Vad vet vi om Google Bard?

Framtidens arbetsplats

Vad vet vi om Google Bard (Googles nya AI-chatt och svar på ChatGPT)?

Konkurrensen mellan Google och Microsoft har ökat sedan lanseringen av Bard 21 mars 2023. Google Bard är en generativ AI-chattbot som använder en storskalig språkbehandling (LLM), vilken är utvecklad av Google. Det är en lättviktig och optimerad version av LaMDA, men LLM kommer att bli uppdaterad med nyare och mer kapabla modeller över tid. Den är baserad på Googles förståelse för högkvalitativ information. När den får en förfrågan genererar den ett svar genom att välja ett ord i taget från ord som är troliga att komma efter. Google säger att ju fler människor som använder den, desto bättre blir LLM på att förutsäga vilka svar som kan vara hjälpsamma.

Medan ChatGPT använder en offline-modell och data från 2021, hämtar Google Bard sin data direkt från webben. Inlärningen mellan systemen skiljer sig också åt. ChatGPT har en reinforcement-modell baserad på mänsklig feedback till skillnad från transformers och dialog som Google använder sig av.

Transformers är en typ av neural nätverksarkitektur utformad för att förbättra prestandan för maskininlärning – i synnerhet för uppgifter som involverar naturligt språk. Uppmärksamhetsmekanismer används för att behandla orden i en text på ett hierarkiskt sätt och därmed förbättra modellens förmåga att hantera långa textsekvenser.

Dialog är en annan viktig teknik för att utveckla artificiell intelligens som kan kommunicera med människor på ett naturligt sätt. I denna metod tränas modeller på att föra en konversation genom att stora mängder dialogdata från mänskliga samtal analyseras. Detta kan inkludera både text och taldata. Modellerna är sedan utformade för att svara på frågor och utföra uppgifter på liknande sätt som människor skulle göra i en konversation.

För tillfället är Bard endast tillgänglig i USA och Storbritannien, där man måste registrera sig för att hamna på väntelistan. ChatGPT däremot är öppen och har en betalversion som kostar 20 USD för premiuminnehåll. ChatGPT finns tillgänglig på Bings sökmotor medan Google Bard kommer att vara tillgänglig på Googles motsvarighet. Mottagandet av Bard i sociala medier har varit ljumt.

Du kan läsa mer på:
Google – testa Bard
Searchenginejournal
Forbes

 

 

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.