Fenomenet Reddit – så fungerar internets förstasida

Från en blygsam början till att bli en kraftfull del av internetkulturen har Reddit nu flätats in i vår dagliga digitala tillvaro. Men vad är det exakt som får diskussionsforumet att sticka ut i det stora havet av sociala medier?

Reddit är en amerikansk social medieplattform för nyheter, diskussioner, memes och artiklar. Sajten kallas ibland för ”internets förstasida” och har blivit mer än bara en webbplats (den är snarare ett fenomen). Dess användarbas är lika varierad som dess innehåll: Från tonåringar till pensionärer och teknikentusiaster till bokälskare – Reddit erbjuder verkligen något för alla.

I februari 2023 rankades Reddit som den tionde mest besökta webbplatsen i världen och den sjätte mest besökta webbplatsen i USA, enligt Semrush. Ungefär hälften (omkring 42–49,3 procent) av dess användarbas kommer från USA, följt av Storbritannien (7,9–8,2 procent) och Kanada (5,2–7,8 procent). 22 procent av amerikanska vuxna i åldern 18 till 29 år och 14 procent av amerikanska vuxna i åldern 30 till 49 år befinner sig regelbundet på Reddit.

Under 2022 minskade användandet av Reddit något i Sverige enligt Svenskarna och internet. I skrivande stund använder minst fyra procent av svenskarna plattformen varje vecka.

Reddits födelse

Grundarna bakom idén
Reddit grundades 2005 av rumskamraterna Steve Huffman och Alexis Ohanian från University of Virginia, tillsammans med Aaron Swartz. De hade en idé som gick ut på att skapa något annorlunda. De ville ha en plattform på internet där genuina samtal kunde frodas, en plats opåverkad av traditionella mediers brus. Denna passion och vision ledde till födelsen av Reddit, som blev en plattform för att dela intressanta länkar och främja genuina diskussioner kring dem. Ursprungligen bestod sajten endast av en handfull länkar med ett ”upprösta och nedrösta-system”. Enkelheten i strukturen var dess charm. Användarna kände en omedelbar koppling, och gemenskapen började växa – en subreddit i taget.

Reddits struktur

Registrerade användare (vanligtvis kallade ”redditors”) skickar innehåll till webbplatsen – såsom länkar, textinlägg, bilder och videoklipp – som sedan röstas upp eller ner av andra medlemmar. Inlägg organiseras efter ämne i användarskapade tavlor kallade ”gemenskaper” eller ”subreddits”. Inlägg med fler uppröster visas mot toppen av deras subreddit och, om de får tillräckligt med positiva röster, slutligen på webbplatsens förstasida.

Tänk på subreddits som individuella gemenskaper inom ett större forum. Var och en med sina regler, sin kultur och sina moderatorer. Från r/aww som visar de sötaste djuren till r/science som diskuterar de senaste genombrotten, finns det en subreddit för nästan varje ämne och intresse. Några av de mest populära inkluderar r/AskReddit, r/funny och r/worldnews.

Upprösta och nedrösta-mekanismen

Detta demokratiska system är själva hjärtat i Reddit. Det bestämmer vad som syns och vad som försvinner i glömska. Uppröstning skjuter upp innehåll som användare uppskattar, medan nedröstning ser till att irrelevant eller olämpligt dito hålls borta från rampljuset. Reddit-administratörer modererar gemenskaperna. Moderering utförs också av gemenskapsspecifika moderatorer, som inte är anställda av Reddit.

Hur tjänar Reddit pengar?

Genom annonser, sponsrat innehåll och premiummedlemskap (Gold). Det går att använda plattformen för företag i marknadsföringssyfte, men det kräver en genuin förståelse för den och dess användare. Företaget drivs av Reddit Inc. som är baserat i San Francisco.

Hur kan man starta en ny subreddit?

Alla användare med ett Reddit-konto kan starta en ny subreddit, även om det är klokt att först förstå ansvaret att moderera en gemenskap.

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.