Hur fungerar Google Maps?

Två personer som ser på¨en mobil karta

Vad är Google Maps?

Google Maps är en webbkarttjänst från Google som som tillhandahåller detaljerade kartor, satellitbilder, trafikinformation och ruttplanering för användare över hela världen. Tjänsten kan också visa ditt företag på Google. Det är viktigt för hotell, bensinstationer och restauranger men även för andra företag att synas på tjänsten. Det innehåller satellitbilder, flygfotografier och gatubilder som är interaktiva i 360 grader. Genom att kombinera data från olika satelliter och flygplan kan Google skapa en 3D-modell av världen, vilket gör att användare kan se nästan vilken plats som helst på jorden i detalj. Tjänsten går också att använda för reseplanering beroende på om du promenerar, åker bil, cykel eller kollektivtrafiken. Google Maps är integrerad med andra Google-tjänster, som Google Street View och Google Earth, vilket ger användarna ytterligare möjligheter att utforska och navigera genom platser över hela världen.

Hur får du företaget att synas på Google Maps?

Maps använder också olika databaser för att ge användarna information om platser, vägar, affärer och andra intressanta platser. Dessa databaser innehåller information om vägar och gator, trafikinformation, företagsadresser, öppettider, frågor, bilder, recensioner och mycket annat. För att få företaget att synas behöver du lägga till uppgifterna på Google Business. Du behöver först få företaget verifierat vilket du får genom att först anmäla dig och därefter får du ett vykort hem som du behöver verifiera. Företaget behöver också ha en adress skylt så det kan vara svårt att få det registrerat om du har bolaget registrerat i ett annat land. För stora företag med många kontor är det viktigt att kontorsuppgifterna  är korrekta eftersom det kan ge mycket synlighet – att bli listad innebär också att företaget syns på kartan och att telefonsamtal kommer in direkt.

Går det att bli fotograferad på Google Maps?

Tjänsten använder machine learning i kombination med flera andra datatjänster för att förutspå trafiken.

Google maps streetview
Själv mötte jag en Google bil för några år sedan och blev fotograferad på Blackenvägen i Älvsjö vilket visas på Google maps i Stockholm. Sedan dess har de retuscherat bort mig från den bilden – men min gamla BMW bil, som jag sålde för flera år sedan, står fortfarande kvar i gatuvyn.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.