Gratis SEO-tips

0
Gratis SEO tips stor

Sökmotoroptimering och SEO bygger ofta på erfarenhet och det är något som kan läras ut till alla som är intresserade i ämnet. Det finns en uppsjö av gratis sajter och verktyg på nätet som du kan använda dig av. Många informationssajter och verktyg på nätet är gratis men för att bli riktigt bra tror jag man måste ha en genuin passion för att testa olika saker och vilja se resultatet av olika typer av tester.

SEO är ett område som ändras och det kan behövas olika metoder beroende på mål och förutsättningar om det är tex en ny återförsäljare av möbler eller ett känt varumärke. När vi tar oss an ett SEO projekt ser vi på företagets:

  • Målsättningar
  • Förutsättningar
  • Behov

Gratis verktyg för att förbättra din SEO

Flera av verktygen som du kan använda har en begränsad funktionalitet men gratis att testa och leka med. Några favoriter som är gratis att testa:

Semrush är ett verktyg där du kan följa hur din SEO fungerar men du ser även trafiken från Adwords. Du ser dina bästa sökord och position och volym.Verktyget visar inte all information men det är ändå tillräckligt för att du ska få en indikation. Det fungerar även bra att se sökord som konkurrenter rankar på.

Google Keyword Planner
Används för att undersöka PPC men är även användbar för att se sökvolymer för SEO. Gå in i Google Adwords och använd verktyget.

Keyword explorer


Keyword Explorer
Keyword Explorer Är Moz senaste verktyg för nyckelordsundersökningar.

Google Trends – hjälper dig att se trender för sökord.

Google Search Consol är Googles egna verktyg för webmasters är ett grovt underskattat verktyg. Här får du inte bara veta uppenbara fel i metadata men även se dina externa länkar och CTR:en för dina sökord.

SEO Tools for Excel

SEO Tools for excel – utvecklat av Niels Bosma. Det är ett litet underbart verktyg som går att använda för tillsammans med excel. Har du en lista med sidor kan du plocka fram titlar eller metabeskrivningar. Jag använder det i stort sett dagligen för att identifiera olika saker som CTR och länkar, starkaste subsidor mm från Google Search Consolen. I gratis versionen kan du också skanna ner 50 sidor men behöver du mer så kostar det 500 kronor/år.

Screaming Frog – standarverktyget för de flesta SEOare och gratisversionen kommer du långt med och det är gratis att ladda ner och använda basfunktionerna som du kommer långt med. Du får fram alla titlar, metadata och hittar metadupliceringar och stora bilder lätt som en plätt.

SEOlytics – du kan testa verktyget gratis i någon månad och där ser du positioner och sökord som du behöver jobba på.

Majestic.com är standardverktyget för att mäta länkar och länkkraft. Du kan skapa ett konto och som gratiskonto ser du en hel del.

Ahref: favoritverktyg för att kolla backlinks, nyckelord och brandmentions. Ta fram de  inom ett visst område.

SEO-Tools for IIS – underbart verktyg från Microsoft som visar dina tekniska fel.

Här har du en förteckning med en mer komplett lista med SEO-verktyg!

Relaterad artike från Search Engine Watch:

https://searchenginewatch.com/2016/08/02/26-expert-recommended-free-seo-tools

Share.

Redaktör

Har du en fråga som du vill ha svar av en SEO expert? Daniel Larsson bloggar inom digital marknadsföring och specialist på sökmotoroptimering. Ämnen han bloggar om handlar om digitala strategier som SEO, KPI:er, webbanalys, kryptovalutor och cybersecurity. Expandtalk är en nischad webbyrå i Stockholm som är specialiserad på sökmotoroptimering och content marketing. Vi jobbar med digital marknadsföring och är specialister på att öka trafiken och konverteringar på webbplatser.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap