Page Experience är en ny rankingsignal för Google

Ung affärskvinna

Google har bekräftat att de skjuter på uppdateringen av Page Experience Update  kommer börja rullas ut i mitten av juni (istället för maj) 2021.

Google har tidigare publicerat ett inlägg på sin blogg där Sowmya Subramanian beskriver hur Page Experience (svenska sidupplevelse) kommer vara en ranking signal under 2021. Page Experience kommer att kombinera Core Web Vitals och tidigare UX-relaterade signaler.

Vad är page experience?

Page experience eller sidupplevelse mäter hur användarna uppfattar upplevelsen när de interagerar med en webbsida. Syftet är att man vill ge användarna en positiv och hjälpsam upplevelse från webben. Page Experience kommer vara en rankingsignal 2021 enligt Google.

Vad är Cumulative Layout Shift?

Cumulative Layout Shift förkortas CLS och är ett mått som Google använder för att mäta användarnas experience. CLS kommer enligt Google vara en rankingsingal 2021. De vill bland annat att man sätter dimensioner på bilder, videos, iframes mm. I måttet ingår även distance fraction som är ett mått för hur synliga delar flyttas på webbsidan.

Jämförelse med Google Ads

I Google Ads används begreppet kvalitetsresultat och målsidor med högre kvalitetsbetyg är vanligtvis välorganiserade med text som relaterar till en persons söktermer. Målsidan beskriver om det ger en bra upplevelse för kunder som klickar på annonsen och landar på webbplatsen.

Google lägger till fler kriterier för att förbättra användarnas upplevelse

Under de senaste åren har Google lagt till en mängd olika användarupplevelsekriterier, till exempel hur snabbt sidor laddas och mobilvänlighet, som faktorer för rankningsresultat. UX-relaterade signaler” som Google nämnde innehåller en mängd olika signaler som.

  • Mobil-vänlighet
  • https:// dvs säker surfning
  • Riktlinjer kring interstitials som är en annonsform
  • Användarupplevelsen kan mätas med Core Web Vitals

Läs mer om

Om författaren

Website | + posts

Gunilla har bakgrund som dataanalytiker och SEO specialist och jobbar som GHL i sin roll som growth hacker på Expandtalk.