Långsam webbserver – så här ökar du hastigheten

Långsam webbserver

Min hemsida laddar långsamt. Vad kan jag göra för att göra den snabbare?

Den här artikeln listar möjliga anledningar till varför din hemsida laddar långsamt och vad du kan göra för att snabba upp din hemsidas hastighet och responstid. Att se till att en webbplats är snabb och att öka hastigheten på webbservern är viktigt för din SEO och har stor betydelse för hur användare upplever sajten – inte minst för mobilsöket och när de besöker webbplatsen med mobiltelefon.

Anledningar till att responstiden kan vara långsam:

  • Kontrollpunkten är för långt bort från webbservern. Se Hur väljer jag serverplatser i Response?
  • HTML-utmatningen på sidan är mycket stor.
  • De processer som krävs för att din sida ska ladda kan vara långsamma av olika anledningar, exempelvis ineffektiva databasuppslag eller ”tunga dataprocesser när HTML-utmatningen genereras för webbplatsen.

Att öka hastigheten på en långsam webbserver

Hastigheten är en rankingfaktor speciellt när användarna använder mobilen där vi vill se snabba resultat. När Searchmetrics publicerade sin rapport kring rankingfaktorer redan 2015 hade de de sajter som placerade sig på topp 10 klockades hastigheten till 1,16 sekunder i genomsnitt för desktop och de med topplaceringar för mobilen var ännu snabbare 1.10 sekunder.

Vad kan jag göra för att snabba upp min hemsida?

Här är några av våra bästa tips för hur du kan öka upp hastigheten och speeden på din webbplats.

  • Använd en Content Delivery Network (CDN).
  • Använd komprimering på webbservern och minifiera javascript och HTML
  • Optimera HTML
  • Komprimera bilder
  • Ändra webbplatsen till att ladda statiskt istället för dynamiskt (efter behov).

 

Använd online verktyg för att testa sajters snabbhet och laddningstider

Det finns ett antal verktyg du kan använda för att köra SEO-tester för hastigheten på din webbsajt. 

Olika wordpress plugins som hjälper dig att öka upp hastigheten på en långsam webbserver

Under sommaren har vi testat mängder av olika plugins som har fantastifulla namn för att öka upp hastigheten exempel på plugins som vi testat är Minify, Autooptimize, Gzip Ninja Compression och Super Cache. För bilder och komprimering av bilder finns det också en del plugins som komprimerar bilder. Speed Booster Pack har vi också positiva erfarenhet och den ökar upp hastigheten på sidan med olika metoder som du kan välja mellan. Nu när vi kör Total cache har vi däremot avaktiverat de andra cache pluginen för att få bättre prestanda.

Flera gånger har vi kört P3 pluginet i WordPress för att se om det finns några plugins eller filtyper som tar för mycket kapacitet och det är förvånande hur pass mycket olika plugins kan försämra din hastighet. Vi har slutligen valt att av installera mängder av olika sociala plugin och andra som tar för mycket kapacitet.

Skaffa dig en snabbare sajt hos Loopia
Många har känt frustration över Loopia och sajten har visats som vitskärm ett antal gånger vilket vi åtgärdat genom att installera om allting och öka upp minnet på webbservern i wp-config filen och plockat bort Loopias cache i Varnish som gjorde att vår sajt inte visades korrekt. Tillslut har det löst sig med följande kod…

I wp-config skrev vi:
define(’WP_MEMORY_LIMIT’, ’256M’);

Koden innebär att vi för att använda vårt maximala och köpta minne hos Loopia som i mitt fall är 256M.

Att använda CDN:er för att få en snabbare sajt

Det finns ett antal CDN:er –Content Delivery Network för att få en snabbare sajt och priset varierar mycket mellan de olika tjänsterna. CDN:erna fungerar som distribuerade nätverk och bland de största bolagen finns bolag:

  • Cloudflare.
  • Amazon och AWS Cloudfront
  • Microsoft Azure
  • Google Cloud
  • Akamai
  • MaxCDn
  • Fastly
  • Highwinds
  • Level 3
  • OVH

I princip kan du använda flera CDN:er och öka upp hastigheten – det är bara prislappen som sätter begränsningarna.

Identifiera långsamma sidor

I Google Analytics kan du identifiera sidor som är långsamma. Sökrobotar tycker inte om långsamma sidor eftersom de tar mycket tid i anspråk.  I Google Analytics gå du till beteende och i översikten ser du genomsnittlig inläsningstid och på undersidorna finns sidtider, pagespeed betyg och hastighetsförslag.

Du kan också använda verktyg som Botify för att crawla din webbplats och identifiera långsamma resurser. Botify är ett enterprise SEO lösning för att skala upp SEO och de har ett gratis trial.

Total Cache med Cloudflare

Svårigheterna att jobba med cache program samtidigt som man vill utveckla en webbplats går knappast att underskatta.  För expandtalk valde vi att använda en Cloudflare eftersom vi hade en begränsad budget och dessutom ville vi använda certifikat och https. Cloudflare är en lågkostnadslösning och det hade varit bättre att ha en webbserver stående i Stockholm med ett helt äkta certifikat men det kostar en del pengar.

Vi ville använda total cache eftersom vi såg att de byråerna som hade bäst hastighet och synlighet på nätet oftast använda total cache. Vårt webbhotell (Loopia) rekommenderade att använda andra cache program som Supercache men vi var envisa…

Hur sätter du upp verktyget Total cache?

Att konfigurera Total cache med Cloudflare är inte helt lätt och det finns mängder av olika inställningar att välja mellan. Den här guiden är en av de mest delade och beskriver hur du får Cloudflare att fungera tillsammans med TotalCache.

Här är guiden för att sätta upp total cache med Cloudflare på ett korrekt sätt.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.