Sökmotoroptimering i Magento (Adobe Commerce Cloud)

Dags att fixa sökmotoroptimeringen i Magento?

SEO och Magento

För webbshoppar är det av största vikt att få trafik och att synas i sökmotorer. Många webbshoppar är dåligt optimerade för sökmotorer. I den här artikeln ser vi på Magento och hur du kan optimera den digitala handeln. Magento ingår numera i Adobe Commerce Cloud. Programmet är ledare i Gartners rapport ”Magic Quadrant for Digital Commerce 2019.

Börja med att se allmän tillståndet på sajten

En sajt kan se grafiskt snygg ut men bestå av spagettikod. Det är inte ovanligt att den har brister och felaktigheter från ett optimeringsperspektiv. Det finns ofta åtgärder som förbättrar sajten med tanke på användarnas upplevelse men också Googles rankingfaktorer. Börja med att kolla så att kategorisidorna inte är tomma, canonical är rätt inställda och dubbelkolla din robots.txt fil.

Det är vanligt med problem som duplicerat innehåll så se till att du använder canonical och robots.txt fil på rätt sätt. Kontrollera i copyscape.com duplicerat innehåll

SEO plugins för Magento som ökar försäljningen

Det finns en del SEO-plugins för Magento som Craere SEO och SEO Suite Pro Magento Extension. Andra bra plugins är: Justuno Sales Conversion Tool, Simply Google Shopping By Wyomid för att fixa shopping feeds, order product emails och Yotpo Customer Content Marketing Solution.

Om du vill öka upp hastigheten finns Speedster som kombinerar stylesheets och om du har flera javascript till en stylesheet och en javascript fil.

Checklistor för Magento

Tips på saker att SEO kvalitetssäkra i Magento

För ehandlare är det viktigt att följa upp vilka sidor som rankar och det finn en seo-administrationsverktyg för att hålla koll på rankingen exempelvis Analytics seo och Rankranger.

Onsite optimering

Se till att sajten inte har några felaktigheter. Läs mer om onsite optimering.

Offsite optimering och länkar

Använd Google Analytics när du utvärderar din sajt

Använd Google Analytics regelbundet och se vad som konverterar och varifrån besökarna kommer och hur besökarna använder sajten. Se till att ha bra KPI:er och mäta konverteringar och använda mål så ser du ifall det är något som förändras. Det finns exempelvis dashboards som Goal dashboard. Undersök om det finns sidor där kunderna försvinner från sajten och mät bounce raten och hur går säljprocessen går till.

Hur många som bouncar från checkout sidan och om det finns andra sidor med hög bouncerate. Om du har många besökare som hoppar av från varukorgen finns det hypoteser som att leveranskostnaden är för hög, kunde jämför från en annan webbshop, tveksamheter i design etc. Ta reda på vilka som är dina bästa produkter och kategorier och få en klar bild av dina besökare. Du kan även använda retargeting för att få tillbaka kunderna. Ifall det är en webbshopp som omsätter flera miljoner behöver man tracka trafiken i realtid.

Utöver Analytics behöver du seo-verktyg så du kan mäta backlinks till de olika landningssidorna, sökordsranking och om det finns viktiga sidor som har lite innehåll mm.

A/B-tester

A/B-tester är nödvändiga för att testa hur en sajt fungerar. Våga testa nya idéer och se vad nuvarande konverteringsgrad ligger på- Byta knappar, bakgrundsbild mm. Ökar konverteringsgraden så innebär det betydligt billigare marknadsföringskostnader. Du hittar billiga verktyg som hotjar.com.

Att använda social media i sin webbshop

Om besökarna gillar sidan är det en bra indikator för sajten. Dessutom innebär de ”social proof” på sajten – vilket kan öka konverteringen upp mot 20% – men det finns också motsatsen där social media drar ner på konverteringen. Det finns olika typer av social proof som kundomdömen och antal Facebook likes. En paradox är att ha många social proof inte innebär per automatik att konverteringen ökar – så gränssnittet bör testas i A/B-tester.

Adwords

  • Kolla igenom kontot andvänds tex Produkt listings.
  • Se till att använda extensions vilket innebär bättre länking på Adwords.
  • Undvik breda sökningar och kör gärna triangulering på sökorden.
  • Kör retargeting som är ett billigt sätt att nå kunder med ditt varumärke!

Market automation

Det finns en hel del nya intressanta verktyg som Bronto. Det innebär att kundsupporten får mindre att göra om man har ett effektivt kund flöde. Du kan också använda market automation för att skicka påminnelse mail till de som har gått från din kundvagn utan att köpa vilket kan öka omsättningen ordentligt.


Officiell länk från Adobe om Commerc Cloud

https://www.adobe.com/commerce/magento.html

Behöver du hjälp med din webbshop?

Vi har analyserat webbshoppar som varit byggda i olika plattformar som Magento, Woocommerce, EPI-server och Litium. Vi vet hur webbshoppar kan förbättras och hjälper e-handlare med sökmotoroptimering. Kontakta oss om du vill ha hjälp att analysera din sajt.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.