, utan Meta som är försiktiga. Troligtvis är de osäkra på kraven i ”Digital Markets Act”, EU:s nya konkurrensregler som reglerar hur stora onlineplattformar får använda sin marknadsmakt.

Det är oklart om Threads skulle kunna släppas i Sverige på grund av de stränga integritetskraven inom EU. Appen har kritiserats för att vara en ”integritetsmardröm” eftersom den importerar personuppgifter från Instagram. På den amerikanska versionen av appen informeras Threads-användare om att appen kan samla in och dela en bred uppsättning data till annonsörer, som ekonomisk information, hälsodata, webbhistorik, platsinformation, inköp, kontakter och känslig information.

Så här laddar du ner Threads-appen i Sverige på din iPhone

Det finns två sätt att installera Threads på din iPhone:

 1. Ändra adressen i ditt Apple-konto till USA. Detta är endast möjligt om du inte har några aktiva prenumerationer på ditt konto.
 2. Om du har aktiva prenumerationer, skapa ett nytt extra Apple-konto med en plats i USA och ladda ner Threads från den amerikanska App Store.

Alternativ 1: Ändra plats
Om du är osäker på om du har aktiva prenumerationer kan du hitta dem på din iPhone under ”Inställningar” -> ”Ditt namn” (överst) -> ”Prenumerationer”. Om ingen prenumeration visas kan du följa dessa steg:

 • Öppna App Store på din iPhone och tryck på din profilikon längst upp.
 • Välj ”Land/Region” och ändra den till USA.
 • Fyll i all nödvändig formulärdata, välj en verklig amerikansk adress från Google Maps (t.ex. ett hotell) och välj betalningsmetoden ”Ingen”.
 • Nu befinner du dig i den amerikanska App Store och kan ladda ner Threads-appen.
 • Om det behövs kan du ändra tillbaka din adress efter att nedladdningen är klar.

Om du stöter på problem relaterade till platsen kan du använda en VPN-tjänst och ansluta till en amerikansk server. Öppna Threads och anslut den till ditt Instagram-konto. När anslutningen är klar behöver du inte längre vara ansluten via VPN.

Alternativ 2: Skapa ett nytt Apple-konto som visar en amerikansk plats
Ett annat alternativ är att skapa ett nytt Apple-konto från en amerikansk plats, vilket kan fungera utan VPN-tjänst.

 • Öppna appleid.apple.com/us i en inkognitoflik i din webbläsare och skapa ett nytt Apple ID.
 • Välj USA som din plats. Ditt telefonnummer kan vara ett lokalt nummer från ditt befintliga land, och till och med vara samma nummer som används för ett annat konto.
 • Öppna App Store på din iPhone och tryck på din profilbild (”Konto”).
 • Skrolla ner och klicka på ”Logga ut”.
 • Logga in med det nyss skapade Apple ID:t från USA.
 • Nu bör du se en ny välkomstskärm i App Store, och du kan ladda ner Threads-appen. Du kan behöva bekräfta nedladdningen igen med ditt lösenord och acceptera villkoren. Välj ”Ingen” som betalningsmetod.

När appen är installerad och profilen är inställd kan du växla tillbaka till ditt App Store-konto.

Källa: Christian Häfner

Meta har tidigare bötfällts för att bryta mot reglerna

Inom EU är det förbjudet att ha den här typen av kommunikation mellan sociala medieplattformar. Meta har tidigare hindrats från att lansera annonstjänster på Whatsapp som använder data från Facebook eller Instagram, och samma sak gäller för Threads. I januari fick Meta böter på över 377 miljoner euro för att de inte hade en giltig rättslig grund enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) för att köra beteendemässig annonsering på Facebook och Instagram.

Källor: Apple, Euronews.com

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.