Social Network

Kontakta oss kring skmotoroptimering tel. 08-545 56 89

Ny hemsida – grafiska krav kring grafik och design

kulesza-207


Ny hemsida - grafiska krav och egenskaper på designen och teknik

Det räcker inte med att ha en snygg hemsida med ditt företags idéer och texter när du ska bygga en ny hemsida.  Grafiken är ett fundament men det handlar inte bara om att webbplatsen ska vara snygg när du surfar på den utan grafiken måste dessutom vara funktionell så att man får besökare till webbplatsen och att de blir kunder.

Viktigt att den nya hemsidan konverterar

I det här dokumentet har vi skrivit ner krav på grafik som webbyrån och utvecklarna uppnå när du ska bygga en helt ny och modern hemsida. Bland kraven finns att sidan ska ha möjlighet att ge dig besökare men även att de konverterar och blir kunder som exempel väljer 1 av 10 att inte scrolla ner på sidan.

Involvera sökmotoroptimering tidigt i processen

När webbplatser utvecklas är den sorgliga sanningen att det ofta ges mycket lite utrymme för sökmotoroptimering och ofta sker det väldigt sent i utvecklingen. Det finns stora vinster att ha med sökmotoroptimering tidigt i planeringen så att webbplatsen byggs rätt. Det finns alltför många snygga webbplatser som aldrig kommer att se dagens ljus eftersom de helt enkelt inte är byggda för att plockas upp av sökmotorer. Det kan inte betonas att hur pass viktigt det är att katalogerna på sajten är sökmotorvänliga och att man använder sig av metadata och verktyg så att det går att kontinuerligt förändra webbplatsen. Andra viktiga delar är att sajten måste kodas så att den laddas snabbt och blir korrekt indexerade när sökspindlar besöker den.

Ny webbplats utan att tappa besökare...

Väldigt ofta gör webbyråer och marknadsavdelningar migreringar av sina webbplatser på fel sätt - med resultatet att de tappar stora delar av sin trafik.
Det är inte helt trivialt att flytta en gammal befintlig webbplats till en ny utan att tappa mycket av besökarna. Webbyrån måste vara noggrann hur arbetet görs. En del webbyråer säger slentrianmässigt till sina kunder att trafiken kommer tillbaka efter några månader vilket inte alltid stämmer. Om du fimpat viktiga sidor kan din ranking ha försvunnit för gott.

Glöm inte bort din gamla webbplats

Hur gör du om webbplatsen är verksamhetskritisk?  Ifall du har en gammal hemsida som du inte vill ska tappa sin trafik måste du gå försiktigt fram när det gäller sökmotoroptimering men även se till att du får en sajt som konverterar och ger dig kunder.
Läs mer i vårt praktiska artikel hur du migrerar till en ny webbplats på ett säkert sätt.

Tips när du bygger en ny hemsida

Responsiv Design

Sajten ska fungera i mobilen och fungera snabbt. Att en sajt fungerar på ios och android borde vara ett krav då mer än hälften av alla besökare ofta kommer från mobiler.

Olika typer av layout

Du ska enkelt och smidigt kunna välja färg och bilder i designen och gärna att det finns flera olika menysystem att välja mellan så att du kan anpassa sajten för olika sektioner.

100% Översättningsbart

Sajten ska använda sig av  po/mo filer dvs den bör vara översättningsbar även om du installerar och använder WPML teknik

Menyer

Det ska vara enkelt att kunna ändra i menystruktur och gärna ha  en multi-kolumns meny som underlättar att skapa menyer.

Fullsides design

Du ska kunna bygga full-sides sektioner med färger och placera olika typer av innehåll i det. Innehållet kan tex vara tabbat men du ska även kunna flytta runt de olika sektionerna.

Support för olika typer av poster

Utöver de vanliga posterna och sidorna bör det finnas skräddarsydda sidor beroende på vilka krav som ditt företag har te team-sidor, kundcitat, FAQ (vanliga frågor) och jobb-sektioner.

Olika format för artiklar och sidor

Det bör finnas olika post format för olika artiklar som standard. Om du vill skaffa bildbank, portfolio, audio, video, citat, länkar eller flytta runt objekt på sajten ska man kunna göra det på ett flexibelt sätt.

Färgkontroll

Mängder och flexibilitet av färger som du kan använda som är skräddarsydda.

Anpassningsbar logotype

Kunna ladda upp din egna logotype och favicon samt att bilder ska kunna använda alt-beskrivningar på ett smidigt sätt.

"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works." - Steve Jobs

En design trend enligt WebDesign Trends 2015 & 2016 är platt design (eng. flat design) eftersom sidorna laddas snabbare än ifall man har komplexa grafiska element. Dessutom är platt design snyggt på mobilsajter pga responsivitet och det går att ändra designen enkelt beroende på vilket device man använder.