Vad innebär spam i Google Analytics

Spam i Google Analytics

Det är många webbansvariga som tror de har bättre statistik till deras webbplats än de i verkligheten har. Problemet är att det förekommer spam i Google Analytics vilket på svenska kallas för spökspam och spökrobotar. Följden kan bli att webbansvariga tror och rapporterar felaktig statistik och att de har fler besökare till sin webbplats när det i verkligheten är robotar som är besökare. Följden av den felaktiga statistiken är att de inte märker om de tappar flera positioner på Googles organiska sökresultat om de inte trackar sin SEO.

Det finns ett antal företag som ägnar sig åt att spamma Google Analytics. Det kan vara svårt att förstå affärsidén kring detta men Google Analytics är installerat på flera miljoner så det är väl någon form av märklig marknadsföring och det finns sajter som har en stor andel spökspam.

Exempel på objudna gäster in i Google Analytics

  • semalt.semalt.com
  • buttons-for-website.com
  • forum.topic31342700.darodar.com
  • make-money-online.7makemoneyonline.com
  • 4webmasters.org
  • traffictomoney.com
  • anticrawler.org

Spökspamen har ofta en kort besökstid och hög bouncerate.

Lösningar att bli av med spökspammarna

1. Botfiltering
I Google Analytics finns det en ruta som du kan fylla i men när jag testade fungerar det inte speciellt bra men det faktum att det finns en sådan inställning borde medföra att Google jobbar på problemet…
Du hittar rutan som administratör –  vy- inställningar för vy.

2. Ändra i htaccess filen
Det går att ändra i .htaccess filen
Läs utförligt hur det går till här

3. Hostfilter
Den bästa metoden är att köra ett valid hostfilter. Eftersom ett filter får vara max 250 tecken kan man dela upp filter i flera delar exempel referalspam1, referalspam2 osv.

4. Använd externa program

Finns verktyg som http://referrerspamblocker.com

På den här sajterna är det förklarad mer ingående och hur du löser problemet med spökspammarna

How to Filter Out Fake Referrals and Other Google Analytics Spam


http://www.analyticsedge.com/2014/12/removing-referral-spam-google-analytics

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.