IT-säkerhet – att skydda sin webbplats från negativ SEO

itsäkerhet

IT-säkerhet – att skydda sig mot negativ SEO och andra hot

Negativ SEO är en metod som används för att medvetet skada en annan webbplats ranking i sökmotorer som Google och Bing. Det kan innefatta att skapa länkar av låg kvalitet till en webbplats, kopiera och publicera innehåll från en annan webbplats, eller till och med använda hot och utpressning för att försöka få en annan webbplats att ta bort sina länkar. Målet med negativ SEO är att få en konkurrent att ranka sämre i sökmotorernas sökresultat, vilket i sin tur kan leda till att de förlorar trafik och intäkter. Negativ SEO är e oetisk teknik som kan leda till allvarliga konsekvenser för den som utför det, inklusive rättsliga åtgärder och förlust av förtroende och goodwill från kunder och samhället.

Upp mot 10% av alla som jag träffar har fått sin sajt hackad vilket ofta beror på att man inte uppdaterat webbplatsen eller använder svaga lösenord. Hacket kan i många fall vara näst intill osynligt och bestå av länkar till Viagra eller någon annan produkt som någon vill sälja. Om man gör en kontroll av webbplatsen är det inte ovanligt att sajten har externa länkar till porrsajter eller läkemedelssajter vilket innebär att sajten kan tappa all sin ranking från Google.

Hur hackas en webbplats?

De flesta webbplatser är är idag möjliga att sänka med Ddos-verktyg och det finns olika metoder för hackare som letar efter svagheter som 0m det går att utföra SQL-injections. Många företag vet inte ens om att de blivit hackade. Utöver traditionella hacking attacker finns också SEO-attacker som kan ske på olika  sätt exempelvis genom kommentarsspam eller att angriparen en svaghet i sajter som inte blir uppdaterad.

En webbplats kan också sänkas i Googles serp genom negativ SEO och länkspam

En SEO attack kan utföras genom att man skickar flera tusen kommentarlänkar,forum profiler och sitewide länkar dvs länkar som ligger på alla sidor som i en navigeringsruta eller i en footer. När man gör denna typ av attack används ankartexter som exakta nyckelord. En variant är att hackern skickar några tusen länkar från sajter som har virus på sig eller från sajter med låg trust. Resultatet kan bli förödande – man tappar positionerna och sin synlighet hos Google.

Hur säkrar man upp en webbplats?

För att säkra upp en webbplats måste man börja med att analysera hoten och vad man vill skydda. Det är stor skillnad mellan att skydda sina prisuppgifter från att bli skrapade från att skydda dem från webbspam eller sql-injections.

Som en första åtgärd ska man alltid se till att man har den senaste versionen och uppdaterade plugins. Om man inte uppdaterar sin sajt så blir den garanterad hackad. Det finns också Firewalls för webbservrar och olika plugins som man kan använda.

Utöver SEO-bevakning finns det dessutom olika metoder och penetrationstester som OWASP vilket få Svenska företag använder sig av.

Vill du veta mer om cyber?

Läs mer på Expandtalks säkerhetsblogg itsäkerhet.com om hur du skyddar dig mot olika cyberhot.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.