Influencer

Influencer marketing

Vad är en influencer?

Begreppet influencer marketing kommer från engelska och kan översättas med påverkare. Det är en person in en niche eller område som har stor påverkan på målgruppen. De kan vara interna eller externa specialister som har specifika kunskaper och insikter inom ett område eller inom målgruppen. Influencer mrknadföring har ökat stadigt och marknaden uppgick till 16,4 miljarder dollar 2022 enligt Statista.

En influencer på sociala medier har tillgång till en stor publik och kan övertyga andra på grund av deras äkthet och räckvidd och har därför visat sig vara en effektiv marknadsföringsmetod i vissa branscher genom att generera konverteringar och ökad försäljning.

Ungefär 67% av varumärken är oroade över influencer-bedrägerier, och nästan 30% av marknadsförarna har svårt att mäta avkastningen på sina kampanjer. Andra vanliga problem inkluderar att hitta rätt influencers och veta vilken lämplig ersättning som ska ges.

Vad finns det för influencer nätverk i Sverige?

Det finns olika influencer nätverk i Sverige – dels Tourn men också Allers har flera stycken bloggare inom olika områden.

Internationella influencer plattformar

Det finns na AI-influencer marketing-plattformarna som du kan använda för att förbättra dina kampanjer:

CreatorIQ: CreatorIQ erbjuder avancerad datavisualisering och automatisering för att hjälpa dig att hitta de bästa influencerna för din kampanj. Dessutom ger plattformen dig möjlighet att automatisera betalningar och hantera kontrakt med influencerna.

Influencity: Influencity använder AI-algoritmer för att identifiera relevanta influencerprofiler och hjälper dig att hitta den bästa matchen för din kampanj. Dessutom ger plattformen dig möjlighet att övervaka dina kampanjer och mäta resultatet i realtid.

Find Your Influence: Find Your Influence är en AI-drivnen plattform som erbjuder omfattande verktyg för att hantera influencer marketing-kampanjer. Plattformen har en omfattande databas med influencerprofiler som hjälper dig att hitta den perfekta matchen för din kampanj.

Kända influencers i Sverige

Bland kända influencers i Sverige finns Bianca Ingrosso, Isabella Löwengrip och Therese Lindgren.

Virtuella influencers

Under senare år har man börjat använda virtuella influencers och avatarer som inte finns i verkligheten men som använder artificiell intelligens.