Episerver uppgradera eller byta till WordPress

uppgradera CMS system

Episerver

Bild en uppdatering av en episerver som inte gick speciellt bra och där man ser att de tappade hela sin synlighet på Google. Vi kontaktade det drabbade bolaget men de ville inte ha vår hjälp! Deras webbyrå hade sagt att SEO:n skulle fungera efter någon månad dvs i april – men det är långtifrån hela sanningen. Jag gjorde en ny koll 10 månader senare och då hade de fortfarande inte hämtat igen tappet.

Läs mer hur du migrerar en webbplats på ett säkert sätt.

Episerver en framgångssaga i Sverige

Episerver är en plattform som vuxit sig enormt stor i Sverige. Det är ett CMS som används av många kommuner, offentliga myndigheter och företag och bygger på Microsofts plattform. För 10 år sedan var den definitivt den bästa plattformen men idag finns det mycket starka alternativ. Själv har jag jobbat en hel del i epi och det tar mycket utvecklingstid i anspråk dessutom är det dyrt i jämförelse med WordPress.

Episerver är ett CMS som får höga betyg av konsultbolaget Gartner Group när de jämförts med andra kommersiella system. Det underliga med Gartners undersökning var att den inte var rättvis då de jämförde den kommersiella delen av WordPress – när verkligheten ser annorlunda ut. De flesta webbyråer som finns erbjuder idag WordPress utveckling och vad du får som CMS i WordPress beror väldigt mycket beroende på vilket tema och vilka plugin som du använder! WordPress är betydlig större plattform än episerver.

Internationellt är episerver en liten dvärg i jämförelse med världens största CMS dvs WordPress men de köpte upp företaget Optimizely och har brandat om företaget. Om man jämför varumärket episerver med WordPress så är det ungefär 12 000 sökningar på begreppet episerver medan man gör över 2 miljoner sökningar på WordPress i månaden. Got my point?

Episerver är en dyr plattform jämfört med WordPress

Jag har jobbat i utvecklingsbolag där projekten blivit betydligt dyrare än om man skulle byggt projekten i WordPress på löpande priser. Hur mycket dyrare är episerver än wordpress? Jag skulle nästan säga som tumregel att det minst tar 5 till 15 gånger längre tid att utveckla en standardsajt eftersom det inte är någon öppen plattform och mycket mer komplex att sätta upp. Ska man bygga moduler måste man göra det från grunden istället för att använda plugins som redan är utvecklade, ofta gratis och bara trycka på install knappen för att börja använda.

Utöver dyrare utvecklingskostnader innebär episerver plattformen dyra licenskostnader och dyrare hosting vilket i bästa fall går att få ner ifall du lägger episervern som en molntjänst dvs i Microsoft Azure. Om du däremot använder WordPress kan du sänka licenskostnader, serverkostnader och du kan också hitta billigare konsulter och använda olika plugins som är gratis! Mig är det en gåta att inte fler kör WordPress – men det är klart då kan konsultbolagen inte kränga sina dyra och långvariga konsultkostnader med .Net kompetens-  tillsammans med smarta partnerupplägg hos Microsoft där de kan få kick-back.

Sökmotoroptimering i Episerver

När jag undersökt många episerver plattformar är det inte ovanligt med mängder av SEO-violations som utvecklare mer eller mindre har struntat att åtgärda. Resultatet blir att Google och andra sökmotorer inte indexerar sajten på optimalt sätt vilket innebär att man får färre besökare och i förlängningen färre nya kunder och leads. .Net utvecklare kan visserligen skapa mallar med meta descriptions och enligt alla andra regler. Men i standardutförandet finns inga verktyg liknande wordpress SEO-yost eller något enkelt och bra sätt att göra redirects. I WordPress finns det tusentals plugins som är gratis och klara att använda från dag 1 kring SEO, Nyhetsbrev, Forum market automation och webbshoppar. Det är bara att ladda ner och börja använda!

Plattformen är inte öppen och all ”extra funktionalitet” som du vill ha kostar pengar. Mig veterligen finns det två konsultbolag har utvecklat egna redirectsverktyg i episerver vilket de tar mycket betalt för att installera. För sökmotoroptimering är det problematiskt hur de hanterar enkla adresser – vilket ger duplicate content (om man inte använder canonical).

Är det någon mening att uppgradera till Episerver 7.5?

Att uppgradera en episerver till en ny version tar mycket utvecklingstid och modellen kring sidtyper är komplex att skräddarsy och behöver definieras. 

Vid en uppgradering av episerver till nästa version är det absolut nödvändigt att se till att alla permalänkarna följer med så du inte tappar din synlighet. Man kan tycka att det borde vara en självklarhet vilket det långt ifrån alltid är.

Själv har jag gjort tester av uppgraderingar där jag först plockat ut de 1000 vanliga sidorna i Google Analytics och sedan gjort http-request för att se ifall sidorna fortfarande finns eller om man måste byta namn på kataloger. Tyvärr finns det mycket man bör göra för att optimera sin epi-server sajt inte minst vid migreringar och det är vanligt med redirect problem.

Vill du byta plattform från episerver till WordPress?

Vill du istället byta ut din episerver till WordPress så utför vi den typ av projekt. Om du väljer att flytta till en annan plattform som WordPress så är det lika viktigt att du får med dig alla permalänkar eftersom du annars kan tappa mycket trafik och besökare.

Vi använder verktyg som innebär att vi kan få ner din episerver i ett excelark med metadata, titlar, URL:er och texter. Eftersom vi får ut texten i excel så kan vi parallellt skicka över filerna till en översättningsbyrå om du vill ha din webbplats översatt till flera språk.

Att försöka migrera från episerver direkt innebär att det är stor sannolikhet att du får med dig en massa skräpkod (exempelvis div taggar) vilket vi inte rekommenderar. Vi har testat lite olika import plugins som inte fungerat speciellt bra.

Kontakta oss om du vill ha prisuppgift för en migrering. I våra projekt har vi avstämningsmöten och vi utbildar även i WordPress och sökmotoroptimering för redaktörer, marknadsavdelning eller utvecklare.

Fördelen att byta till WordPress är att du får ett mer lättanvänt system som är mer optimalt för sökmotoroptimering. En annan stor fördel är att du får lägre kostnader eftersom PHP utvecklare är billigare än Microsoft konsulter. Ett annat tungt argument för WordPress är att det finns mängder av plugins och teman som är klara att använda där utvecklare redan har lagt tusentals timmar för att få till en funktion och det är extremt enkelt att skapa ett nyhetsbrev, forum eller någon annan funktionalitet. Sökmotoroptimering i WordPress

WordPress är robust och snabbt
Argumenten att WordPress inte fungerar på större sajter eller att det är en osäker plattform gäller inte. Idag används WordPress på många av de största sajterna och det är världens största plattform som fortsätter ta marknadsandelar. Att få det snabbt gör man enkelt genom att förhindra dåliga plugins, teman som inte är optimerade och använda caching. Ifall sajten försäks sänkas med DDOS-attacker så finns det plugins som hjälper dig och du kan tex ta bort trafik från Ryssland.

WordPress är säkert om det konfigureras rätt
Säkerhetsargumentet är inte heller giltigt eftersom det finns metoder som innebär att plattformen uppdateras så fort det kommer en nyhet. Dessutom finns det gratis säkerhetsscanners som wpscan du kan använda för att se att sajten inte innehåller några säkerhetshål. Det finns wordpress-firewall som skyddar mot olika typer av angrepp, Ddos skydd mot överbelastningsattacker, och du har inställningar som innebär att teman och plugin uppdateras så fort det kommer en uppdatering.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.