Vad är skillnaden mellan http och https://

webb

Vad är http?

HTTP och HTTPS är tekniska lösningar där data kan överföras mellan din enhet och en webbserver så att man kan surfa på nätet. I den klient-server-arkitekturen som används på webben hanteras interaktionen mellan webbläsare och webbplatser via http (Hypertext Transfer Protocol). Detta nätverksprotokoll infördes 1991 och är en officiell webbstandard för World Wide Web som låter dig öppna webbsidolänkar och hoppa från en sida till nästa över sökmotorer och andra webbplatser.. Nästan all trafik på webben hanteras via http. Med andra ord tillhandahåller HTTP en väg för dig att kommunicera med en webbserver. När du öppnar en webbsida som använder HTTP använder din webbläsare HyperText Transfer Protocol (över port 80) för att begära sidan från webbservern. När servern tar emot och accepterar begäran använder den samma protokoll för att skicka sidan tillbaka till dig.

Vad är https?

Skillnaden mellan HTTP och HTTPS är s i slutet av det senare. Trots att endast en bokstav skiljer dem åt är det en enorm skillnad i hur de fungerar. Kort sagt är HTTPS mer säkert och bör användas när säker data behöver överföras, som i fallet med att logga in på din banks webbplats, skriva e-post, skicka filer etc.

Om man använder https:// så är det det säkra protokollet dvs som är krypterat. Att använda https är bra för positionerna på Google. Enligt Semrushs undersökningar 2020 är 65% av alla sökord med hög volym säkrade med https.

Vad är nästa version av http?

Flera personer pratar om HTTP/3 som nästa större version av HTTP protokollet. HTTP/3 stöds av webbläsare som Google Chrome och Firefox. Mozilla. OM du använder Cloudflare kan du slå på HTTP/3 för en viss domän.

Chrome Cannary can du slå på HTTP/3 på genom att använda Chrome  Commandot Chrome command-line flags of ”–enable-quic –quic-version=h3-23”.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.