Hem » Blogg om Internetmarknadsföring » Länk guide: betydelsen att ha stenkoll på länkarna

Länk guide: betydelsen att ha stenkoll på länkarna

Chain Link

Vad är en bra länk?

Det fanns en lycklig tid i SEO-riket då alla länkar var bra – skaffade du en länk till din sajt belönades du med att din webbplats rankade bättre och du fick dessutom trafik från länkarna. Förr i tiden var Google öppna kring vilken Pagerank en webbplats hade men allteftersom marknaden anpassade sig efter Google så har företaget valt att inte uppdatera Pagerank officiellt på flera år

Hela länktänket förändrades då Google lanserade Pingvin filtret som straffade massiva länkbyggen och dåliga länkar. Pingvin filtret gav eko i nätet och seo-branschen skakades rejält. En del SEO-bolag fick det svårt att förklara för sina kunder – speciellt de som hade mängder av onaturliga länkar och egna länknätverk. Även om Google har försökt att bestraffa manipulativa länkbyggen så är grundalgoritmen och patentet i Googles söksystem fortfarande byggt kring länkkraft.  Det finns statistiska samband mellan starka länkar till sin sajt och rankingen i sökmotorer.

Risker med att köpa länkar

En del SEO-bolag har valt att skapa egna sajter som de länkar från och de presenterar eventuellt en lista med de länkar som de byggt åt dig. På nätet finns det även flera utgångna domäner med länkkraft som en del väljer att köpa och använda sig av. Som beställare behöver du ha kontroll vilka länkar du har och minimera de risker som dåliga länkar medför.

Eftersom det är förbjudet enligt Googles policy att köpa länkar innebär det stora risker att straffas ifall du eller någon leverantör skaffar onaturliga länkar till din webbplats. De flesta sajtansvariga vet att det är svårt att få bra positioner genom att bara jobba med onsite optimering – såvida man inte arbetar med de stora varumärkena som redan har länkar. Konstigt nog finns det flera som inte bevakar länkarna som kommer in till sin egna sajt vilket kan vara riktigt farligt om en konkurrent skickar gifta länkar mot din sajt eller förstör din position på Google när man söker på företagsnamnet.

Det finns mängder av strategier att få hälsosamma länkar till sin sajt

Bra länkar och ankartexter är värda sin vikt i guld och det finns flera olika strategier att skaffa naturliga organiska länkar. Framförallt är det viktigt att bygga en bra webbplats.

Metoder som är förenliga med Googles riktlinjer sk white-hat metoder

 • Leverera bra tjänster som gör att andra vill länka till på ett naturligt sätt utan att du behöver engagera dig. Då betalar du ingenting för länkarna utan du får dessa gratis.
 • Rena outreach metoder där du berättar om din sajt och att bloggare och sajter skriver om dina tjänster och de gärna får länka till dig.
 • Kolla vilka länkar konkurrenter har och segmentera ut de starkaste länkarna och kontakta sajtägarna
 • Kolla om konkurrenter har döda sidor med stark länkkraft och kontakta de som äger sajterna
 • Söka fram sajter med bra länkkraft och trust som du frågar om länk från
 • Traditionell PR med sajter som Newsdesk, Cision och Mynewsdesk

Grey-hat metoder som är på gränsen om de är ok

 • Bloggtävlingar – där man premierar att få länk till företaget. En bloggtävling kan utformas på olika sätt men syftet är att få naturliga länkar från de starkaste sajterna inom en viss nisch.
 • Kontakta premiumbloggar, influencers och nätverk
 • Olika typer av sponsringsavtal

Själv har jag lyckats få länkar från riksdagen, kommuner, universitet mm genom ovanstående metoder.

Risker med dåliga länkar

Om ett företag skickar många dåliga länkar med exakt ankartext innebär det att du riskerar att hamna i ett Google filter. Ännu värre är ifall någon konkurrent droppar länkar från spamsajter, virusdrabbade sajter eller sajter som tappar länkvelocitet med dålig pagerank för att sänka din sajt. Det kan handla om konkurrenter som skickar dåliga länkar men det kan också vara ett anlitat seo-bolag. Innan Google lanserade sina filter fungerade det rätt bra att skicka länkar från alla möjliga sajter som webbkataloger för att försöka komma högre upp i sökmotorer. Även om det alltid har varit bäst att få en länkar från trovärdiga sajter.

Exempel på dåliga och giftiga länkar

Alla som har en webbplats behöver bevaka länkarna som kommer in och som länkar till sajten. Det finns flera orsaker till att en länk kan vara dålig och riskabel för din sajt här är några vanliga orsaker:

 • Den bryter mot Googles riktlinjer exempelvis en betald länk och har blivit spamanmäld av konkurrent
 • Sajten rankar inte på Google – vilket indikerar att den kan vara straffad av Google
 • Sajten har tappat i länkvelocitet dvs färre människor tycker sidan är intressant
 • Sajten har låg trust
 • Länkar från sajter från en nisch som inte handlar om ditt ämne. Vissa ämen har större risker exempelvis porr och spelsajter.
 • Sajten har malware och är infekterad av virus
 • Sajten har flera tusen länkar med samma ankartext i sidebaren eller i footern
 • Kommentarslänkar
 • Sajten är en typisk webblänk eller kommer från ett länknätverk
 • Sajten har din länk som en sitewide länk i sidan eller footern vilket innebär att du får exakt samma länk från alla sidor
 • Ankartexterna är inte naturliga

Om du har giftiga länkar eller länkar som ser misstänkta ut bör du ta bort dem för att minska din risknivå.

Läs mer om länkar och länkstrategier

Om författaren

CEO at Expandtalk | 076-022 24 46 | + posts

Jonathan Björkman är en av grundarna, CMO och Digital-PR expert på Expandtalk Corp AB. Där arbetar han med att sätta SEO-strategier för att öka tillväxten hos både start-ups och välkända globala företag. Jonathan kommer från en bakgrund inom kommunikation och marknadsföring, framförallt inom Fashion & Luxury och tog examen på Istituto Marangoni, London, 2010.

2017 började han sin karriär inom SEO i London där han jobbade på en prestigefylld byrå och klättrade snabbt upp på stegen, innan han flyttade tillbaka till Göteborg, Sverige. Han föredrar att jobba med varumärkestillväxt och vet hur man ska digitalisera företag på bästa sätt.
Han sjunger också i band på fritiden.

Scroll to Top
Scroll to Top