Hem » SEO verktyg » Episerver och verktyg för SEO (sökmotoroptimering)

Episerver och verktyg för SEO (sökmotoroptimering)

Sökmotorkonsult

Verktyg för att hantera SXO och sökmarknadsföring i Episerver

Episerver är inte speciellt vänligt för sökmotoroptimering. Det finns en del fristående verktyg som innebär att installationen blir mer komplett exempelvis The Google Analytics for EPiServer, EPIServer Social Reach och Site Attention.  

Att hantera felaktiga redirects i episerver
Ompekningar är en sak som har stor betydelse för Google och ditt sökresultat.
Ett vanligt problem med episerver är felaktiga redirects. Själv brukar jag kolla 404-sidor och sidor med stark länkkraft och identifiera dessa så att man inte tappar någon länkkraft.
Det går att använda ISAPI rewrite (for IIS) för att peka om sidor
http://stackoverflow.com/tags/isapi-rewrite/hot

Fristående moduler
Det finns även en del fristående moduler för att hantera ompekningar exempelvis har företag som Mogul ett verktyg som heter SEO manager och Avantime utvecklat ett verktyg som heter Avanredirect.                                                           

Google Analytics Gadget i episerver

Det går att visa gadgetar på sidorna som du skapar i Episerver. Med hjälp av Google Analytics gadget i EPiServer, behöver man inte arbeta med olika program öppna utan man ser statistiken direkt på sidan. På instrumentbrädan ger Gadgeten en webmaster överblick hur webbsidan fungerar, redaktören kan fokusera på statistiken bara för en specifik sida som visas i den högra panelen. Man måste ställa in på vilka sidor man ska visa statistik. På aktuell sida där man vill visa statistik väljer man de gadgetar man vill visa  och när sidan är konfigurerad visas statistik i högerpanelen.

De inställningar som kommer med en specifik sida är standardinställningar som:

• Pageview
• Tid spenderad på sidan
• Visits
• Next page och previous page
• Related pages (time spent)
• Top referers (visits)
• Ovanstående statistik är mest lämpad för specifika sidor men det går också att använda gadgetar för sajten som helhet.
• Gå till dashboard- add another gadget. Välj Google Analytics.

För att använda gadgeterna måste man installera add-ons på episervern.

Siteattention – ett nytt tillägg till episerver

Onsite optimering används av Epi-server själva och de rekommenderar site attention som kan installeras från version 6 och uppåt. Verktyget hjälper till att optimera en sida enligt en del onsite regler hur man skriver innehåll exempelvis längd på titlar och hur du skriver sökorden och sidan får ett betyg hur bra den är optimerad där 100%  är en optimerad sida. Siteattention finns som gratis add-on och en betalvariant. Läs mer om siteattention här

Episerver commerce

Episerver commerce är deras version för e-handlare.

A/B-testing

För A/B testning finns self optimizing blocks från version 7.
Information för utvecklare
http://world.episerver.com

Byta plattform till WordPress?

Episerver har lanserats i flera versioner och varje migrering mellan olika versioner tar mycket tid i utveckling. De stora versionerna på sista tid är:

  • Episerver 6
  • Episerver 7
  • Episerver 7,5
  • Episerver commerce

Utöver mycket utvecklingstid behövs också speciell serverhosting även om allt fler använder cloudlösningar som Microsoft Azure.

Om du funderar kring att byta plattform från episerver till wordpress så har vi skrivit ett blogginlägg om det och där vi förklarar fördelarna med att välja en open-source plattform.

Om författaren

Digital strateg at Expandtalk | 076-023 56 84 | Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

Scroll to Top
Scroll to Top