Page Experience blir en ny rankingsignal för Google 2021

1

Google har publicerat ett inlägg på sin blogg där Sowmya Subramanian beskriver hur Page Experience (svenska sidupplevelse) kommer vara en ranking signal under 2021.

Vad är page experience?

Page experience eller sidupplevelse mäter aspekter av hur användarna uppfattar upplevelsen när de interagerar med en webbsida. Page Experience kommer vara en rankingsignal 2021 enligt Google.

Vad är Cumulative Layout Shift?

Cumulative Layout Shift förkortas CLS och är ett mått som Google använder för att mäta användarnas experience. CLS kommer enligt Google vara en rankingsingal 2021. De vill bland annat att man sätter dimensioner på bilder, videos, iframes mm. I måttet ingår även distance fraction som är ett mått för hur synliga delar flyttas på webbsidan.

Jämförelse med Google Ads

I Google Ads används begreppet kvalitetsresultat och målsidor med högre kvalitetsbetyg är vanligtvis välorganiserade med text som relaterar till en persons söktermer. Målsidan beskriver om det ger en bra upplevelse för kunder som klickar på annonsen och landar på webbplatsen.

Google lägger till fler kriterier för att förbättra användarnas upplevelse

Under de senaste åren har Google lagt till en mängd olika användarupplevelsekriterier, till exempel hur snabbt sidor laddas och mobilvänlighet, som faktorer för rankningsresultat. De här förändringarna kommer inte att rullas ut före nästa år, och Google kommer att ge minst sex månaders varsel innan de rullas ut.

Användarupplevelsen kan mätas Core Web Vitals

Web Vitals är ett initiativ från Google som ger vägledning för kvalitetssignaler för att leverera en bra användarupplevelse på webben.

Tidigare den här månaden tillkännagav Chrome-teamet Core Web Vitals, en uppsättning mätvärden relaterade till hastighet, svarstider och visuell stabilitet, för att hjälpa webbplatsägare att mäta användarupplevelsen på webben.

Under 2020 fokuserar Core Web Vitals på tre aspekter av användarupplevelse:

BegreppInläsningInteraktivitetVisuell stabilitet
Engelsk namnLoadingInteractivityVisual stability
KPILCP (Largest Contentful Paint)FID (First Input Delay)CLS (Cumulative Layout shift)
RiktvärdeSka läsas in på 2.5 sekunderSka vara mindre än 100 millisekunderSka vara mindre än 0.1


Läs mer om

Share.

Redaktör

Gunilla har bakgrund som dataanalytiker och SEO specialist och jobbar som GHL i sin roll som growth hacker på Expandtalk.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap