Starta e-handel

E-handel

Vad är viktigt att tänka på?

Det räcker inte med att sätta upp en webbshop och tro att du får kunder direkt utan att driva en e-handel kräver mycket jobb och energi. Här är några tips för dig so vill starta e-handel.

  1. Identifiera vad du vill sälja och vilken som är din målgrupp. Det är viktigt att ha en klar förståelse för vilka produkter eller tjänster du vill sälja och vilken typ av kunder du riktar dig till.
  2. Skapa en affärsplan. En affärsplan hjälper dig att definiera din affärsidé och dina mål, och att identifiera din konkurrens och marknadsföringsstrategier.
  3. Marknadsför din e-handel. Använd sociala medier, sökmotoroptimering och andra marknadsföringsmetoder för att öka din synlighet och locka nya kunder till din e-handel.
  4. Administrera din e-handel. Se till att du har rätt verktyg och processer på plats för att hantera din lagerhantering, beställningar och betalningar.

En effektiv strategi omfattar prissättning och ett ekonomiskt tänkande kring logistik och supply-chain management, effektiv marknadsföring som att driva organisk trafik till sajten och att få dessa att konvertera. I Sverige räknar man med att ungefär en tredjedel av alla e-handlare går med förlust 2020.

Vilken plattform ska jag välja när jag ska starta e-handel?

Du behöver registrera ditt företag och välja en plattform för din e-handel. Det finns många olika plattformar att välja mellan, så det är viktigt att göra en grundlig undersökning för att hitta den som passar dig bäst. Designa din webbplats och skapa en lättanvänd navigering för dina kunder. Se till att du har en säker betalningsprocess och ett sätt att hantera dina kunders personuppgifter på ett säkert sätt.Det finns flera olika plattformar som är olika lätt att komma igång med. Med Shopify kan du komma igång fort om du vill ha en enkel plattform och komma igång på 15 minuter. Om du vill köra WordPress finns det tillägg som Woocommerce. Du hittar också populära plattformar som Magento.

Betallösningar
En svår fråga brukar handla om vilken betallösning som man ska välja och här kan du behöva sitta och räkna på de olika alternativen så du får den mest kostnadseffektiva lösningen men också en lösning som innebär att många får förtroende för din webbplats och väljer att köpa. I Sverige har vi bland annat Klarna och Collector och flera andra att välja från. Ibland finns betal lösningen inbyggd i plattformen som du valt. Att komma igång med en betallösning kan bli väldigt komplext och du kan behöva ha flera betalsätt som upphämtning, faktura och Swish. Du behöver ett system som klarar av beställningar, returer och fraktsystem (TA-System). Ofta krävs det ett fraktavtal med speditörer.

Fortsättning
Läs mer om hur du skapar en e-handelsstrategi

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.