Installera Google Analytics i olika CMS, webbshoppar och forum

Implementera Google analytics

Google Analytics i olika CMS

Du kan installera Google Analytics (som ibland förkortas GA) på olika sätt beroende på CMS-systemet som används. Generellt sett kräver Google Analytics-implementering att du anger en unik spårningskod på webbplatsen, vilket du gör genom att lägga till en kodsnutt i webbplatsens HTML-kod eller genom att använda en CMS-specifik plugin eller modul.

Nedan följer några vanliga CMS-system. Läs mer hur du sätter igång och installerar Google Analytics på följande plattformar.

WordPress
För att installera Google Analytics i WordPress kan du använda en plugin, till exempel Site Kit eller Google Analytics Dashboard. Dessa plugin gör det enkelt att koppla samman WordPress-webbplatsen med Google Analytics genom att be användaren att ange en unik spårningskod.

Drupal
I Drupal kan du installera GA-modulen för att lägga till spårningskoden. Efter att ha installerat modulen går du till ”Configuration” -> ”System” -> ”Google Analytics” för att ange spårningskoden.

Joomla

I Joomla kan du använda en plugin, till exempel Google Analytics Dashboard, för att lägga till Google Analytics. Efter att ha installerat plugin går du till ”Extensions” -> ”Plugin Manager” -> ”Google Analytics” för att ange spårningskoden.

YBulletin

Google Analytics och webbshoppar

  • Woocommerce (ehandel för WordPress)
  • Magento
  • Prestashop
  • Opencart
  • Shopify – I Shopify kan du lägga till Google Analytics spårningskod direkt i adminpanelen. Under ”Settings” -> ”Online Store” -> ”Preferences” kan du ange spårningskoden i fältet ”Google Analytics”.

Vilken nytta kan du ha av det?

När du är färdig med att installera Google Analytics är det viktigt att använda det på ett effektivt sätt för att få värdefull insikt om din webbplats trafik och besökare. Du kan till exempel använda det för att spåra besökarnas beteenden – såsom vilka sidor de besöker, hur länge de stannar på en sida, vilka söktermer de använder för att hitta din webbplats och från vilken enhet de surfar på webben. Genom att analysera denna information kan du optimera din webbplats och förbättra användarupplevelsen för dina besökare.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.