Page Experience blir en ny rankingsignal för Google i maj 2021

1

I ett inlägg på Google Webmaster Central Blog den 10:e november, bekräftade Google att Page Experience kommer påverka Googles sökranking och algoritmen kommer att lanseras i maj 2021.

Google har publicerat ett inlägg på sin blogg där Sowmya Subramanian beskriver hur Page Experience (svenska sidupplevelse) kommer vara en ranking signal under 2021. Page Experience kommer att kombinera Core Web Vitals och tidigare UX-relaterade signaler.

Vad är page experience?

Page experience eller sidupplevelse mäter hur användarna uppfattar upplevelsen när de interagerar med en webbsida. Syftet är att man vill ge användarna en positiv och hjälpsam upplevelse från webben. Page Experience kommer vara en rankingsignal 2021 enligt Google.

Vad är Cumulative Layout Shift?

Cumulative Layout Shift förkortas CLS och är ett mått som Google använder för att mäta användarnas experience. CLS kommer enligt Google vara en rankingsingal 2021. De vill bland annat att man sätter dimensioner på bilder, videos, iframes mm. I måttet ingår även distance fraction som är ett mått för hur synliga delar flyttas på webbsidan.

Jämförelse med Google Ads

I Google Ads används begreppet kvalitetsresultat och målsidor med högre kvalitetsbetyg är vanligtvis välorganiserade med text som relaterar till en persons söktermer. Målsidan beskriver om det ger en bra upplevelse för kunder som klickar på annonsen och landar på webbplatsen.

Google lägger till fler kriterier för att förbättra användarnas upplevelse

Under de senaste åren har Google lagt till en mängd olika användarupplevelsekriterier, till exempel hur snabbt sidor laddas och mobilvänlighet, som faktorer för rankningsresultat. UX-relaterade signaler” som Google nämnde innehåller en mängd olika signaler som.

  • Mobil-vänlighet
  • https:// dvs säker surfning
  • Riktlinjer kring interstitials som är en annonsform

Användarupplevelsen kan mätas Core Web Vitals

Web Vitals är ett initiativ från Google som ger vägledning för kvalitetssignaler för att leverera en bra användarupplevelse på webben.

Tidigare den här månaden tillkännagav Chrome-teamet Core Web Vitals, en uppsättning mätvärden relaterade till hastighet, svarstider och visuell stabilitet, för att hjälpa webbplatsägare att mäta användarupplevelsen på webben.

Under 2020 fokuserar Core Web Vitals på tre aspekter av användarupplevelse:

First Input Delay: den tid det tar för din sidas huvudinnehåll att ladda. Det bör laddas under 2,5 sekunder.

Cumulative Layout Shift: En siffra som visar om sidan “flyttar runt” efter inläsning. Siffran bör vara lägre än 0,1.

BegreppInläsningInteraktivitetVisuell stabilitet
Engelsk namnLoadingInteractivityVisual stability
KPILCP (Largest Contentful Paint)FID (First Input Delay)CLS (Cumulative Layout shift)
RiktvärdeSka läsas in på 2.5 sekunderSka vara mindre än 100 millisekunderSka vara mindre än 0.1

Eventuellt kommer Google lägga till etiketter till sökresultat som anger vilka länkar som ger en trevlig användarupplevelse. Enligt en studie är det endast cirka 15% av sidorna på webben som i nuläget klarar av Core Web Vitals test.


Läs mer om

Share.

Redaktör

Gunilla har bakgrund som dataanalytiker och SEO specialist och jobbar som GHL i sin roll som growth hacker på Expandtalk.