Google och din personliga integritet

Google integritet

Du som värnar om din personliga integritet har en del att tänka på kring Google och ditt eget internetanvändande. Det finns nämligen en Google-databas kallad sensorvault som innehåller detaljerad information om användare och vilka fysiska platser de besökt, men även information om besökta webbsajter. Sensorvault-databasen är ansluten till en Google-tjänst som kallas Location history. Funktionen lanserades redan 2009 och inkluderar även Android- och Apple-enheter.

För många kan det vara oroande att Google har tillgång till så mycket information om deras rörelsemönster och webbaktiviteter. Detta kan bland annat ge Google möjlighet att skapa profiler av användarna och använda denna information för att rikta annonser och andra tjänster mot dem. Det är dock viktigt att påpeka att Google också har utvecklat flera verktyg för att ge användare kontroll över sin data och integritet.

Vill du inte bli spårad av Google?
Om du inte vill bli spårad av Google i deras gigantiska databas Sensorvault ska du pausa den här inställningen:
https://myaccount.google.com/activitycontrols/search

Vill du veta vilka platser Google ser att du befinner dig på?
Om du vill veta vilka platser Google sett dig på kan du kolla på den här sidan:
https://www.google.com/maps/timeline

Vill du se dina aktiviteter på Google?
Om du vill ha en mer detaljerad översikt över din aktivitet på Google kan du besöka:
https://myactivity.google.com/myactivity

Att vara medveten om hur Google samlar in och använder data om dig är viktigt. Du behöver inte nödvändigtvis göra något åt det om du inte vill, men det är alltid bra att känna till hur saker och ting fungerar. Genom att ta kontroll över dina inställningar i Google och vara försiktig med vilken information du delar med dig av kan du skydda din personliga integritet. På så sätt är det möjligt att undvika att hamna i databaser som Sensorvault och därigenom behålla kontrollen över din egen information.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.